czy to był FIP? pewnie tak... Mirabelki nie ma już ze mną :(

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 17, 2012 18:37 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Może tutaj coś będzie? viewtopic.php?f=1&t=7808&hilit=FIP*
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob lis 17, 2012 18:49 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

ten tez cały przebrnęłam :)
od 10 dni, odkąd usłyszałam, że kotka jest chora na FIP przeszukuję internet w poszukiwaniu informacji, to forum jest doskonałym źródłem;
i dzięki temu co przeczytałam poprosiłam właśnie o wyeliminowanie hemobartonell przy pomocy testu PCR (Niemcy), rozumiem, że wysyłana jest surowica krwi, tak?
ale zdziwiło mnie, że inny lekarz, z którym rozmawiałam zaproponował mi wysłanie płynu z jamy brzusznej do Niemiec...
czy są różne badania, które powinnam wykonać żeby potwierdzić ewentualnie wyeliminować FIP?

sentimenti

Od: Pt lis 09, 2012 22:13

Post » Sob lis 17, 2012 19:11 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Jeśli lekarz proponuje wysłanie - może to zrobić? :roll:
Ja zapytam o wynik A/G? Masz może wyniki biochemii?
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Sob lis 17, 2012 19:22 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

na poniedziałek jestem umówiona z lekarzem na pobranie próbki i surowica krwi leci do Niemiec bo zleciłam to badanie na wykluczenie hemobartonelli, ale zastanawia mnie jakie badanie w Niemczech miał na myśli drugi lekarz, ponieważ on mówił o wysłaniu próbki płynu...

widzisz jestem takim laikiem, że nawet nie wiem co to jest biochemia :oops: a wszystkie wyniki jakie mam są pod linkami w pierwszym poście;
dzięki, że zaglądasz tu do mnie

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:25 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

może badanie poziomu przeciwciał?
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Sob lis 17, 2012 19:28 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Również zaglądam i cały czas przesyłam masę ciepłych myśli :)
Nie odzywam się ponieważ nie wiem co doradzić :( . W przypadku Młodego, którego niestety pokonał FIP wszystko działo się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zlecić tych badań o których piszesz (Niemcy). Proponowano też takie, ale nie mogę sobie przypomnieć co miało być wysyłane.
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Sob lis 17, 2012 19:30 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

ariel pisze:może badanie poziomu przeciwciał?

chodzi o koronawirusy, tak?

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:31 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

nelka83 pisze:Również zaglądam i cały czas przesyłam masę ciepłych myśli :)

dziękuję :)

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:39 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

sentimenti pisze:
widzisz jestem takim laikiem, że nawet nie wiem co to jest biochemia :oops: a wszystkie wyniki jakie mam są pod linkami w pierwszym poście;
dzięki, że zaglądasz tu do mnie

Typowe badania krwi składają się z:
morfologii - czyli oceny ilości i jakości czerwonych i białych krwinek, poziom hemoglobiny, hematokryt, MCV (to bodajże średnia objętość krwinki) itd. oraz
oznaczenia biochemiczne: mocznik, kreatynina (to parametry nerkowe), aspat, alat, ap - to sprawy wątroby, glukoza (wiadomo), mogą być parametry trzustkowe, białko całkowite (albuminy, globuliny) i inne. Właśnie stosunek A/G często robi się i liczy oceniając możliwość wystąpienia FIP. Przy czym wystarczy zrobić:
albo samo Białko Całkowite i albo: Albuminy lub Globuliny, bo BC - A = G i BC - G = A. Mając BC i jedno z dwóch (A lub G) - wyliczysz to drugie brakujące i policzysz A/G.

Edit: graniczną wartością świadczącą o ewentualnym FIP jest 0,45.

Marcelibu

Post » Sob lis 17, 2012 19:41 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

stosunek albumin do globulin wynosi niestety 0,38 :(
czytałam, że może się taki pojawić przy innych chorobach ale może jednak jest jednoznaczny...

wstawię zdjęcie mojej czarnej księżniczki, niech nie będzie anonimowa...
oczywiście tak wyglądała gdy jeszcze była zdrowa
Obrazek

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:44 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Marcelibu, te wyniki są pod linkami w pierwszym poście, a jeśli czegoś nie ma to napisz mi żebym wiedziała co jeszcze zrobić.

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:45 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

sentimenti pisze:na poniedziałek jestem umówiona z lekarzem na pobranie próbki i surowica krwi leci do Niemiec bo zleciłam to badanie na wykluczenie hemobartonelli, ale zastanawia mnie jakie badanie w Niemczech miał na myśli drugi lekarz, ponieważ on mówił o wysłaniu próbki płynu...

Wydaje mi się, że jest choroba krwi, która daje podobne objawy jak FIP. Wiem, że leczy się to długo antybiotykiem (Unidox).
sentimenti pisze: ale zastanawia mnie jakie badanie w Niemczech miał na myśli drugi lekarz, ponieważ on mówił o wysłaniu próbki płynu...

Z tego, co pamiętam w wyniku będzie poziom przeciwciał wraz z komentarzem, że rezultat wskazuje (mniej, bardziej) na FIP. Wydaje mi się, że tyle ile widziałam tutaj wklejonych takich wyników nigdy nie było jednoznacznej diagnozy.

Edit: tak, hemobartonella to choroba krwi - anemia zakaźna: http://dobryweterynarz.wroclaw.pl/81_Za ... 3%B3w.html

Marcelibu

Post » Sob lis 17, 2012 19:49 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Na moja prośbę od wczoraj Mirabelka zażywa Unidox

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:51 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

A czy powinnam zlecić FIPscreerning?
Czy coś więcej nam to powie?

sentimenti

Post » Sob lis 17, 2012 19:54 Re: czy wyniki i objawy są jednoznaczne? czy to FIP?

Śliczna kotunia.
Wykluczyć hemibartonellę możesz właśnie w badaniu krwi, w rozmazie.
U mojego Nazirka postać bezwysiękowa przeszła w wysiękową, płyn z brzuszka był żółty, ciągnący, gęsty. Też nie miał białych strzępków. Badanie płynu z brzuszka to określanie jego ciężaru własciwego i gęstości.

Ta strona to kopalnie wiedzy: http://www.dr-addie.com/
Tutaj o diagnostycehttp://www.dr-addie.com/WhatIsFIP.htm
Można tam nawet zobaczyć, jak wygląda test tego płynu.

Życzę szczęścia. Oby to nie było to.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

[poprzednia][następna]