Kot nie sika - nowe: panleukopenia w szpitalu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 02, 2012 11:38 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Nie wiem skąd ta tendencja żeby zatkanym kotom dawać relanium. Mój kiedy je dostał nie odetkał się ani trochę, zataczał się tylko, wrzeszczał i żarł jak świnia. Poza tym nie słyszałam jeszcze, żeby u kogoś to zadziałało, więc ze swojego doświadczenia raczej nie polecam. Na mojego lepiej działała no-spa, ale piszesz, że u Ciebie właśnie przestała :/ Robiłaś może kotu USG albo jakąś inna diagnostykę obrazową? Może mechanicznie jest coś nie tak? Jak wyszły badania krwi? Słyszałam, że w Konstancinie jest pani doktor specjalizująca się w problemach nerkowych, sama pewnie też się do niej niedługo wybiorę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia i może coś o niej napisać?

Starshine

Od: Śro lip 18, 2012 15:40

Post » Czw sie 02, 2012 11:46 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Borys jest znowu w szpitalu.

Był ponownie cewnikowany i spłynęło z niego 216 ml moczu- ogromnie dużo :(
Na moja WYRAŹNĄ sugestię dawkę relanium zmniejszono mu do 1/4 tabletki 5mg
Słuchajcie. sytuacja jest o tyle patowa, o ile jego lekarz prowadzący właśnie rozłożył ręce,
zarzucając nam, ze na siłę zabraliśmy go wczoraj ze szpitala- co jest nieprawdą.

Zapisałam go na jutro- najwcześniejszy termin- do doktor Neski

Miał robione usg pół roku temu, w czasie, kiedy nie miał epizodów zatykania się na amen. A nawet jak się przytkał- no spa pomagała.
Mocz mu w ostatnim badaniu ( kwiecień) przed tym epizodem wyszedł książkowy - bez kryształów, lekko kwaśny, zdrowy.
Miał robione USG - wyszedł mu piasek w pęcherzu. Cewka moczowa i nerki bez zmian.

jestem załamana.

Ela

Od: Pt cze 14, 2002 10:05

Post » Czw sie 02, 2012 14:29 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

i mamy wyniki dzisiejsze moczu.
Badanie ogólne moczu:
Badanie podstawowe moczu
Barwa moczu jasnożółta
Przejrzystość mętny
Ciężar właściwy 1,016
pH 7,0
Białko (+) 30 mg/dl mg/dl
Glukoza nieobecna (-)
Ketony nieobecne (-)
Urobilinogen w normie (-)
Bilirubina nieobecna (-)
Hemoglobina nieobecna (-)
Badanie osadu
Osad mierny, czerwono-kremowy,
stabilny
Leukocyty 30-40 wpw
Erytrocyty 80-100 wpw, świeże
Śluz brak (-)
Flora bakteryjna obfita
Nabłonki okrągłe i wielokątne pojedyncze w
preparacie
Wałeczki nie znaleziono (-)
Kryształy nie znaleziono (-)

PS: od ostatniego badania bardzo niewiele się zmieniło

Ela

Post » Czw sie 02, 2012 14:32 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Zróbcie posiew. Coś jest nie tak z tym moczem.
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Czw sie 02, 2012 14:49 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

posiew zrobiony. Wyniki za 4-5 dni.

Ela

Post » Czw sie 02, 2012 15:01 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Właśnie dzwonili ze szpitala.
Pęcherz jest wielkości jabłka i kot "podejmuje próby wysiusiania się"
Mówią, że opcje są dwie: zabieramy go do domu i obserwujemy, albo zostawiamy i cewnikujemy.
Nie mam lekarza, którego mogłabym się zapytać.
I nie wiem, co mam robić.

Ela

Post » Czw sie 02, 2012 15:02 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Rany kota... skad niby Wy macie wiedziec? :( Nie ma szansy na telefoniczny kontakt z ta wetka, co jestescie jutro do niej umowieni?
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sie 02, 2012 15:03 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

W domu chyba raczej sam się nie wysika skoro tak to wygląda...
ObrazekObrazek
Obrazek

neron

Od: Wto maja 29, 2012 14:06

Post » Czw sie 02, 2012 15:06 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Relanium w takiej dawie i bunondol do tego, który jest super silnym lekiem przeciwbólowym - rany - nie ma się co dziwić, że Borys chodzi naćpany.
Nie znam się ale wydają mi się te dawki mocno przesadzone.

A nie mogliby cewnikować a potem zabralibyście go do domu?

Elu :( Trzymam bardzo mocno kciuki za Boryska.

Cerenia to nie antybiotyk tylko lek przeciwwymiotny - małe sprostowanie do postu jednej z przedpiszczyń.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Czw sie 02, 2012 15:09 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Pewnie chodzilo o convenie.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Czw sie 02, 2012 15:34 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Tak, chodziło o convenię.

Chyba się zaraz rozpęknę ze złości. Za chwile Wam napisze o co chodzi.

Ela

Post » Czw sie 02, 2012 15:36 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Ela pisze:Właśnie dzwonili ze szpitala.
Pęcherz jest wielkości jabłka i kot "podejmuje próby wysiusiania się"
Mówią, że opcje są dwie: zabieramy go do domu i obserwujemy, albo zostawiamy i cewnikujemy.

Kota w takim stanie do domu i obserwacji????
Matko jedyna, Ela, gdzie Ty koty leczysz, w jakim on jest miejscu że kota zatkanego, z pęcherzem wielkości jabłka chcą odesłać do domu i obserwacji??

Pęcherz koniecznie trzeba opróżnić. Jesli cewnikiem ( bo można jeszcze doraźnie nakłuciem przez powłoki brzuszne) to niech cewnik zostawią na jakiś czas, pęcherz musi mieć możliwość powrotu do normy, teraz jest bardzo rozciągnięty, traci swoją wrażliwość. Przez najbliższy czas nie może się za mocno rozciągać. Borys też musi odpocząć.

Nie zgódź się na odesłanie kocurka do domu, to będzie dla niego potworne cierpienie zagrażające życiu :(
Może uderz od razu do Canfelisu, nawet jeśli nie trafisz na Dominikę to tam są ok lekarze.
Jeśli pęcherz jest tej wielkości to nie możecie czekać do jutra.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw sie 02, 2012 15:39 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Falka pisze:Relanium w takiej dawie i bunondol do tego, który jest super silnym lekiem przeciwbólowym - rany - nie ma się co dziwić, że Borys chodzi naćpany.
Nie znam się ale wydają mi się te dawki mocno przesadzone.

Nie wiem ile waży Borys, ale Okruszek dostał pół tabletki 2 mg i ścięło go to tak że prawie się zabił zeskakując po wzięciu tabletki z parapetu.

Różnie na różne koty relanium działa, ale ja też uważam że dawka Borysa jest zaporowa, tym bardziej że jest po tym otumaniony.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw sie 02, 2012 16:04 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Właśnie dlatego zaraz pęknę ze złości.

Jaki lekarz każe właścicielowi podejmować decyzje w takim momencie?

Blue - ustalono, że Borys zostaje w szpitalu na Gagarina i będzie cewnikowany w razie konieczności.
Dawkę relanium ustaliliśmy na 1/4 tabletki 5 mg.

Nie mogę sobie pozwolić, a właściwie Borys nie może sobie pozwolić na jazdy w te i z powrotem po lekarzach.
Nie wiem, czy podjęliśmy właściwą decyzję, czy nie, ale został w szpitalu.
Przynajmniej na 48 godzin.

Ela

Post » Czw sie 02, 2012 16:04 Re: Kot nie sika - prośba o radę. Stan ostry, ciagły.

Borys wazy 8 kilo.

Ela

[poprzednia][następna]