Jak odchudzić kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 10, 2012 10:42 Re: Jak odchudzić kota?

mama-san, na Twoim iejscu zostalabym przy Orijenie. Chociaż sama daję troszkę TOTW niektórym kotom, to uważam, że Orijen jest lepszy i w ogóle bardzo dobry.

Przy więcej niż 1 kocie w domu, albo przy kocie który wciąga wszystko co mu się da od razu, nie sprawdza sie jedzenie stojące cały dzień.
Ja karmię koty 3 razy dziennie, samo karmienie (jak już mam przygotowane, co robię zawsze rano) zajmuje 5 minut.
Każdy kot dostaje swoją porcję na osobnej miseczce, siedzę przy nich i czekam aż zjedzą, tłumacząc tym "szybszym" że już się najadły :) i nie wolno jeść z miseczki kolegi.
Jeśli któryś akurat ma focha i nie zje to zabieram miseczkę i czeka do następnej pory posiłku.
Teraz już sie to nie zdarza, żeby ktoś nie zjadł, chyba że coś kotu dolega, ale to już inna inszość.
Trzeba sobie uświadomić, że jeśli kot nie zje nawet przez 24 godziny, to NIC mu się nie stanie...tym bardziej nie zaszkodzi mu opuszczenie 1 posiłku. W BARF nawet zalecane jest, żeby raz na tydzień opuścić wieczorne karmienie, żeby się organizm oczyścil.

Kot powinien dostawać mięsa w BARF-ie ok 25-30g na kg masy ciała na dobę. (z jarzynami, jajkiem, suplementami i wodą to oczywiście wyjdzie więcej) Jak ma schudnąć, to ta dolna granica.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw maja 10, 2012 12:13 Re: Jak odchudzić kota?

A to mnie zaskoczyłaś: żyłam w przekonaniu że kota absolutnie nie wolno głodzić (czyli 24h bez jedzenia to zbrodnia :) ) bo ma bardzo szybką przemianę materii i jak nie dostanie jeść to mu się coś złego dzieje z wątrobą. Ale na logikę to oczywiście Ty masz rację bo przecież w naturze nie zawsze uda mu się coś upolować 2 czy 3 razy dziennie. Czyli przegłodzony łasuch wcale nie ucierpi.
I druga sprawa- częstotliwość karmienia. Na większości opakowań karm proponują podawać 2 x dziennie i tak też robiłam. Jak nie ma nikogo w domu to kot przesypia i nie opróżnia miski do końca, ale jak są jakies ludki na pokładzie to łobuz wie że może liczyc na dokładke i wtedy wyjada błyskawicznie nie czekając do wieczora. No i oczywiście jak dostanie drugi posiłek koło 17-18 to nie ma siły żeby nie domagał się dokładki przed snem. Spróbujemy więc podzielić dzienną porcję na 3 części a nie na 2.
Z zabieraniem miski po posiłku będzie trudno bo wtedy musiałabym wprowadzić absolutnie stałe pory karmienia, a z tym byłby kłopot (nie zawsze wracam o tej samej porze) . Zastanawiam się czy lepiej dla kota jest jak naje sie raz a dobrze, czy jak będzie podchodził 10 razy i skubał po troszeczku? Sama nie wiem. Z resztą z odchudzaniem człowieka (czyli własnym) mam ten sam problem- za mało razy dziennie to niezdrowo, ale za dużo to juz podjadanie :)

mama-san

Od: Pt lis 19, 2010 16:00

Post » Czw maja 10, 2012 14:17 Re: Jak odchudzić kota?

No pewnie, że nie należy glodzić.
Ale jeśli kot wybrzydza, kąśnie, liźnie raz i więcej nie chce, zje, ale tylko to na co ma ochotę, bo wie, że i tak dostanie dokladkę...to znaczy że jest zdrowy i ma za dużo.
To nie jest glodzenie.
(Wątroba stłuszcza sie po 3 dobach niejedzenia NIC).
Czy pory jedzenia muszą być takie absolutnie stałe?
A jak dostanie godzinę-dwie później lub wcześnkej to co, już mu krzywda będzie? nie dajmy się zwariować.
Jak bylam w szpitalu, syn karmił koty kiedy mial czas. Jakoś przeżyły 2 tygodnie i nawet nie schudły.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon maja 14, 2012 22:45 Re: Jak odchudzić kota?

Słuchajcie, REWELACJA! kupiłam laserek i faktycznie kot zaczął biegać jak oszalały! Zupełnie inaczej niż z zabawkami na wędeczkach czy z piłeczkami. Oczywiście trwa to parę chwil bo zwierz się szybko męczy, ale zawsze to jakis intensywny ruch jest. Oby tak dalej! :-)

mama-san

Post » Wto maja 15, 2012 7:58 Re: Jak odchudzić kota?

Gdzie kupiłaś ten laserek ?
Tak się właśnie zastanawiam nad tą zabawką dla kotów,
byleby nie kosztowała majątek... :roll:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Wto maja 15, 2012 12:58 Re: Jak odchudzić kota?

kristinbb pisze:Gdzie kupiłaś ten laserek ?

http://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawki ... ser/189186
Na przykład tu :)

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Wto maja 15, 2012 17:45 Re: Jak odchudzić kota?

Wiersz co, początkowo chciałam wziąć tę pierwszą ze światełkiem w kształcie rybki bo była najtańsza (w zwykłym osiedlowym sklepiku coś koło 15 zł w necie pewnie jeszcze mniej) ale niestety ona bardzo słabo świeci i prawie w ogóle tego nie widać. Kupiłam w końcu zabawkę firmy CAMON w kształcie myszeczki, wydaje nawet dźwięk na który kot reaguje i ma kilka trybów wyślwietlania, z których nasz kot reaguje jedynie na klasyczną czerwoną kropeczkę. kosztowało to 30 zł w sklepie KAKADU- trochę sporo, bo nie jest to żaden hajtech, ale kot się bawi więc było warto :-)

mama-san

Post » Wto maja 15, 2012 18:27 Re: Jak odchudzić kota?

wiewiur pisze:

A mój Tygrys od małego miał nerwa na ten laserek. Chyba za szybko się denerwował że nie może złapać bo zazwyczaj kilka minut ganiał, potem było nerwowe gruchnięcie i ucieczka.

Jakieś 2 tyg temu przygarnełam drugiego kocurka do towarzystwa i zaczęło się ganianie, zapasy, wszędzie pierze fruwa! Zrobiłam to właśnie ze względu na wagę, brak ruchu, znudzenie i samotność kociaka podczas gdy ja miałam inne obowiązki. Kociaki są trochę jak Flip i Flap bo Tygrys waży ok 5,3 kg, Teodor ok 3,3 kg a wcina bez końca - być może nadrabia "chude czasy". Wszystko fajnie ale mam kłopot z karmieniem tego towarzystwa. Jeden ma dietę na schudnięcie a drugi powinien na przytycie. Obecnie daję RC Exigent dwa razy dziennie w porcjach jak na 4kg kota. Rzadko daję coś mokrego bo "nowy" jest średnio zainteresowany. W przytulisku miał tylko chrupki i u mnie też generalnie woli chrupki. Mi się na oko wydaje że Tygrys trochę zaczyna zmieniać kształt. Wagowo nie wiem czy chudnie ale to dopiero 2 tygodnie extra ruchu który mu na pewno nie zaszkodzi. Jak mi się skończą saszetki chyba przejdę na BARF chociaż zawsze jakoś miałam opory przed dawaniem kotu odmrażanego jedzenia. Nie wiem czemu ale tak mam. Początkowo dawałam albo świeże albo wcale chociaż teraz już mi się odrobinkę odmieniło bo to kradziej i jeśli jemu takie smakuje to ok.

Poza tym ktoś pisał o niechęci zwierzaka do surowego mieska. U mnie czasami udawało się zrobić z kuraka zdobycz. Oczywiście sprzątanie po polowaniu obowiązkowe, ale spróbujcie rzucić kotu mięso czy chrupki, żeby za nim pobiegał trochę.

Aha
Moj Tygrys lubił sobie też turlać kulę smakulę z chrupkami. Zazwyczaj dawałam do niej inne niż do miski. Ost miał RC Oral na zęby. :ok:
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Śro maja 16, 2012 6:48 Re: Jak odchudzić kota?

wiewiur pisze:

Dziękuję ,zaraz zajrzę ... :D
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Sob cze 09, 2012 9:50 Re: Jak odchudzić kota?

Jak ustalić właściwą dawkę dzienną karmy suchej Acana dla 3-letniego kota, który waży 5,3 kg a powinien ważyć mniej więcej 4 kg?
Ta rozpiska na opakowaniu karmy jest jakaś dziwna, ja bym się nią nie sugerowała. Tylko nie wiem ile w takim razie kot powinien jeść.

Na opakowaniu jest napisane, że 4 kilogramowy kot powinien zjadać 75 g dziennie tej karmy, a 5 kg kot 90 g dziennie. To jakoś podejrzanie dużo, jak dla mnie, szczególnie że karma jest bardzo sycąca sama w sobie.

Czy wystarczy wydzielać karmę dwa razy dziennie (częściej nie mam jak)? Reszta kotów nie musi być na diecie, nie ma za bardzo jak ustawić misek kotów "nieodchudzających się" tak, aby były niedostępne dla kota, który powinien schudnąć.

Przestawienie na BARF jest jak na razie niemożliwe, a dokarmianie samym mięsem (bez dodatków witamin i minerałów) codziennie chyba nie jest dobrym rozwiązaniem?
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob cze 09, 2012 10:20 Re: Jak odchudzić kota?

Sanabelle light może pomóc.
adeeniet

Post » Sob cze 09, 2012 10:45 Re: Jak odchudzić kota?

adeeniet pisze:Sanabelle light może pomóc.

Nie :wink:

Sanabelle ma zboża i marny skład, a "Light" jest tylko dodatkową nazwą karmy, której kaloryczność jest mniejsza o może jakieś 5% w stosunku do karmy "nie light".

Chodzi mi o właściwą dawkę dzienną Acany. Karmy nie będę zmieniać na inną. Jeśli ma być sucha, to tylko ta (Acana jest najlepsza z tych, na które mnie finansowo stać, koty chętnie ją jedzą i dobrze tolerują).
Jak będę miała pieniądze i czas na wprowadzenie BARFa to w końcu to zrobię, jednak na razie zależy mi na tym, żeby trochę kota odchodzić na diecie złożonej tylko z Acany.
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob cze 09, 2012 10:48 Re: Jak odchudzić kota?

*anika* pisze:Jak ustalić właściwą dawkę dzienną karmy suchej Acana dla 3-letniego kota, który waży 5,3 kg a powinien ważyć mniej więcej 4 kg?
Ta rozpiska na opakowaniu karmy jest jakaś dziwna, ja bym się nią nie sugerowała. Tylko nie wiem ile w takim razie kot powinien jeść.

Na opakowaniu jest napisane, że 4 kilogramowy kot powinien zjadać 75 g dziennie tej karmy, a 5 kg kot 90 g dziennie. To jakoś podejrzanie dużo, jak dla mnie, szczególnie że karma jest bardzo sycąca sama w sobie.

Mój Tygrys tyle ważył i jak byłam u weta kazał podawać porcje na 4kg kota, ale był jedynakiem. Obecnie daję więcej bo dokociłam się i zwierzak ma więcej ruchu, z tym że na 2 koty (jeden 5,3 kg a drugi 3,3 kg) daje tak jakoś 2x porcja na 4kg i to 2x dziennie. Kombinacje zaczynają się jak dodaję im coś mokrego. Nie wiem czy to ma duże znaczenie ale karmię RC. :D
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Sob cze 09, 2012 11:08 Re: Jak odchudzić kota?

Moje koty jedzą Taste of the Wilde...i jedzą tyle ile chcą. Mają sporo ruchu i nadwagi nie mają.
adeeniet

Post » Sob cze 09, 2012 11:50 Re: Jak odchudzić kota?

Można dokarmiać koty mięsem z dodatkiem Felini Complete. To chyba najprostsza BARFowa opcja.
Obrazek Obrazek + Kosmicia i Migotka
Moje koty żywię BARFem.

alukah

Od: Wto maja 31, 2005 15:16

[poprzednia][następna]