Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 02, 2012 22:07 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

U nas rzadka kupa jest w zasadzie od początku, czyli od ponad miesiąca. Może dwa razy przytrafiła się normalna (8 marca na dzień kobiet - postarał się). Będziemy próbować i proszę o dalszą pomoc, podpowiedzi, opinie, sugestie.... cokolwiek co pomoże kotu i nam :|
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Od: Nie wrz 12, 2010 10:38

Post » Pon kwi 02, 2012 22:56 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Zupełnie podobne problemy miałam z moją Bisią, dopóki nie odkryłam, że Bisia cierpi na coś takiego, jak celiakia u człowieka: nie może jeść węglowodanów pod żadną postacią - ryżu, kukurydzy, ziemniaków. A we wszystkich karmach, o których piszesz, są takie dodatki (Bozita jest np. barwiona karmelem).

Są karmy pozbawione tych składników, np. Power of Nature.
Można także spróbować BARF-u.

Co do probiotyków, to Bisia może dostawać tylko takie, jakie stosuje się przy nietolerancji laktozy, np. Multilac

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Pon kwi 02, 2012 23:11 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Słyszałam o tej chorobie u ludzi. Próbowaliśmy karmić Morrisa wyłącznie mięsem wołowym i drobiowym dwa razy dziennie wg zaleceń weta. W zasadzie nic to nie dało. W najlepszym wypadku kupa wyglądała tak, że początek był ok, ale reszta już jak krowi placek.

edt: ale wszelkie rady są dla nas cenne, bo niestety ale trzeba będzie chyba próbować wszystkiego po kolei :?
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Wto kwi 03, 2012 6:43 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

A badania pod kątem trzustki miał robione?

Ja bym także w tej sytuacji spróbowała dobrej, suchej karmy: Power of Nature, WildCat, ZiwiPeak (bardzo droga).
Mają one także swoje odpowiedniki "mokre" (np. sklepy Ekozwierzak, Modernpet).

Moja Bisia w ogóle nie trawi surowego - zwraca wszystko po około trzech godzinach, niestrawione.

mb

Od: Czw kwi 13, 2006 5:51

Post » Wto kwi 03, 2012 7:10 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Jeśli na surowym mięsie jest nie ok, to trzeba znaleźć przyczynę.
1. Badania w kierunku pierwotniaków - do testu elisa wystarczy odrobina kału, wręcz "wymaz" z odbytu.
2. Trzustka i wątroba z krwi: jeśli masz problem ze zrobieniem tych badań u siebie, trzeba wysła krew do laboklinu. Sam pomiar amylazy nie jest wystarczający przy diagnozowniu trzustki (chyba, że wynik jest niebotycznie wysoki, wówczas nie ma wątpliwości).
3. Prozaiczne robale?
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Wto kwi 03, 2012 8:42 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Do testu elisa kał musi być bardzo świeży i właśnie lepiej wymaz z odbytu zrobić na miejscu.
Do normalnego badania mikroskopowego powinien być zbierany z kilku dni (niektóre laby zalecają z 3 dni ale co dwa dni).
Dodatkowo różnica jest taka, że elisa chyba tylko na lamblie jest dostępna, na pozostałe pierwotniaki chyba nie?

Na pewno nie szalałabym ze zmianami karmy co chwila, ten kot jest miesiąc po zabraniu ze schronu, nawet najlepsza karma nie pomoże, jak będzie zmieniana co parę dni!

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto kwi 03, 2012 9:41 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

mb pisze:A badania pod kątem trzustki miał robione?

Ja bym także w tej sytuacji spróbowała dobrej, suchej karmy: Power of Nature, WildCat, ZiwiPeak (bardzo droga).
Mają one także swoje odpowiedniki "mokre" (np. sklepy Ekozwierzak, Modernpet).

Moja Bisia w ogóle nie trawi surowego - zwraca wszystko po około trzech godzinach, niestrawione.

trzustka nie była badana, jedynie wątroba (wyniki miał dobre). Mięso surowe Moriis zjada bardzo chętnie, nie było żadnych zwrotów.

ps. mamy RC gastro intenstinal i przestawiamy kota tylko na tą karmę + tabletki wspomagające jelita i siemię lniane. Dzisiaj inny wet, u którego TZ kupował karmę powiedział że dla niego wygląda to jak białaczka 8O Morris miał robione testy i były ujemne.
Można zwariować, a wydawałoby się że to tylko brzydka kupa :roll:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Wto kwi 03, 2012 12:35 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Jak TZ kupował karmę to wet dał mu jeszcze tabletki FINIDIAR (nie prosił o nie, ale wet zaczął dopytywać co się dzieje i dał przy okazji). Nie wiem czy podawać je kotu czy nie? Czytałam, że one działają osłonowo i neutralizują toksyny, ale nie wiem czy nie będzie tego już za dużo?

Przypomnę, że planujemy zacząć podawać RC gastro intenstinal i przytrzymać Morrisa jakiś czas na takiej monotonnej diecie. Do tego te tabletki na poprawę pracy jelit.
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Wto kwi 03, 2012 12:48 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Trafiłam na wątek.

W schronisku w ktorym był Morris na porządku dziennym są kokcydia - przerabiałam to u Miki (wyciągniętej stamtąd - maj ub roku), meksykanka miała kokcydia u Milagros( kwiecień ub roku) joanna3113 miała u swoich tymczasów stamtąd zabranych na początku tego roku.
Dlatego uważam, ze punktem wyjścia diagnostycznego jest badanie kału w tym kierunku. Mika miała długi czas rozluźnione i brzydko pachnące kupy których barwa była zależna od karmy ktorą dostała do jedzenia.

Poza tym warto zrobić badanie kału w kierunku lamblii.
Tradycyjne odrobaczanie nie tłucze ani kokcydii ani lamblii stąd konieczność dodatkowych badań i innego tłuczenia tego cholerstwa.

Dopiero po wykluczeniu tego robiłabym dalsze badania (trzustka itp.).

I jeszcze: smród zepsutego jedzenia, którym (wtedy były na pewno) karmione koty daje efekt w postaci nadwerężonego układu pokarmowego - większość kotów ze Szczytna w dt smarti miała przez wiele miesięcy brzydkie kupy mimo wszystkich dobrych wynikow badań. Po kilku miesiącach normalnego, dobrego odzywaiania minęlo.

Ja bym zrobiła badania plus dawała biogen kt - jest naprawdę świetny, to dostawały szczytniaki u smarti i tyle. Żadnego szaleństwa z karmami. :wink:
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto kwi 03, 2012 13:11 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Badanie kupy nas nie ominie tylko potrzebuję zrobić rozeznanie czy u nas ktoś to robi - bez proszenia się, aplikowania kolejnych leków i snucia kolejnych teorii co kotu może dolegać. W ciągu ostatnich 3 dni usłyszeliśmy od wetów że:
"Morris to kot psychiczny i stąd taka kupa, i można by mu dawać hydroksyzynę, bo nawet dzieciom się to podaje i nie ma problemu"
"jak wcześniej wyrywał sobie futro to już napewno jest psychiczny, a skoro Frontline pomógł to pewnie mu teraz futro nie smakuje i dlatego nie wyrywa"
"kot ma prawdopodobnie białaczkę, bo taka kupa to objaw białaczki"
"kot jest alergikiem"
plus wcześniejsza diagnoza:
"kot ma nieprawidłową budowę anatomiczną, która predysponuje go do nieprawidłowego działania jelita grubego, czyli do zaparć i biegunek"
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Wto kwi 03, 2012 13:13 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Cudne :D
chyba zaproponuje wetce wydrukowanie i powieszenie w lecznocy ku poprawieniu hunorów zdenerwowanych właścicieli czekających w kolejce :D

masz pw w sprawie badania kupy :wink: :ok: :ok: :ok:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Wto kwi 03, 2012 13:13 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

No, ale przede wszystkim "u dorosłych kotów pierwotniaki RACZEJ nie powodują biegunki" :twisted: :wink:
Chyba rzeczywiście czas się rozejrzeć za Wetem ;)

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Wto kwi 03, 2012 13:15 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

już kiedyś pisałam że u nas to jest taki weterynaryjny ciemnogród :roll: w pewnym momencie wierzyłam, że to się jednak zmieniło, ale... :roll:
Obrazek Obrazek

ewexoxo

Post » Wto kwi 03, 2012 13:16 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Mi się podoba stwierdzenie, ze juz mu futro po frontlinie nie smakuje :ryk: :ryk: :ryk:

Marzenia11

Post » Wto kwi 03, 2012 13:21 Re: Zakażenie przewodu pokarmowego? Alergia? Czy co? POMOCY!

Marzenia11 pisze:Mi się podoba stwierdzenie, ze juz mu futro po frontlinie nie smakuje :ryk: :ryk: :ryk:

wiesz - ja zbyt mądra nie jestem w dziedzinie leczenia kotów, ale jak wyszliśmy z gabinetu to oboje stwierdziliśmy że ta wetka powinna się puknąć w czoło :roll: na szczęście miała jedynie podać zastrzyki, bo Moriisa prowadzi inny lekarz
Obrazek Obrazek

ewexoxo

[poprzednia][następna]