DT u Joanny w Szczytnie. Wszystko co robię, robię dla kotów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sty 10, 2012 20:04 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Sonia jest naprawdę piękna, zdrowiej koteczko! :1luvu:
A jak się czuje Mela po zdjęciu szwów?

wat

Od: Śro lut 23, 2011 10:28

Post » Wto sty 10, 2012 20:09 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Mela bardzo dobrze, zdjęcie szwów trwało chwile, tylko naczekała się biedaczka. Razem z Bellą rozrabiają i bez przerwy zaglądają co się dzieje z Sonią.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 20:13 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Wat a co z Twoimi kotami nigdzie ich nie widać i tak na prawdę nic o nich nie wiem, co z kotem przyniesionym do Ciebie.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 20:43 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Następnym kotem który do mnie trafił 08.11 był Horacy znaleziony na ulicy w wieku ok. 2,5 miesiąca po trzech tygodniach znalazł dom w Warszawie na Białołęce.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Po przyjeździe do DS okazało się że Horacy ma przepuklinę wewnętrzną, konieczna była operacja teraz czuje się bardzo dobrze. Mam stały kontakt z panią Moniką która go adoptowała.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 20:49 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Przepiękna Sonia i piękny Horacy :D

czyli ile masz kotków? ile tymczasów?
czym i jak je karmisz?
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Wto sty 10, 2012 20:58 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

O właśnie takie ogólne rozeznanie by się przydało co potrzebujesz, żeby ludzie chcący pomóc wiedzieli jakie masz potrzeby.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43

Post » Wto sty 10, 2012 21:08 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Z tymczasów jest Mela dzika kotka, i Bella maluszek wyciągnięty ze schroniska z zapaleniem oskrzeli. Muszę zabrać przynajmniej jedną kotkę w wieku ok 10 miesięcy, żeby nie trafiła do schroniska i chciałam zabrać jednego kota ze schroniska. Koty dostają suchego Royala Kitten 36 i mokre Gourmet Perle lub felixa przemrożoną wołowinę i filety z ryby, próbowałam diety BREF ale z marnym skutkiem.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 21:32 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Ależ cukiereczek z tego Horacego!

joanna3113 pisze:Wat a co z Twoimi kotami nigdzie ich nie widać i tak na prawdę nic o nich nie wiem, co z kotem przyniesionym do Ciebie.

Moi podopieczni nie są niestety adopcyjni, ale są zaopiekowani, dlatego o nich nie piszę.
Rudzik chory na nerki trafił do mnie do mieszkania. Teraz czuje się lepiej, ale to podleczenie, a nie wyleczenie. Wymaga na stałe dobrego weta, lekarstw i kroplówek i boję się, że nawet dobry dom może nie mieć cierpliwości i wytrwałości, żeby to ciągnąć, chociaż kot jest bardzo cierpliwy i wytrzymuje te zabiegi.
Kulawy Netto spod Kauflandu został przeniesiony z piwnicy tych państwa do ich mieszkania. Niestety ma stare, bardzo źle zrośnięte złamanie, praktycznie nieoperacyjna sprawa. Poza tym okazało się, że ma polipa w uchu, muszę się sprężyć i zoperować go. Tylko jest pytanie, gdzie go przechować po zabiegu do zdjęcia szwów, nie wiem, czy w tamtym domu dadzą radę dać mu odpowiednia opiekę, chociaż go kochają (przynajmniej niektórzy)
Maciek po operacji polipa mieszka w budce na podwórku, jest chyba szczęśliwy. Ma skomplikowany charakter, dom musiałby byc wychodzący i naprawdę cierpliwy. Małe dzieci i koty wykluczone
A Krakers, który był u mnie na podleczeniu po pogryzieniu przez psa, a póżniej został przygarnięty przez Koci Świat, znalazł dom. :D http://www.kociswiat.org.pl/w-nowym-domu/912/krakers Na zdjęciu wciąż ma blizny, ale to już zupełnie nie ten szkielet, co latem :D. To był najchudszy kot, jakiego w życiu widziałam.

wat

Od: Śro lut 23, 2011 10:28

Post » Wto sty 10, 2012 21:36 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Ile zjadają?
po saszetce dziennie na kotka?
Czy próbowałaś dawać inne mokre?
bo są mokre mające większą zawartość mięsa (40% ),ba,dużo większą niż gourmet (4%) czy felix a są tańsze/w przel. na kg lub w podobnej cenie-czyli bardziej się opłacają bo bardziej zasycają kotka-i przy kilku kiciach to już się opłaca bo są w puszkach 400g.
chcę dokładnie obliczyć ile czego zjadają/zjadłyby w miesiącu.
mnie w czasach jak wzięłam kotki jeszcze np właśnie ze Szczytna wychodził 1 kić/100 zł a teraz wychodzi mi dużo mniej-jeszcze dokładnie liczymy ale ok 40 zł ! a karmię głównie Royalem suchym i mokrym takim duzomięsnym+ piersiami z korczaka lub indyka ,na zmianę.

póki kociaki małe to musisz karmić kittenem i wiadomo-najlepiej royalem,ale jak podrosną i będa jeszcze u Ciebie to lepiej przyzwyczaić je do innych karm-nie tak drogich i bardziej różnorodnych bo z własnego dośw wiem że potem ds-y mają kłopot jak kotek nie chce jeść,bo nie dość że ma stres przeprowadzki to jeszcze,jak się skończy moja wyprawka to karma gorsza-bo nie każdy ds stać na royala..
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Wto sty 10, 2012 21:39 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Mela to dzika kotka trafiła do mnie ok. tydzień po Horacym, dokarmiam dzikie koty u niej na brzuchu był taki miękki guz wielkości małej pięści okazało się że to przepuklina i nie można jej było wypuścić. Mela w drugi dzień świąt dostała ataku i trzeba ją było na cito operować, przy operacji zrobiono sterylkę. Teraz nikt by jej nie poznał, jeszcze musi trochę u mnie pobyć żeby się bardziej oswoić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 21:43 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Wat koty nie muszą być do adopcji ale pewnie wiele osób chętnie zobaczy ich zdjęcia i usłyszy historię, rudzielec Krakers cudo. :1luvu:
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 21:59 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

smarti pisze:Ile zjadają?
po saszetce dziennie na kotka?
Czy próbowałaś dawać inne mokre?
bo są mokre mające większą zawartość mięsa (40% ),ba,dużo większą niż gourmet (4%) czy felix a są tańsze/w przel. na kg lub w podobnej cenie-czyli bardziej się opłacają bo bardziej zasycają kotka-i przy kilku kiciach to już się opłaca bo są w puszkach 400g.
chcę dokładnie obliczyć ile czego zjadają/zjadłyby w miesiącu.
mnie w czasach jak wzięłam kotki jeszcze np właśnie ze Szczytna wychodził 1 kić/100 zł a teraz wychodzi mi dużo mniej-jeszcze dokładnie liczymy ale ok 40 zł ! a karmię głównie Royalem suchym i mokrym takim duzomięsnym+ piersiami z korczaka lub indyka ,na zmianę.

póki kociaki małe to musisz karmić kittenem i wiadomo-najlepiej royalem,ale jak podrosną i będa jeszcze u Ciebie to lepiej przyzwyczaić je do innych karm-nie tak drogich i bardziej różnorodnych bo z własnego dośw wiem że potem ds-y mają kłopot jak kotek nie chce jeść,bo nie dość że ma stres przeprowadzki to jeszcze,jak się skończy moja wyprawka to karma gorsza-bo nie każdy ds stać na royala..

Próbowałam felixa z puszki ale liznęły trochę, i miały gdzieś, nawet próbowałam przegłodzić i nic z tego, jedna saszetka na kota dziennie wystarczy. Suche miałam na początku purinę i też nie bardzo. Royala kupiłam z promocji cena 800 g tak jak za 400 g więc kupiłam 4 opakowania.
Podpowiedz mi jaka mokra ma większą zawartość mięsa wypróbuję.
Smarti ja wiem że muszę się jeszcze dużo nauczyć, szczególnie że te moje to same biedy i człowiek by im nieba przychylił, żeby tylko było dobrze.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 22:08 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Smarti tu nawet nie chodzi o codzienność, jedzenie, żwirek, ale o sterylki i leczenie. Koszt sterylki w Olsztynie to 200 zł, Meli z operacją 250 zł, każdy wyjazd do Olsztyna to 50 zł, jeżeli w przeciągu jednego miesiąca (tak jak teraz) wypadną dwie kotki, to tracę nadzieję czy dam radę dalej pomagać.
joanna3113

Post » Wto sty 10, 2012 22:18 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

Asia, ja podtrzymuję wcześniejszą propozycję z prowadzeniem bazarków :ok:
po_prostu_kaska

Post » Wto sty 10, 2012 22:24 Re: Potrzebna pomoc. Mały dom tymczasowy w Szczytnie

po_prostu_kaska pisze:Asia, ja podtrzymuję wcześniejszą propozycję z prowadzeniem bazarków :ok:

Kasiu bardzo dziękuję, muszę rozpytać po znajomych, na pewno coś znajdą.
joanna3113

[poprzednia][następna]