dom dla kota długowłosego Kujawsko-pomorskie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 18, 2011 22:35 Re: dom dla kota długowłosego Kujawsko-pomorskie

Dziękuję za wyjaśnienia.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Nie gru 18, 2011 23:03 Re: dom dla kota długowłosego Kujawsko-pomorskie

Alex405 pisze:Bazyliszku, czy znasz na tyle mamę swojej znajomej, żeby za nią ręczyć? Czy masz z nią kontakt ( i stały kontakt ze znajomą), żeby wiedzieć, co będzie się działo z kotem po adopcji? Dlaczego ta pani nie może sama poszukać kota?

Czy Twoja znajoma zajmie się kotem, jeśli jej mamie coś się stanie? (Z kontekstu wnioskuję, że to starsza pani, więc chyba kot nie powinien być bardzo młody albo się mylę?) Na Forum są setki kotów wyrzuconych po stracie właścicieli lub w przypadku ich niedołężnści.

To absolutnie nie jest czepianie się z mojej strony, jedynie wyrażenie opinii. Oddający do adopcji sami przecież podejmą decyzję. Dziwię się tylko, że nikt nie zapytał o tak ważne kwestie. Pośredniczenie w adopcji jest dość ryzykowne i dla pośredniczącego i dla oddającego do adopcji. Przykładem może być smutna historia zaginionej Malwinki z RTOZ, która została oddana przez pośrednika do matki koleżanki z pracy, wyrzucona przez nowych właścicieli w zimie do altanki, z której uciekła. Oczywiście, gdy kotka zniknęła wszyscy umyli ręce: pośredniczka tłumaczyła się, że ona "tylko" wyszukała kota, nie chciała dać telefonu do córki adoptującej bądź też już nie miała z nią kontaktu.

Nie wątpię, że Pani Bożenka dostanie od kogoś kota, ale zawsze trzeba dmuchać na zimne...

(w swoim imieniu :wink: )
Kotka którą tu przedstawiłam ma ok.2/3 lata i owszem bardzo interesuje mnie wiek ewentualnego nowego opiekuna ale odwagi mi brakło aby pytać o to na otwartym wątku.
Prawdopodobnie nawet wprost nie spytałabym Pani o to ile ma lat,bo gdyby miało się okazać że według mnie Pani i kotka ode mnie,wiekowo nie pasują,to przecież nie powiem nikomu wprost ze ...no ze niby ma zbyt duże doświadczenie życiowe...tak nie można.
Pewnie tak długo podpytywałabym założycielkę wątku aż by sie dowiedziała,po to aby nikomu później przykro nie było.
Jesli nie miałabym wyboru,bo osoba skontaktowałaby sie ze mną osobiscie,musiałabym zapytać wprost.Trudno.Ale tylko gdyby nie było innego wyjścia.

To tak tylko parę słów ode mnie na temat wyboru nowego Domu :wink:
Legnica

Post » Pon gru 19, 2011 18:04 Re: dom dla kota długowłosego Kujawsko-pomorskie

Ja wiem, że głupio pytać, ale trzeba. Oczywiście, niekoniecznie na wątku. Jeśli rozmawia się z aodptującym bezpośrednio, to jasna sprawa, ale jeżeli jest pośrednik, to pytanie musi paść. Tak mi się wydaje.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

[poprzednia]