Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Marcelibu pisze:Blusiaa pisze:@alukah Kotka dostaje suchy whiskas, jako iż nie lubi mokrego z tej firmy i było wiele prób, to czasem zjada puszkę sheby ale najbardziej przepada za zwykłym dante z kauflanda. Ostatnio miała gotowane żołądki i serduszka, czasem dostanie jakieś surowe mięsko.
Karmy, o których piszesz to (przepraszam za wyrażenie) świństwo. Nie dawaj kotce karm "marketowych". Kup w sklepie zoologicznym jakaś karmę Royal Canin, Sanabelle, Orijen - z wyższej półki, tylko nie od razu - teraz trzeba kota zdiagnozować. Gdy porównasz skład: Whiskas ma 4% mięsa - reszta to wypełniacze (choć w reklamie wygląda świetnie), a np. Royal Canin - to (mimo, że wydaje się droższa, ale karmiąc porządnym jedzeniem zaoszczędzisz na weterynarzu) - gdy porównasz skład - to jest zupełnie "inna bajka". Mnie nasuwa się myśl, że być może kotka źle reaguje na karmienie takimi karmami, jakie jej podajesz. Jelita nie wytrzymują, antybiotyk pomaga na jakiś czas, podlecza stan zapalny, ale karmienie słabym jedzeniem powoduje, że sytuacja powraca. Może rzadziej podawaj podroby - lepiej podaj mniej, ale dobrego mięska, np. wołowiny, albo gotowanego kurczaka. Gotowany kurczak jako dieta na bolący brzuszek też dobrze robi.
Dodatkowo: kot tzw. "wychodzący" to zły pomysł. Nigdy nie wiesz, co taki kot zjadł przebywając poza domem. Może być i ciało obce, które gdzieś się w jelitach zapętliło. W takich sytuacjach tylko szybka operacja może kotu uratować życie.
Może przestaw tymczasem koteczkę na gotowanego kurczaka i znajdź dobrego weta. Nie podawaj wieprzowiny - koty po niej mają biegunkę, a i choroba Aujeszky'ego jest w Polsce ciągle (niestety) popularna.
Erin pisze:No cóż, czytanie ze zrozumieniem się kłania![]()
Saraa pisze:Erin pisze:No cóż, czytanie ze zrozumieniem się kłania![]()
Po co te złośliwości? Myślę, że tym bardziej są niepotrzebne, gdyby w/w tekst erin zastosował(a) czytając post alukah.
Erin pisze:O, adwokaci się ujawnili?
A coś na temat możesz napisać czy raczej nie mamy co liczyć?
I jestem Erin, nie erin.
Saraa pisze:Bez komentarza. Rozmawiamy na różnych poziomach.
Użytkownicy przeglądający ten dział: dran i 98 gości