Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob gru 31, 2011 16:33 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Witaj na forum :)

kordian pisze:2. Jak nauczyć kotka, że drapak jest do drapania a kanapa do leżenia? Kupiłem koci miętkę, posypałem drapak, śmierdziało w całym domu, a kotek nadal leniwie próbuje tępić (?) sobie pazurki o kanapę/fotel. Może na tego ruska ;) (syberiana) koci miętka nie robi wrażenia?

Podstawa to dobry drapak - tzn. taki, który się nie chwieje i budzi zaufanie kota swoją solidnością ;) Może być np. przykręcony do ściany. Kota trzeba chwalić i nagradzać za korzystanie z drapaka - powinien szybko załapać. Oczywiście pokazywać na początku też warto.

kordian pisze:3. Mam 2 letnią córkę i kiedyś kot spał obok niej na poduszce. Mam wątpliwości natury higienicznej (niby kot jest czysty, ale ani nie myje sobie łapek mydłem a i kupę w kuwecie też tą łapką dotyka, kiedy ją zakopuje). Czy kot może sobie mościć posłanie obok córki. Czy kota można nauczyć, by nie wchodził do jej łóżeczka?

A czym niby miałby ją zarazić?

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Sob gru 31, 2011 16:37 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Koszmaria pisze:
kordian pisze:Książeczkę ma czystą, w zasadzie ma wpisaną tylko datę urodzenia (17.09), płeć i odrobaczania (17.10 i 20.11). Czy te odrobaczania nie miał za często? Kupiłem go jak miał 2 miesiące więc chyba jest przed szczepieniami. Czy dziecko też mam odrobaczać???

biedny kociak,tak wcześnie odłączony od mamy :(
co za hodowca tak wcześnie wydał kociaka?jaki ma przydomek hodowlany?

kordian, mam złą wiadomość, wszystko wskazuje na to, że za ciężką kasę kupiłeś sobie ładnie wyglądającego dachowca....
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 16:41 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

kordian pisze: Śmiesznie. Całą rodzina drapie w drapak ;) To nas na pewno scali ;) Ale rozumiem, że tak jak córci, tak kotkowi, muszę pokazać co i jak, bo z kosmosu tej wiedzy nie czerpie.

Nie musi drapać cała rodzina :mrgreen: . U mnie drapałam ja, a reszta rodziny wymownie stukała się w głowę. :lol:
Najważniejsze, że efekt jest tzn. kocury drapią drapak, a nie kanapę.

Koty często drapią w tym miejscu, gdzie już drapały wcześniej. Jak zaczną drapać kanapę,to ciężko je odzwyczaić. One chyba swój zapach przy okazji zostawiają i dlatego ciągle wracają w to samo miejsce.

Moja metoda okazała się skuteczna. Obecnie moje domowe pootfoory drapią tylko drapak.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Sob gru 31, 2011 17:00 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

najszczesliwsza pisze:W książeczce zdrowia kota jaką otrzymałeś po zakupie są wszelkie informacje o szczepieniach jakie miał kot. Oraz terminy następnego szczepienia. Tam też jest termin ostatniego odrobaczania. Przy dziecku co 3 miesięce. Raz na pół roku odrobaczasz dziecko (ale to powinieneś robić nawet nie mając zwierząt)

8O a to dopiero... pierwszy raz się spotykam z taką teorią.
Przecież środki odrobaczające to są silne toksyny.
Nigdy nie odrobaczałam dzieciaków, ale robię co jakiś czas badanie kału kontrolnie.
Kotów też nie katuję co 3 miesiące - nigdzie nie wychodzą.
Ale zaraz pójdę poszukać informacji, bo mnie to zaciekawiło :)

sisay

Od: Pon cze 18, 2007 12:18

Post » Sob gru 31, 2011 17:02 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

sisay pisze:
najszczesliwsza pisze:W książeczce zdrowia kota jaką otrzymałeś po zakupie są wszelkie informacje o szczepieniach jakie miał kot. Oraz terminy następnego szczepienia. Tam też jest termin ostatniego odrobaczania. Przy dziecku co 3 miesięce. Raz na pół roku odrobaczasz dziecko (ale to powinieneś robić nawet nie mając zwierząt)

Nigdy nie odrobaczałam dzieciaków, ale robię co jakiś czas badanie kału kontrolnie.

koty nie wychodzą, ale wychodzimy my, Asta z lubością wylizuje podeszły nasze i gości, ostatnio wyrzygała glistę!
A moje dziecko regularnie wykazuje objawy zarobaczenia.
O dziwo okazuje się, że ja też. Ostatnio.
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 17:03 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

sisay pisze:

Ja też tak nie robię od tego są badania kału,choć drożej wychodzi,ale warto.Po co wątrobę wszystkim rozwalać.
Obrazek ,

vailet

Od: Śro sty 05, 2011 22:28

Post » Sob gru 31, 2011 17:08 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

najszczesliwsza pisze:
sisay pisze:

koty nie wychodzą, ale wychodzimy my, Asta z lubością wylizuje podeszły nasze i gości, ostatnio wyrzygała glistę!

Buty ściągaj jak ja i robali nie ma.Jak ktoś przyjdzie też niech ściągnie i na gazety kłaść gdzie kot nie dojdzie.Potem gazety wywalasz i wsio.Gdybym tak nie robiła to na pewno robale i lamblie wyszłyby w kale.Może przeginam,ale zanim jak wejdę do domu i pogłaszczę kota myję ręce.Miałam nauczkę z butami.Regulamin TŻ też musi znosić :mrgreen:
Obrazek ,

vailet

Post » Sob gru 31, 2011 17:10 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

vailet pisze:
najszczesliwsza pisze:
sisay pisze:

Buty ściągaj jak ja i robali nie ma.Jak ktoś przyjdzie też niech ściągnie i na gazety kłaść gdzie kot nie dojdzie.Potem gazety wywalasz i wsio.Gdybym tak nie robiła to na pewno robale i lamblie wyszłyby w kale.Może przeginam,ale zanim jak wejdę do domu i pogłaszczę kota myję ręce.Miałam nauczkę z butami.Regulamin TŻ też musi znosić :mrgreen:

mama mnie uczyła,że gości się nie prosi o ściąganie butów.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob gru 31, 2011 17:11 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

vailet pisze:
najszczesliwsza pisze:
sisay pisze:

Czy ty myślisz, że ja w oborze mieszkam?
Buty zdejmuję, goście też.
Gazety? Asta jadła :ryk:

mama mnie uczyła, że buty zdejmuje się zawsze, że to szacunek dla czyjejś pracy jaką włożył w posprzątanie mieszkania :?:
Babcia męża przeciwnie, że zdejmowanie butów to brak szacunku :?:
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 17:15 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

najszczesliwsza pisze:Czy ty myślisz, że ja w oborze mieszkam?
Buty zdejmuję, goście też.
Gazety? Asta jadła :ryk:

mama mnie uczyła, że buty zdejmuje się zawsze, że to szacunek dla czyjejś pracy jaką włożył w posprzątanie mieszkania :?:
Babcia męża przeciwnie, że zdejmowanie butów to brak szacunku :?:

mi mama mówiła że nie prosi się o zdejmowanie butów,bo to jak komunikat "brudas,nie nanoś mi syfu do domu"
różne są zwyczaje,hehe
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob gru 31, 2011 17:17 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Ja mamę uczę ściągać buty :mrgreen: bo nie wpuszczę.Jak byłam kiedyś w hodowli to dali nam laczki i kazali umyć ręce co zresztą sami zaproponowaliśmy.Dla mnie ważniejsze jest by kot nic nie złapał bo pod blokiem są koty Bóg wie z jakim inwentarzem i wirusami.
najszczęśliwsza to kładziecie na podłodze te buty bo jeśli liże to jak :?: My na pralce lub od razu do szafki chowamy :mrgreen:
Obrazek ,

vailet

Post » Sob gru 31, 2011 17:19 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

vailet pisze:Ja mamę uczę ściągać buty :mrgreen: bo nie wpuszczę.Jak byłam kiedyś w hodowli to dali nam laczki i kazali umyć ręce co zresztą sami zaproponowaliśmy.Dla mnie ważniejsze jest by kot nic nie złapał bo pod blokiem są koty Bóg wie z jakim inwentarzem i wirusami.
najszczęśliwsza to kładziecie na podłodze te buty bo jeśli liże to jak :?: My na pralce lub od razu do szafki chowamy :mrgreen:

Nie mam szafki, do pralki jest dostęp ogólny i nie da się izolować.
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 17:21 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

To prawda.
Wszystko pewnie zależy od okoliczności.
Jak ktoś do mnie przychodzi w eleganckiej kreacji lub garniturze, to nie powiem mu przecież, żeby zdjął buty.

U mnie jest tak, że buty zwykle zdejmuje rodzina ( choć ja o to nigdy nie proszę ).

Mojemu synowi raz na jakiś czas robię badania kału ( ale się temat rozwija :lol: ). Jak dotąd nigdy niczego nie wykryto, więc nie mam powodów do odrobaczania.
Dodam, że mój syn z tych co to potrafią umyć kota, wylizując go.
Obrazek
Obrazek Czesio 6.04.2015 [*]

Mulesia

Od: Czw cze 03, 2010 9:04

Post » Sob gru 31, 2011 17:26 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

Mulesia pisze:(...)

kocham Twojego syna :ryk:

Niestety u nas w kale nic nie wychodziło, a były objawy, zniknęły po odrobaczeniu. Astma np.
najszczesliwsza

Post » Sob gru 31, 2011 17:53 Re: Początkujący właściciel syberiana - pytań bez liku ;)

najszczesliwsza pisze:
Mulesia pisze:(...)

kocham Twojego syna :ryk:

Niestety u nas w kale nic nie wychodziło, a były objawy, zniknęły po odrobaczeniu. Astma np.

Kilka razy w długich odstępach trzeba badania kału robić.Dobrze że te testy na lamblie wymyślili bo tak to z torbami by nas puścili :mrgreen:
Obrazek ,

vailet

[poprzednia][następna]