Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 23, 2013 21:27 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

DeeKey pisze:Jeszcze jedna myśl mi przyszła do głowy, mianowicie kot zjada sobie karmę firmy Premium Pet Food Symply. Właśnie spojżałem na datę ważności i... skończyła się 23.01.2013. Czy kotek może mieć takie jazdy od przeterminowanej karmy?

jeśli kot się zatruł , przytruł czymś to i tak biochemia z profilem wątrobowym powinna dać obraz sytuacji

co do karmy to nie wydaje mi się, ale może skubnął jakąś kotom nieprzychylną roślinkę

zatrucie wątroby daje objawy neurologiczne w różnej postaci w nie od razu są one częste i intensywne ( wiem z autopsji )
jo.anna

Post » Czw maja 23, 2013 21:39 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Co do roślinek to mam plantację rosiczek które trawią owady wytwarzając przy tym kwas mrówkowy. Kotek często sobie siedzi przy nich jak prosi żeby go wypuścić na dwór.

DeeKey

Od: Czw maja 23, 2013 19:21

Post » Czw maja 23, 2013 21:41 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Gdzieś na miau był wątek o zespole falującej skóry. Może to to?
"Akceptacja śmierci i protest przeciw niej: dwie nieusuwalne strony naszego życia." (L.Kołakowski)

fili

Od: Pon paź 10, 2005 10:14

Post » Czw maja 23, 2013 21:45 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

DeeKey pisze:Co do roślinek to mam plantację rosiczek które trawią owady wytwarzając przy tym kwas mrówkowy. Kotek często sobie siedzi przy nich jak prosi żeby go wypuścić na dwór.

to może warto sprawdzić czy nie są szkodliwe dla kotów
jo.anna

Post » Czw maja 23, 2013 21:48 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Kwas mrówkowy na pewno może powodować objawy skórne. I nie tylko.

"Kwas mrówkowy jest bardzo szkodliwy dla skóry (powstają pęcherze), błon śluzowych, dróg oddechowych i oczu. Może powodować zapalenia i obrzęki górnych dróg oddechowych, bóle głowy, wymioty, oparzenia skóry i oczu."

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Czw maja 23, 2013 21:49 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

U mojej kotki bardzo podobnie wygląda zachowanie przy dużym stresie, przy czym niekoniecznie uzasadnionym i o identyfikowalnej przyczynie (ale kotka jest baaaaardzo specyficzna pod tym względem niestety). Wygląda to mniej więcej tak: kot siada, nieruchomieje, uszy do tyłu, ziajanie, falowanie skóry na grzbiecie, wylizywanie się po bokach i tyle, drapanie się, "mielenie" ogonem i ucieczka, itd... Trochę podobnie jak na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=nfD9KbmQHDQ

Przy czym u nas jest to ewidentnie kwestia psychiczna a nie "fizyczne" problemy zdrowotne (jak np. wreszcie trafi na tapczan koło mnie i się przyklei do mnie grzbiecikiem to jej przechodzi prawie natychmiast, pogłaskanie na początku falowania skóry nieraz też pomaga). Ale czytałam gdzieś że w przypadku czyjegoś kota tego typu zachowanie było też związane z jakimiś innymi problemami zdrowotnymi (tzn. ten kot tak reagował na te problemy).

Poszukaj w sieci o zespole falującej skóry, jeden z linków tu: http://www.weterynarz.com.pl/portal/for ... jcej-skory
Ogólnie - należałoby przebadać kota (krew, mocz itd) i jeśli fizycznie jest ok to prawdopodobnie chodzi o psychikę.
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Czw maja 23, 2013 21:58 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

O kurdę. Musze mu zablokować dostęp do swoich owadożerów być może to przez nie tak się zachowuje.
felin pisze:Kwas mrówkowy na pewno może powodować objawy skórne. I nie tylko.

felin pisze:U mojej kotki bardzo podobnie wygląda zachowanie przy dużym stresie, przy czym niekoniecznie uzasadnionym i o identyfikowalnej przyczynie (ale kotka jest baaaaardzo specyficzna pod tym względem niestety). Wygląda to mniej więcej tak: kot siada, nieruchomieje, uszy do tyłu, ziajanie, falowanie skóry na grzbiecie, wylizywanie się po bokach i tyle, drapanie się, "mielenie" ogonem i ucieczka, itd... Trochę podobnie jak na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=nfD9KbmQHDQ

Mój kot zachowuje się identycznie. Przeczytałem temat o tym zespole falującej skóry ale nic konkretnego nie wyczytałem. Jak mu nie przejdzie to podjadę do weterynarza. Narazie położył się i śpi.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

DeeKey

Post » Pt maja 24, 2013 8:55 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

OKI pisze:A jesteś pewien, że to był Frontline? Wet dał go w strzykawce przecież :?

Niezależnie od tego, zrobiłabym kotu badanie krwi z biochemią - jeśli to zatrucie i to trwające, to parametry wątrobowe powinny to pokazać. A w takim wypadku trzeba działać jak najszybciej.
I może u innego weta?

Ja nie mam doświadczenia z Frontlinem, daję FIPREX, ale płyn jest w pojedynczych, jednorazowych blisterkach, z których wyciska się na skórę, nie podaje się nic w strzykawce..... zastanawia mnie czy rzeczywiście on miał podany Frontline, a nie omyłkowo coś innego..... zgadzam się z badaniami wątroby, bo pokażą zatrucie. Więcej nic nie podpowiem. Trzymam kciuki za kociaczka! :ok: :ok: :ok: :ok:

fifi2005

Od: Nie sie 26, 2012 18:28

Post » Śro lip 24, 2013 2:57 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Mam podobny problem z kotem. Proszę niech ktoś mi pomoże

Florian123456

Od: Śro lip 24, 2013 2:46

Post » Nie sie 04, 2013 10:16 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Wiesz już może o działo się z twoim kotkiem ? mój tak samo się zachowuje też po podaniu leku na pchły...

justyna19

Od: Nie sie 04, 2013 9:53

Post » Pon wrz 09, 2013 13:30 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Chyba wielu z Was mogę pomóc. Mój Kitek też od dłuższego czasu dziwnie się zachowywał. Ta falująca skóra, podskoki, nerwowe lizanie. Co wizyta u weta, to inna diagnoza. Ostatni nawet stwierdził,że to depresja.
Byłam przerażona. Aż w końcu pojechałam do "wspaniałego" lekarza, który po samej rozmowie ze mną oznajmił, że trzeba kotka pokazać, bo najprawdopodobniej winne są gruczoły przyodbytowe, które są zatkane.
Podczas wizyty lekarz wycisnął "pupinkę" :D Wylało się trochę jakiejś cieczy i po problemie.
Mam nadzieję, że i Wam pomogłam tą diagnozą. Wiem, że w każdym przypadku może być inaczej, ale skoro już przez telefon postawiono trafną diagnozę, to coś w tym musi być.
Pozdrawiam wszystkich Kociarzy :1luvu:

Agata2011

Od: Pon wrz 09, 2013 13:12

Post » Sob gru 21, 2013 16:52 Re: Dziwne zachowanie kotka (drapanie, swędzenie, niepokój)

Przepraszam że tak późno... Okazało się że przyczyną były.... tabletki na odrobaczanie. Po jakimś czasie kotek wyzdrowiał poczym po kilku tygodniach daliśmy mu tabletkę na robale. Objawy powróciły natychmiast. Po zmianie tabletek kotek jest zdrów jak ryba :) Mam nadzieję że pomogłem.

DeeKey

[poprzednia]