Sandał ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - ['] dziękuję za pomoc ze spłatą

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt gru 16, 2011 12:58 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Ale co mówią weci?
Osobiście mam alergię na rozdawanie zastrzyków z morbitalu na lewo i prawo :?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt gru 16, 2011 13:03 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

czekam tylko na zdjęcie kociaka i na razie na tej podstawie zrobimy konsultacje u dr Orła, zobaczymy co powie o ile zobaczy wszystko co trzeba na tej fotce

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Pt gru 16, 2011 13:03 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

O matko :cry: Pierwszy raz od dawna popłakałam się widząc zdjęcia :cry:
Może jest dla niego jakaś nadzieja? :(

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Pt gru 16, 2011 13:26 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

katebush pisze:nie mam kompletnie wiedzy medycznej, ale ja bym chyba mimo bólu serca pozwoliła zasnąć :( On napewno bardzo cierpi. Jeśli rdzeń jest przerwany i weci nie dają większych nadziei na to, że będzie na tyle sprawny, żeby mógł się sam przemieszczać, to należy mu dać spokój i pozwolić odejść. Można ratować, przedłużać życie, dawać środki przeciwbólowe, ale czy warto? Długie miesiące leczenia, bólu, unieruchomienia... Dla mnie osobiście większe znaczenia ma jakość i komfort życia, niż jego długość.

Puchas był kotem sparaliżowanym prawdopodobnie od urodzenia. Trzeba go było wyciskać, wnosić po schodach ("schodzić: nauczył sie sam :mrgreen: ). Jestem pewna, że był szczęśliwym kotem, akceptowanym przez koty zdrowe, bardzo wesołym.
Dla mnie zawsze wyznacznikiem przy podjęciu decyzji jest sprawa komfortu kota. Jeżeli ma szanse na w miarę komfortowe życie, to pewnie bym próbowała. Pytanie, co jest dla kota " w miarę komfortowe" :( ;Puchaś nie znał innego życia, nigdy sprawny nie był. W przeciwieństwie do tego kota.

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pt gru 16, 2011 13:29 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Tweety pisze:czekam tylko na zdjęcie kociaka i na razie na tej podstawie zrobimy konsultacje u dr Orła, zobaczymy co powie o ile zobaczy wszystko co trzeba na tej fotce

:ok: :ok: :ok:

Erin

Post » Pt gru 16, 2011 13:32 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Tweety pisze:czekam tylko na zdjęcie kociaka i na razie na tej podstawie zrobimy konsultacje u dr Orła, zobaczymy co powie o ile zobaczy wszystko co trzeba na tej fotce

A tych zdjęć z wątku nie da się przesłać?

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pt gru 16, 2011 13:55 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

zaznaczam
w razie czego pomogę finansowo
bury, zdeformowane uszko
to nie wcielenie aGatki, prawda?

Cammi

Od: Sob lip 21, 2007 23:34

Post » Pt gru 16, 2011 14:02 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Jak rusza lapkami, to moze da sie naprawic. Dobry wet jest mu potrzebny.
Oto jeden z kotów wystraszony wielką liczbą cisnacych się do klatki widzów, wyrwał się z niej i skoczył na otwarte okno. Rozszalałe zwierzę udało się jednak niebawem ułaskawić i sprowadzić z powrotem do klatki, zanim pomyślało o dalszej ucieczce. (z wystawy kotów - Bruksela styczeń 1894 r.)

tomek_k

Od: Wto wrz 27, 2011 15:38

Post » Pt gru 16, 2011 14:14 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Nie jestem vetem ale ze zdjęć wynika że przy tym złamaniu jest bardzo mocny
ucisk na rdzeń i nerwy należało by go już położyć na stole operacyjnym
i ustawić kręgi ,jeśli będzie zbyt długa zwłoka nastąpi uszkodzenie rdzenia
a co za tym idzie nerwów odpowiedzialnych za poruszanie się .
Mało widać na tych zdjęciach ale takie przesuniecie i ściśniecie spowodowało paraliż kota
a nie przerwanie rdzenia . To są moje prywatne spostrzeżenia
(absolutnie nie łączyć z diagnozami wetów i ich opiniami)
tak jak i uważam że najpierw należy dać szanse uratowania kota
Podawanie mocnych środków przeciwbólowych moim zdaniem jest nie wskazane gdyż
kot nie czując bólu będzie się usiłował poruszać co może doprowadzić do zerwania
Póki ma jakieś czucie i porusza łapkami jest szansa że będzie chodził no może z drobnym
ograniczeniem ruchowym . Po trzech czterech dniach po operacji kot powinien mieć
lepsze czucie i większy zasięg ruchu łapkami. Jeśli nie to niestety decyzję trzeba podjąć samemu .
Obrazek
Obrazek Obrazek
MRUCZUŚ ,JULKA (*)

markopolo00

Od: Pt cze 27, 2008 19:02

Post » Pt gru 16, 2011 14:21 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Przycupnę..
Obrazek

cypisek

Od: Czw lut 26, 2009 18:44

Post » Pt gru 16, 2011 14:40 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

pierwszą mail'ową konsultacje będę mieć po 16-stej z Theriosa, drugą, do dr Orła dopiero wieczorem, nie wiadomo czy obejdzie się bez mielografii odnośnie tego rdzenia ...

Tweety

Od: Nie mar 05, 2006 2:12

Post » Pt gru 16, 2011 15:01 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Ja mam kotkę Kluskę która miała złamany kręgosłup.
Kica jak zajączek.
a postawił ją na nogi dr Gubała.
W wieku 10 lat po wypadku, właściciele oddali ją do schroniska , teraz ma obecnie 14 lat.
Ma tak zrośnięty kręgosłup że nie może się schylić i muszę ją karmić łyżeczką, a płynne pije z podwyższenia.
Trzeba mu dać szansę.

mk999

Od: Śro lut 10, 2010 20:25

Post » Pt gru 16, 2011 17:07 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Mam trzy nie chodzące koty. To nie jest łatwe opiekować się nimi, ale warto. Są szczęśliwe, bawią się jak inne, uwielbiają się miziac...czyli norma. Po prostu opiekun musi sobie dobrze wszystko zorganizować.
A jeżeli u twojego ktoś się podejmie operacji, to byłoby fantastycznie. Tylko trzeba to robić na wczoraj. Z RTG widać, że kręgosłup nie jest przerwany, a to dużo.
Tylko tu trzeba się spieszyć i od razy podać podstawową kurację w takich przypadkach - zastrzyki z Nivalinu i witaminy B - żeby nie obumarły nerwy.
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Pt gru 16, 2011 18:10 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

kamari pisze:Po prostu opiekun musi sobie dobrze wszystko zorganizować.

tyle ze on nie ma opiekuna
nie ma opiekuna ktory da rade to sobie zorganizowac
ja nie mam 3 kotow, tylko 34 nie liczac jego (praktycznie wszystkie szukaja domow tyle ze nikt ich nie chce)
do tego kilkanascie psow pod opieka
Obrazek

missieek

Od: Czw cze 09, 2005 19:06

Post » Pt gru 16, 2011 18:15 Re: ZŁAMANY KRĘGOSŁUP - uśpić? leczyć? zostawić? potrzebne DT

Dlatego pilnie szukamy choćby tymczasu.
Trzeba kiciowi FB zrobić.

Erin

[poprzednia][następna]