Choroba kotki - prosze o porade

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 09, 2013 19:04 Re: Choroba kotki - prosze o porade

Nie znam się na kocich chorobach odkleszczowych, ale czy w zapaleniu mózgu nie byłoby czasem wysokiej gorączki? Nie mówiąc o innych objawach? Czy to może przebiegać tylko z takim "ocznym" objawem?

Rita83

Od: Wto gru 13, 2011 18:30

Post » Czw maja 09, 2013 21:19 Re: Choroba kotki - prosze o porade

Musisz zrobić porządne zdjęcia oka, zanim zgłosisz się do Garncarza. Na tych, które wstawiłaś prawie nic nie widać.
Miałam kotkę z zapaleniem błony naczyniowej oka wywołanym urazem głowy. Na tym oku później wystąpiła zaćma (taka biało-opalizująca "powłoka"). Zwykły wet zalecił krople sterydowe i skopał tym początek leczenia. Dlatego b. ważna jest konsultacja z okulistą. Nie mówię absolutnie, że twoja kotka choruje na to samo! Ciężko z twoich opisów wywnioskować cokolwiek niestety.

Może nie wypuszczaj na razie kotki, nie jesteś w stanie kontrolować, co się z nią dzieje. W razie czego nie będziesz mogła jej pomóc (tfu, tfu). No i leczenie oka będzie wymagało regularnego podawania leków, nie może być tak, że kot sobie wyjdzie i pominiesz dawki.

Trzymam kciuki za dobrą diagnozę.
ObrazekObrazek

Hikiko

Od: Sob paź 30, 2010 22:27

Post » Pt maja 10, 2013 17:39 Re: Choroba kotki - prosze o porade

chciałam się z Wami podzielić dobrymi wieściami! :) zmieniłam weta, wzięłam kotkę wczoraj do takiego kocie szpitala, inny wet miał tam wszytko - przyrządy do badań itp. (Całkiem inne podejście i teraz widzę jak powinna wyglądać wizyta u weta). Zbadał kota okulistycznie i okazało się, że to jest uraz mechaniczny! Ale też okazało się, że na to oko nie widzi i jest ślepy. Oko nie reagowało na nic no i mam.. ślepą na jedno oko kotkę. Teraz zacznę się udzielać w ślepaczkach :D
W każdym razie zrobił nam cały wykład na temat tego co jest w oku - okazało się, że ta błonka, plamka czy jak to tam nazwać jest w środku oka a nie na zewnątrz powstało to po urazie oka. Ma też silnie przekrwione białko oczne. Na szczęście oko zachowało sprawność motoryczną (chyba tak to nazywał) bo za drugim okiem się zamyka - jakby "patrzy" tam gdzie zdrowe oko dzięki czemu oko jest nawilżone i podobno nie powinien się utworzyć stan zapalny ani ropień ani nic. Ale źrenica już taka zostanie - kosmetycznie to brzydko wygląda no ale trudno.
Okazało się też nie potrzebnie dawałam kotce antybiotyk, a chwilowe jej złe samopoczucie było efektem ubocznym antybiotyku.
Jestem taka szczęśliwa, że to nie jest guz ani nic takiego!! :)
A kotka już zachowuje się normalnie jak zawsze, wszytko wróciło do normy. I chyba nie przeszkadza jej to, że na jedno oko nie widzi.
dziękuję za wszystkie odpowiedzi na mój post :)
Jaki materac dla dziecka kupić? - blog z poradami dla szukających materaców dla dzieci i dorosłych :)

sweetyT

Od: Śro lis 28, 2012 14:19

Post » Nie maja 12, 2013 18:09 Re: Choroba kotki - prosze o porade

sweetyT bardzo sie cieszę,ze trafiłaś do dobrego weta,że miałaś porównanie wizyty i badania, że kocia jest zdiagnozowana, że ma oczko i mieć będzie , a że troszke inne, w niczym to nie przeszkadza -koty doskonale się przystosowują do sytuacji życiowej :ok:
wobec powyższej sytuacji zapraszam Was do wstąpienia do naszego elitarnego klubu kotków niedowidzących i niewidzących -jako wstępne prosimy zawsze o opowieśc o futerku oraz zdjęcie - serdecznie zapraszam na nasz watek i czynny w nim udizał, gdzie dowiesz sie prawie wszystkiego jak żyć z kotkiem niedowidzącym(wciaz zbieramy nowe doświadczenia), na nasza stronę www oraz na fb :D

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

[poprzednia]