Jak dobrać drugiego kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 26, 2012 20:21 Re: Jak dobrać drugiego kota?

pchełeczka pisze:anna09, a długo zajęło Ci poszukiwanie? czy to raczej ogólne cechy zaważyły a potem poszło?

PS. mój brykacz właśnie śmiga między pokojami i ćwiczy walki do lustra... padam :lol:

Przez jakieś dwa, trzy dni przeglądałam forum i czytałam opisy kotów w DT. Kiedy poczytałam o Mundku i wydało mi się, że on będzie pasował do Gina, rozpoczęłam kilkudniową korespondencję i rozmowy telefoniczne z DT. One upewniły mnie, że to właśnie Mundek powinien zostać nowym towarzyszem Gina. Pierwsze chwile nie były różowe :wink: , bo chłopaki przez jakąś godzinę warczeli i wyli na swój widok, ale potem było coraz lepiej i po dwóch dniach biegali razem po domu :)
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Czw kwi 26, 2012 20:37 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Jako DT dla kotów dorosłych regularnie mam akcję dokocenia - zawsze wtedy szykuję ewentualne miejsce izolacji, z miskami, posłankiem i kuweta. Czasem jest potrzebne na jedną noc lub kilka dni, czasem na dłużej a często - wcale. Jeżeli są przejawy agresji, nowy idzie do izolatki, stygną, wypuszczam i tak dalej. Czasem nowy potrzebuje trochę intymności w nowym domu a czasem o trzeciej rano oburzony wrzeszczy, żeby go wypuścić :twisted: .
No i zawsze sa extra smakołyki i przytulanki dla wszystkich.
Zakumplowanie się zwykle zabiera nieco więcej czasu, ale u mnie jest kilka kotów - u Ciebie będzie inaczej. Jestem zwolenniczka par kocurów, w zbliżonym wieku i usposobieniu :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Pt kwi 27, 2012 0:30 Re: Jak dobrać drugiego kota?

ASK@ pisze:http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=141451&p=8818492#p8818492
Powyżej kotka pilnie szuka domu.Świetna na dokocenie jak pisze opiekunka. I śliczna.

Kicia jest u mnie. Owszem świetna na dokocenie, dogaduje się z każdym kotem, ale myśle, że takiego spokojnego kota by zwyczajnie zajeździła :lol: Jest potężnie energetyczna i skora do zabaw. Mam w domu jeszcze 2 dorosłe koty. Jeden ma 10 lat i nie ma ochoty na zabawy. Na szczęście jest drugi wariat 2,5 roczny ale jego wariactwo to nic w porównaniu do energii małej kici, często ma dosyć zabaw i zaczepek. 8) Mam nadzieję, że jak dorośnie to jej trochę przejdzie. :mrgreen: Gdy już się wybawi to jest mega przytulak.

Rdziłabym wziąć drugiego kota o podobnym usposobieniu, bardziej powolnego, bo szaleniec może go zamęczyć :wink:
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt kwi 27, 2012 12:34 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Ja z powodu sytuacji mieszkaniowej muszę oddać sowją 2,5 letnią kotkę. Do tej pory mieszkała z drugim kotkiem. Niestety sytuacja życiowa zmusza mnie do oddania młodej. Moja Whisky ma 2,5 roku, jest wysterylizowana, korzysta bez problemu z kuwety. Rzoruszała moją starszą kotkę (ma w tej chwili 9 lat). Nie sprawia żadnych problemów adaptacyjnych. Przez jakiś czas pomieszkiwal u mnie kot koleżanki i bez żadnego problemu zaakaceptowała go i dogadała z nim.

jelona

Od: Śro paź 20, 2010 19:52

Post » Pt kwi 27, 2012 19:35 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jutro o tej porze mój Tygrysek powinien mieć już towarzysza. :)
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki- ... Z374438556

Z opisu opiekunów wynika że to taka mała miziasta sierotka. Nie dominuje w stadzie - raczej trzyma się na boku i nie znajdując towarzystwa do zabaw zwyczajnie odchodzi. Niestety okazuje się że póki co życie go kiepsko potraktowało. Trochę mieszkał na śmietniku, potem po złapaniu jakiś łamaga wet źle wykonał kastrację i ma nacięte uszko w ramach oznaczenia - tak podobno robią weci jak kasa idzie z gminy (??!! 8O ) na kastrację i zaszczepionie. O szczegóły dopytam jutro jak kociaka do mnie przywiozą. Trzymajcie kciuki żeby się dogadali. ;) :ok:

PS. Jutro albo w niedziele na majówkę przyjeżdża moja druga połowa i trzymajcie też kciuki żeby nie nawiał - ostatnio nie mógł spać przy dwóch kotach plątających się po mieszkaniu chociaż to było tylko kilka dni. hihi
Ostatnio edytowano Sob kwi 28, 2012 8:04 przez pchełeczka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

pchełeczka

Od: Pt kwi 13, 2012 14:55

Post » Pt kwi 27, 2012 19:37 Re: Jak dobrać drugiego kota?

:ok: :ok: :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Pt kwi 27, 2012 20:42 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Trzymam kciuki, uważam, że to dobry wybór, kocurek na pewno się odwdzięczy :)

pchełeczka pisze:potem po złapaniu jakiś łamaga wet źle wykonał kastrację i ma nacięte uszko w ramach oznaczenia - tak podobno robią weci jak kasa idzie z gminy (??!! 8O )

Kurcze, mój Franek też jest tak oznaczony, szczerze mówiąc nie wiedziałam, co to oznacza, a mój kot był od początku w domu tymczasowym, który płacił za zabieg z własnej kieszeni. Może ktoś wyjaśni, bo naprawdę już nie wiem, co myśleć :oops:
Obrazek

mokusatsu

Od: Czw wrz 01, 2011 22:13

Post » Pt kwi 27, 2012 21:00 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Jutro postaram się wrzucić jakieś fotki ale mi się wydawało że teraz koty w schroniskach to się czipuje a nacinanie jest zabronione.... już parę dobrych lat temu mówiło się o zakazie przycinania psom uszu i ogonów. myślałam że takich rzeczy się już kompletnie nie robi... szkoda bo kotka podobno przycięli trochę nieładnie.
Nic to. Kiciusiowi w końcu się chyba poszczęściło. ;)
Obrazek

pchełeczka

Post » Pt kwi 27, 2012 21:02 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Trzymam kciuki, aby chłopaki szybko się dogadali i polubili :ok:
Baksiu ['] 17.01.2010, Ginuś ['] 14.01.2019.
Bardzo za Wami tęsknię i czekam na tę chwilę, kiedy się znów spotkamy po drugiej stronie...

anna09

Od: Pon maja 28, 2007 11:37

Post » Pt kwi 27, 2012 21:36 Re: Jak dobrać drugiego kota?

pchełeczka pisze:Jutro postaram się wrzucić jakieś fotki ale mi się wydawało że teraz koty w schroniskach to się czipuje a nacinanie jest zabronione.... już parę dobrych lat temu mówiło się o zakazie przycinania psom uszu i ogonów. myślałam że takich rzeczy się już kompletnie nie robi... szkoda bo kotka podobno przycięli trochę nieładnie.
Nic to. Kiciusiowi w końcu się chyba poszczęściło. ;)

Franek jest też zaczipowany, ale jak byłam z nim u innego niż zwykle weterynarza, to skomentował ze śmiechem, mówiąc do swojej koleżanki "patrz, jak go beznadziejnie ciachnęli" :?

Będzie miał jak w niebie u Ciebie :1luvu:
Obrazek

mokusatsu

Od: Czw wrz 01, 2011 22:13

Post » Sob kwi 28, 2012 7:52 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Miejmy nadzieję że szybko się oswoi. ;)
Trochę się stresuję czy się chłopaki dogadają i tego jaki on naprawdę będzie. :roll: :oops:
Obrazek

pchełeczka

Post » Pt maja 04, 2012 14:32 Re: Jak dobrać drugiego kota?

Jakoś po 2ch dniach robiłam fotki. Tak wyglądają moje futrzaki. Tygrys - ten większy burasek jest u mnie od przeszło roku, a ta chudzinka to Teodor. Zdecydowanie grają w innych kategoriach wagowych jak widać po zdjęciach. Któregoś dnia Teoś wepchnął się na tą półkę na drapaku, polizali się po futrach po czym Tygrys chyba stwierdził, że mu ciasno i sobie poszedł na kanapę. Ulubiona zabawka Tygrysa - pomarańczowy gryzak robaczek poszła w odstawkę. Chłopaki ciągle się ganiają i piorą. Nowy trzyma się niezłe ale starszy nie odpuszcza prób dominacji. Obecnie trudno mi ustalić kto tam jest "ważniejszy" - Tygrys chodzi po mieszkaniu, nerwowo grucha i stroszy się (w końcu z rok trenował przed lustrem haha) a Teoś napadnięty głośno szczeka. W jedzeniu i toalecie sobie nie przeszkadzają i do napaści nie dochodzi. Krew się nie leje mimo że odkurzać muszę codziennie bo aż pierze leci. hihi
Najważniejsze że mały odrabia bidę a Tygrys dużo więcej biega. Chyba chłopaki się dogadują powolutku. ;)

https://lh4.googleusercontent.com/-wPfw ... .42.54.jpg

https://lh5.googleusercontent.com/-2g0K ... .43.23.jpg
Obrazek

pchełeczka

Post » Pt maja 04, 2012 14:47 Re: Jak dobrać drugiego kota?

:1luvu:

:ok: :ok: :ok: za dalsze dogadywanie się kociastych

A na ten wypasiony drapak to jeszcze 2-3 koty się zmieszczą :mrgreen:
ObrazekObrazek

dorota13

Od: Pt maja 09, 2008 12:06

Post » Pt maja 04, 2012 14:54 Re: Jak dobrać drugiego kota?

O NIE NIE NIE! To są kochane futrzaki ale więcej chyba moja druga połówka nie zniesie. Jak przyjechał i dowiedział się że będą dwa to się złapał za głowę, ale po tych kilku dniach widzi korzyści tej sytuacji. Na razie tylko Teosia czeka druga wizyta u weta i zobaczymy co powie.

I moje wnioski po kilku dniach po dokoceniu: gdybym miała tą wiedzę co teraz w momencie przygarnięcia mojego Tygryska to zdecydowanie wzięłabym od razu 2 kociaki. Bankowo. Czasami mam wrażenie że Tygrys pozbawiony kontaktu z kotami nie do końca sobie z nimi radzi. Teoś jest drobniejszy a Tygrys jakby się go z początku obawiał. Teraz walczy o swoje i jest trochę pewniejszy ale....
Obrazek

pchełeczka

[poprzednia]