Sterylizajca-powikłania.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 11, 2012 15:19 Re: Sterylizajca-powikłania.

alukah pisze:Jak się do tego ma zropiały kikut? Ano tak, że w owariektomii tego kikuta nie ma, jest cała. Linka nie mam i nie znam, to jest pismo wydawane w fizycznej postaci, na papierze. Prawdopodobnie na stronie można uzyskać dostęp do archiwalnych wydań, ale za opłatą. (...)

Jeśli może zropieć kikut macicy, to cała macica chyba tym bardziej? Dlatego dopytuję jak to jest, że ponoć po wycięciu jajników nie może być ropomacicza.

broszka123 - przepraszam, że tak dopytuję w tym wątku, ale to bardzo ważne rzeczy. Mozna ewentualnie poprosić moda o wycięcie części postów.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Pon cze 11, 2012 15:45 Re: Sterylizajca-powikłania.

Dziękuję za współczucie. Jednak myślę, że sekcji nie będziemy robić, nie chce by mi ktoś w kocie grzebał, niech sobie "śpi" spokojnie. A co do tej dyskusji, to proszę się nie krępować, sama się chętnie dowiem czegoś więcej.

broszka123

Od: Pon sie 30, 2010 18:35

Post » Pon cze 11, 2012 15:50 Re: Sterylizajca-powikłania.

Sekcja to nic przyjemnego, ale pomogłaby wyjaśnić, czy zawinił błąd lekarza, czy jakiś inny czynnik.

Zaś w kwestii ropienia, to wydaje mi się (aczkolwiek nie mam na to żadnych naukowych dowodów), że kikut ropieje, bo jest kikutem - tzn. tkanka jest przecięta, uszkodzona i bakterie łatwo mogą doprowadzić do zakażenia, w tym ropiejącego. Jeśli macica jest cała, nieuszkodzona, to takiego zagrożenia nie ma (czy jest znacznie mniejsze). Ropomacicze z kolei jest konsekwencją zakażenia bakteriami wydzieliny gruczołowej, która gromadzi się w macicy po cieczce/rui. Jak nie ma rui - nie ma wydzieliny, wiec i nie ma co się zakazić. Jeśli więc usuniemy całe jajniki (i kotka nie ma tzw. ektopowej tkanki jajnikowej, czyli takiego niby-jajnika umieszczonego gdzieś indziej w ciele), to nie ma ryzyka ropomacicza. Dlatego ten zabieg jest powszechnie powszechnie stosowany w Wielkiej Brytanii choćby czy w Niemczech.
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

Post » Pon cze 11, 2012 16:44 Re: Sterylizajca-powikłania.

Moja kotka zmarła tydzień po sterylizacji;(do dziś nie wiem czy to była wina lekarza,czy tez jakieś choroby wirusowej,która się uaktywniła podczas zabiegu.
To był początek mojej przygody z kotami,nie byłam wtedy na miau zarejestrowana i nie wiedziałam tego co dziś wiem,dlatego wtedy nie zrobiłam sekcji,natomiast teraz zrobiłabym bez wahania,masz prawo wiedzieć co się kici stało a nawet powinnaś.
Ja żałuję,ze nie zrobiłam wtedy sekcji,do dziś zadaje sobie pytanie,czy to konował wet nie zabrał mi Asiulki;(

Dla koteczki[*]bardzo mi przykro
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Pon cze 11, 2012 17:49 Re: Sterylizajca-powikłania.

Bardzo mi przykro [i] :cry:
ObrazekObrazekObrazek

phantasmagori

Od: Czw sty 08, 2009 21:22

Post » Czw cze 21, 2012 16:31 Re: Sterylizajca-powikłania.

Zropiały kikut może być efektem zastosowania niewchłanialnych nici np., to oczywiście błąd, lub reakcji tkanek na rozpad nici wchłanialnych-to indywidualna reakcja organizmu.

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Czw cze 21, 2012 16:32 Re: Sterylizajca-powikłania.

Albo też efekt braku aseptyki, choć dziś wydaje się to mało realne.

dokota

Od: Śro lip 16, 2008 21:42

Post » Czw cze 21, 2012 18:11 Re: Sterylizajca-powikłania.

Mowa o zropiałym kikucie nie jako powikłaniu po operacji, ale chorobie, która wystąpiła po jakimś czasie (nawet kilku latach).

Po konsultacji jestem jeszcze bardziej przeciwna pozostawianiu macicy.
viewtopic.php?f=1&t=143254

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

[poprzednia]