Dzieci z Opola założyły schronisko.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 12, 2011 13:03 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Jakoś nie wyobrażam sobie dzieci, które niosą kotkę na sterylkę :cry: Chodzi o te wolno żyjące, które są przez dzieciaki podkarmiane.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon gru 12, 2011 13:04 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

ewar pisze:Jakoś nie wyobrażam sobie dzieci, które niosą kotkę na sterylkę :cry: Chodzi o te wolno żyjące, które są przez dzieciaki podkarmiane.

myślę że najsensowniej pożyczyć klatkę, poinstruować jak łapać i być w kontakcie jak złapią, zabrać i na ciachanie?

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Pon gru 12, 2011 13:08 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Nie żartuj! To są małe dzieci.W Opolu działają dwie fundacje ( startują w konkursie Krakvetu, stąd wiem), mogłyby pomóc.Niech dzieciaki to kontynuują, ale bez przesady.Nie mogą robić wszystkiego.

ewar

Post » Pon gru 12, 2011 14:50 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Czyli dorośli MUSZA pomóc! Fundusze, kontakt z wetem opłconym, klatki czy transporterki... oczywiście, że łatwiej to przeprowadzić w przypadku, kiedy te kociaki są oswojone (a nie dzikie) i lepiej żeby nikt obcy ich nie niepokoił...
Wszystkie koty są nasze!
Tak tylko mi się zdawało: Koty są Miau!

Qruella

Od: Sob lis 26, 2011 14:53

Post » Pon gru 12, 2011 14:54 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

ewar pisze:Nie żartuj! To są małe dzieci.W Opolu działają dwie fundacje ( startują w konkursie Krakvetu, stąd wiem), mogłyby pomóc.Niech dzieciaki to kontynuują, ale bez przesady.Nie mogą robić wszystkiego.

z podejściem "to małe dzieci" [...] to koncertowo, na bank.
oni CHCĄ robić wszystko
i należy im na to pozwolić
inaczej wyjdą z tego interesu z przeświadczeniem że znowu zostały popychadłami

usunęłam wulgaryzm
moderator alix76

Poker71

Post » Pon gru 12, 2011 14:59 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Nie można tej działalności traktować tak bardzo na serio.Niech sobie te dzieciaki przygarną kilka kotów, jakiś nadzór dorosłych by się przydał, ale nie można tego przekształcić w regularny schron.Na trzy koty jakoś zbiorą fundusze, widać,że są bardzo operatywni i nie należy im tego zabraniać, bo ma to też funkcję wychowawczą.Przychodzą tam jednak koty, niekoniecznie oswojone i już majstrowanie przy klatce-łapce przez dzieci jest wykluczone.Może skończyć się prokuratorem.Jakoś też nie widzę dawania im dużych sum, bo to niewłaściwe.Raczej wsparcie, podpowiedź, ewentualnie opłata za weta.Bezpośrednio w gabinecie, jak najbardziej.

ewar

Post » Pon gru 12, 2011 15:08 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

ewar pisze:Nie można tej działalności traktować tak bardzo na serio..

Można. i powinno się.

ewar pisze:Raczej wsparcie, podpowiedź, ewentualnie opłata za weta.Bezpośrednio w gabinecie, jak najbardziej.

to- tak. ale podpowiedź nie dyktowanie.
jednak zabieranie decyzyjności- absolutnie nie. chyba że się chce ich zrazić żeby uciekli na długie lata. jak tak ma być to lepiej zostawić bo się szkody narobi.

Poker71

Post » Pon gru 12, 2011 15:09 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Zaznaczam sobie wątek. Bardzo się cieszę, że te dziciaki są tak wrażliwe i operatywne i że rodzice nie przeszkadzają w tej działalności. Myślę, że raczej należy im jedynie delikatnie pomagać, na zasadzie utrzymywania kontaktu i podpowiedzi, oczywiście w załatwieniu sterylek, ale niech pomagają łapać (nawet obserwując) i noszą wspólnie do weta. Nadzór sformalizowanej organizacji zabije im entuzjazm i odpowiedzialność, której właśnie się uczą. Lepiej, żeby były to opolskie wolontariuszki.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pon gru 12, 2011 15:15 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Dlatego założyłam wątek tutaj i napisałam pw do jednej dziewczyny z opolskiej fundacji. Przecież to dzieci, dorośli, którzy mają dochody, nie zawsze sobie radzą, a dzieciaki? Nie można tak.Kociak złapie pp i mają same sobie radzić? Czekać na śnieg, żeby zarobić na odśnieżaniu i mieć pieniądze na weta? Kazać im łapać dziką kotkę, bo jest ciężarna?

ewar

Post » Pon gru 12, 2011 15:20 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Oczywiście, że ktoś musi im pomóc, bo nie mają ani wystarczających środków ani wiedzy. Mają jedynie dobre chęci i swoją wrażliwość.
Obawiam sie jednak, że jeśli ta działalność nie zostanie jakoś uregulowana, urzędnicy im to kiedyś zamkną: jest to pustostan, więc dzieci chyba nie mają prawa go zajmować (chyba, że jest prywatny), nie mają dochodów na utrzymanie, nie są pełnoletni i pewnie pomieszczenie nie spełnia jakichś tam norm sanitarnych...Tak sobie gdybam.
Oczywiście, lepiej, żeby ten azyl nie rozrastał im się za bardzo.

Alex405

Od: Pt lip 10, 2009 17:50

Post » Pon gru 12, 2011 15:30 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Cały czas o tym piszę! Zamkną im na bank i tyle tego będzie.Kotki będą się mnożyć, zrobi się gęsto, dzieci sobie nie poradzą.Dzieci należy traktować SERIO i stąd mój apel, ale nie może to być azyl na SERIO, bo nic z tego nie wyjdzie.

ewar

Post » Pon gru 12, 2011 18:37 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

ewar pisze:Cały czas o tym piszę! Zamkną im na bank i tyle tego będzie.Kotki będą się mnożyć, zrobi się gęsto, dzieci sobie nie poradzą.Dzieci należy traktować SERIO i stąd mój apel, ale nie może to być azyl na SERIO, bo nic z tego nie wyjdzie.

Trzeba im pomóc. Delikatnie, taktownie, z szacunkiem (to ostatnie najważniejsze). Na pewno byłyby zadowolone, gdyby miały trochę sprzętu, typu klatki łapki lub klatki wystawowej (Uns dostał taki sprzęt od forumowiczów). No i zwierzaków będzie im przybywać. Przydałby się na miejscu koordynator, który by się nie narzucał, ale w razie potrzeby nie odmówiłby rady i pomocy, a młodzież sama by decydowała, czy zwrócić się do niego, czy załatwiać we własnym zakresie.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Śro gru 14, 2011 13:28 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

Ciekawa jestem jak dzieciaki sobie radzą.

ewar

Post » Śro gru 14, 2011 13:54 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

ewar pisze:Ciekawa jestem jak dzieciaki sobie radzą.

Ty z Podkarpacia, ja z Pomorza, to się możemy szybko nie dowiedzieć 8)

Poker71

Post » Śro gru 14, 2011 15:50 Re: Dzieci z Opola założyły schronisko.

A chciałabym.Fajne te dzieciaki.

ewar

[poprzednia][następna]