WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 02, 2012 23:43 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Oddałam swój głos na dr Kasię Marciniak z Poznania. Już dawno wysłałam z głoszenie do "Cztery Łapy" :ok:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pt lut 03, 2012 0:06 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

grajda pisze:Oddałam swój głos na dr Kasię Marciniak z Poznania. Już dawno wysłałam z głoszenie do "Cztery Łapy" :ok:

Ten głos nic nie daje bo nie została nominowana do kolejnego etapu: zobacz tutaj: http://www.cztery-lapy.pl/index.php/kociarz.html
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt lut 03, 2012 11:36 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Czy będziemy ustalać wspólnego forumowego kandydata z trzech osóbn zaproponowanych przez Cztery lapy?

Zofia Czerwińska - aktorka
Maciek Czajka - wet z W-wy
Anna Nehring - Zwierzęta Krakowa
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt lut 03, 2012 11:39 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

boję się, że doszlibyśmy do porozumienia akurat na styczeń przyszłego roku :lol:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Pt lut 03, 2012 11:49 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

annskr pisze:Czy będziemy ustalać wspólnego forumowego kandydata z trzech osóbn zaproponowanych przez Cztery lapy?

Zofia Czerwińska - aktorka
Maciek Czajka - wet z W-wy
Anna Nehring - Zwierzęta Krakowa

Myślę, że część osób już ma swojego kandydata: - tylko łącze chyba jest przeciażone i strona czasem się dziś nie otwiera :wink:

kussad pisze:Już mamy bannerek dla jednego z kandydatów:
jopop pisze:Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://www.cztery-lapy.pl/index.php/kociarz.html][img]http://img26.imageshack.us/img26/8730/maciekbaner.jpg[/img][/url]

Obrazek

Kod: Zaznacz cały
[url=http://www.cztery-lapy.pl/index.php/kociarz.html][img]http://img213.imageshack.us/img213/4241/maciekbanermaly.jpg[/img][/url]

jopop pisze:Zgłosiłam Macieja Czajkę, ze współpracującej z naszą Fundacją lecznicy Boliłapka. Gdyby nie on - ratowalibyśmy rocznie kilkanaście-kilkadziesiąt kotów. Dzięki niemu - ratujemy rocznie kilkaset zwierząt, a kolejne kilkaset poddajemy zabiegom sterylizacji/kastracji. Wreszcie jest okazja, by mu za to podziękować.

Oto moje uzasadnienie:

"Maciej Czajka to znakomity chirurg oraz rewelacyjny lekarz, który od wielu lat pomaga bezdomnym kotom. W ciągu kilku lat przy współpracy z Fundacją JOKOT (przedtem grupą wolontariuszy JOKOT) wysterylizował kilka tysięcy kotek bezdomnych i uratował tysiące kocich istnień. Ze względu na olbrzymie doświadczenie w leczeniu kotów bezdomnych szybko i trafnie diagnozuje choroby popularne u tych zwierząt, a często niedostrzegane przez innych lekarzy. Ma też niezwykłą skuteczność w leczeniu chorób bardzo poważnych, np. panleukopenii. Swoich bezdomnych pacjentów leczy po bardzo ulgowych stawkach, dzięki czemu możliwe jest działanie na tak szeroką skalę. Opiekunowie kotów bezdomnych mogą u niego zawsze liczyć na wsparcie, również poza oficjalnymi godzinami pracy.

Dr Czajka prowadzi też działalność informacyjną i edukacyjną na temat zalet sterylizacji/kastracji wśród właścicieli zwierząt, dwa razy w roku prowadzi również z własnej inicjatywy Akcję Sterylizacji, umożliwiającą osobom uboższym wysterylizowanie/wykastrowanie zwierzęcia po znacznie niższej cenie.

Jego pasja i zaangażowanie w przeciwdziałanie kociej bezdomności z pewnością zasługują na wyróżnienie!
Joanna Popko, prezes zarządu Fundacji JOKOT"

Jeszcze uzupełnię link do wydarzenia na FB :wink:
To już jest kolejny etap :ok:
http://www.facebook.com/events/228028617274755/

Łącze się otworzyło.
Kandydaci są przedstawieni tak:
Maciej Czajka
Lekarz weterynarii i właściciel przychodni weterynaryjnej w Warszawie. Od lat pomaga ratować bezdomne koty i nigdy nie odmawia pomocy potrzebującym zwierzętom. Od wielu lat współpracuje z Fundacją JOKOT, Azylem św. Franciszka w Konstancinie, a także z osobami prywatnymi zajmującymi się ratowaniem porzuconych psów i kotów, znajdywanych na ulicach lub zabieranych ze schronisk. Wykonał niezliczoną liczbę zabiegów sterylizacji bezdomnych kotów i psów, niemało zwierząt zawdzięcza mu życie. Prowadzi działalność informacyjną i edukacyjną wśród właścicieli zwierząt na temat zalet sterylizacji i kastracji kotów i psów. Opiekunowie bezdomnych kotów zawsze mogą liczyć na jego wsparcie, również poza oficjalnymi godzinami pracy w lecznicy. W jego domu mieszkają dwa przygarnięte koty, Zając i Koka.

.....
Profesor Anna Nehring
Wiceprezes i współzałożycielka funkcjonującej od 1994 roku Fundacji Zwierzęta Krakowa. Od ponad 50 lat pomaga bezdomnym kotom - w jej domu schronienie znajdują koty z działek, piwnic i innych nieprzyjaznych miejsc. Walczy z bezdomnością kotów i nadpopulacją kotów wolno żyjących w Krakowie i okolicach. Jedna z prekursorek powszechnej sterylizacji bezdomnych kotów oraz akcji adopcyjnych w Krakowie. Dzięki organizowanym przez nią w krakowskim centrum handlowym akcjom adopcyjnym "Przygarnij Kotka", dom znalazło już wiele kotów. Jej własny dom zamieszkuje obecnie 12 kotów.

Zofia Czerwińska
Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna. "Kocham wszystkie zwierzęta, węża nie mam tylko dlatego, że nie podaje łapy" - tak mogła powiedzieć tylko ona. Od lat pomaga zwierzętom. Odkąd mieszka na jednym z osiedli na warszawskim Powiślu, dokarmia tamtejsze koty, psy i gołębie. Opieką nad zwierzętami zaraziła także swoich sąsiadów. W piwnicznych okienkach zamontowała samodzielnie i na swój koszt specjalne klapki dla kotów. Udziela się w fundacjach i nigdy nie odmawia uczestnictwa w akcjach na rzecz zwierząt. W wywiadach zawsze podkreśla, jak ważna jest prawidłowa opieka nad pupilem oraz szerzy ideę szacunku do czworonogów. Mówi, że nie mogłaby w ogóle żyć bez zwierząt i podpisuje się pod słowami Immanuela Kanta, które brzmią: "im lepiej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta". Dzieli dom z psem Dżekiem.
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Pt lut 03, 2012 13:50 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

No, pani Czerwińska niewątpliwie robi dobrą robotę, ale na podstawie opisu można uznać, że wiele osób odwiedzających miau robi przynajmniej tyle samo, a niektóre znacznie więcej :wink:

Profesor Nehring działa znacznie szerzej, przyszłościowo i edukacyjnie - bardzo to chwalebne.

A pan Czajka z kolei bezpośrednio, własnymi rękami robi tak wiele, że gdyby bodaj z połowa wetów była tak, bezdomność zwierząt skurczyłaby się do zera może nawet za naszego życia.

Trudny wybór - cóż, zagłosowałam wedle rekomendacji jopop :ok:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pt lut 03, 2012 14:01 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

dla mnie też wybór jest pomiędzy p. Czajką i panią profesor, choć trzeba uczciwie przyznać, że rola medialnego nazwiska w propagowaniu walki z bezdomnością jest nie do przecenienia.
Obrazek

Femka

Post » Pt lut 03, 2012 23:10 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Myślę, że w przypadku tego plebiscytu każdy powinien głosować jak mu dyktuje serce.
Mój głos oddałam na prof. Annę Nehring.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Nie lut 05, 2012 8:10 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

PumaIM pisze:No, pani Czerwińska niewątpliwie robi dobrą robotę, ale na podstawie opisu można uznać, że wiele osób odwiedzających miau robi przynajmniej tyle samo, a niektóre znacznie więcej :wink:

Profesor Nehring działa znacznie szerzej, przyszłościowo i edukacyjnie - bardzo to chwalebne.

A pan Czajka z kolei bezpośrednio, własnymi rękami robi tak wiele, że gdyby bodaj z połowa wetów była tak, bezdomność zwierząt skurczyłaby się do zera może nawet za naszego życia.

Trudny wybór - cóż, zagłosowałam wedle rekomendacji jopop :ok:

I ja takoż. Maciek robi ogromną robotę, konkretną, tu i teraz. Pozostałe osoby, wg mnie, działają na polu "ogólnym". Z tej trójki kandydatów, w mojej opinii, dr Maciek najbardziej zasługuje na "Kociarza Roku". :ok:
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie lut 05, 2012 16:50 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Zasługi prof. Anny Nehring są ogromne, problem w tym, że w naszym środowisku forumowym jest prawie nie znana. Doktor za to poza Warszawą jest nieznany. Niestety rzadko kiedy udaje się wyłonić kandydatów o "ogólnopolskim zasięgu" :(
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Nie lut 05, 2012 18:24 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Fundacja "zwierzęta Krakowa" - P. Anna Nehring - od lat pomaga bezdomniakom nie tylko przyszłościowo ale konkretnie - dokarmianie sterylizacja, interwencje. Prowadzą domy tymczasowe, organizują akcje adopcyjne - mam od nich koteczka, ułomnego krówka, który został namierzony na opuszczonej przez koty budowie i uratowany, a teraz jest mój:-).

marivel

Od: Sob mar 21, 2009 12:48

Post » Pon lut 06, 2012 9:52 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

Ja też oddałam głos na prof. Annę Nehring.

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Pon lut 06, 2012 13:27 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

dorobella pisze:Ja też oddałam głos na prof. Annę Nehring.

Ja też.
Poczytałam trochę. Wahałam się, nie powiem. Ale to co zaważyło na mojej decyzji to fakt, że doktor, owszem pomaga zwierzakom, ale to jego zawód i obowiązek. A zapewne dodatkowy dochód ze współpracy z różnymi fundacjami ma (chyba, ze robi to całkiem charytatywnie, ale o tym nie napisano)
Pani profesor "zysków" z tego nie ma żadnych. Myślę, że jest to bezinteresowna pomoc.
Obrazek

mgj

Od: Czw mar 17, 2011 21:06

Post » Pon lut 06, 2012 13:33 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

mgj, Maciek wykonał w zeszłym roku 470 zabiegów po mega kosztach [mówię tylko o kotach z Fundacji JoKot]. serio myślisz, że dużo zarobił na tym?
jest dostępny na właściwie każde zawołanie. o każdej porze. w czasie kiedy nie ma dyżuru i tak jest w klinice przeprowadzając jakieś zabiegi.
bardzo wątpię, że większość wetów takich jest, bo to nie chodzi o "taki zawód i obowiązek". on się poświęca całym sobą pomoc bezdomniakom.

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pon lut 06, 2012 13:38 Re: WYBIERAMY KOCIARZA ROKU 2011

w tym głosowaniu chyba nie ma większego znaczenia, czy zarobił, czy nie
jeśli jest to jego praca, musi zarabiać i to nie podlega dyskusji
brzydko byłoby go z tego rozliczać

gdybym jeszcze nie oddała głosu, to post mgj przekonałby mnie ostatecznie, żeby poprzeć panią profesor.
wielka i bardzo potrzebna praca doktora jest niejako częścią wykonawczą wolontariatu, natomiast pani profesor działa o pułap wyżej, przy organizacji wolontariatu na terenie miasta.
Obrazek

Femka

[poprzednia][następna]