MIZI ODESZŁA DZISIAJ W NOCY... [']

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 09, 2011 19:19 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

a po piciu też wymiotuje, czy tylko po jedzeniu?

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Śro lis 09, 2011 19:47 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Tylko po jedzeniu. Gdy już wszystko zwymiotuje, to czasem jeszcze wymiotuje taką białą gęstą śliną.
Jutro gdy będę w pracy to Ewa podyktuje mi wyniki wszystkich badań i wpiszę tu. Chyba, że Joluka zrobi to szybciej, bo ja dopiero w piątek rano będę mogła wpisać.

Najszczęśliwsza, pytałaś o nr tel. Ewy. Czy Joluka przesłała Ci go? Do Ewy ktoś dziś dzwonił, ale nie mogła odebrać. Jeśli mogłabyś jutro zadzwonić, to byłoby super. Bo dziś z powodu dodatkowego zarobkowania ze względu na wydatki, które idą na chorą kotkę, nie może spokojnie porozmawiać.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Śro lis 09, 2011 19:51 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Przeciwwymiotnie doskonale sprawdza się Cerenia.
Ja dawałam w zastrzykach, są podskórne, wystarczała 1/2 przepisowej dawki co drugi dzień (to dla osób mających zastrzeżenia, że Cerenia nie jest rejestrowana dla kotów. Daje się kotom jak najbardziej, a dawka spokojnie może być mniejsza i jest skuteczna, tylko pewnie trzeba ja ustalić na możliwie najniższym poziomie dla konkretnego kota, bo każdy może inaczej reagować).
Oczywiście choroby Cerenia nie wyleczy, tylko wymioty powstrzyma.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro lis 09, 2011 21:11 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

No jasne, że nie wyleczy to przyczyny objawów, ale teraz to Ewa walczy żeby kotka dożyła do badania gastroskopii. Powiem jej o tym leku. Kotka dostawał jakiś lek przeciwwymiotny, ale nie znam nazwy.
,,W sztuce tracenia nie jest trudno dojść do wprawy (. . .)" Elizabeth Bishop

marta-po

Od: Pon sie 15, 2011 17:19

Post » Czw lis 10, 2011 6:19 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

może pomyśleć oprócz przeciwwymiotnych nad lekko uspokajającymi? histerycy tak mają, że oprócz przyczyny fizycznej dochodzi jeszcze głowa i problem się potęguje....

ciekawe że po piciu nie. podpytaj weta, zwróć na to uwagę.

może jedzenie płynne jej dawać żeby cokolwiek jadła? żółtko rozrobione z wodą, mało zawiesisty convalescent itd? może uda się przemycić tak wartości odżywcze?

usg robiliście? nie ma żadnej blokady jelit czy coś? a gardło, przełyk, nie ma nic wbite czy przyklejone?

Poker71

Od: Nie lip 01, 2007 15:03

Post » Czw lis 10, 2011 7:50 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Nie dostałam żadnego pw. Nigdzie nie dzwoniłam.
najszczesliwsza

Post » Czw lis 10, 2011 9:12 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Wczoraj nie udało mi się dodzwonić do p. Ewy - rozmawiałam z nią dzisiaj rano, ale tylko przez chwilę, bo musiała już wychodzić. Ma przed sobą ciężki dzień - kursowanie po lekarzach, tym razem swoich, bo jej zdrowie bardzo już także wysiada. Wszystko niestety na raz na tę kobietę spadło :( .

Dostanę dzisiaj po południu faksem cały wykaz badań Mizi i zestawienie leków, które bierze/brała do tej pory. Jeśli faks przyjdzie o takiej porze, że będę miała dostęp do komputera, wpiszę wszystko natychmiast. Jeśli nie, to będę próbowała gimnastykować się w domu. Wczoraj mój komputer domowy nie był jeszcze niestety naprawiony :? .

Przekazałam tak na szybko wszystkie wasze dotychczasowe sugestie - porozmawia o nich z wetką. Leki przeciwywmiotne podawane były Mizi przez 6 tyg. w zastrzykach (w zestawieniu będzie pewnie napisane jakie). Nie dały niestety żadnego efektu - teraz są już odstawione.

Poker - Mizia miała rtg i rtg z kontrastem i usg i laryngoskopię - nic nie wykazały niestety :( . Teraz dostaje rozcieńczonego conva po odrobinie i też wymiotuje potwornie.

Pani Ewa będzie niedostępna telefonicznie w ciągu dzisiejszego dnia niestety...

joluka

Od: Nie gru 30, 2007 16:51

Post » Czw lis 10, 2011 12:39 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Nasz Bondzio też wymiotuje ale nie tak często.Wychudł bardzo ale właściwie wygląda na zdrowego. Tylko, że on prowokuje te wymioty, bo zawsze stara sie soc zielonego skubnać.
Miał robione badania, sa dobre stosownie do wieku. Ma 14 lat. Bondzio poza tym wylizuje sie bardzo starannie.
Ostatnio daje mu hepatil - trzeci dzień nie wymiotuje.

Może siemie lniane uspokoiłoby troche ten podrażniony przewód pokarmowy?

Są jeszcze homeopatyczne leki np takie.
Wiem, że na biegunki homeopatia jest dobra.

http://www.i-apteka.pl/product-pol-1118 ... -30ml.html
http://www.doz.pl/apteka/p9532-Heel-Vom ... ople_30_ml

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lis 10, 2011 16:22 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Badania w normie, kotka ma apetyt, może pić, ale nie może jeść...zastanawiam się, czy wymioty nie mogą być efektem zapalenia gardła lub krtani?
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Czw lis 10, 2011 16:33 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

No i może by się skonsultować z innym wetem?
Obrazek
Obrazek

kamari

Od: Pt lip 04, 2008 6:20

Post » Czw lis 10, 2011 17:45 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

A czy kawałek folii nie mógł jej gdzieś przytkać? Niektóre koty namiętnie obgryzają woreczki foliowe i taśmę klejącą. Czy w badaniach, które były robione mogłoby to być niewidoczne?
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Czw lis 10, 2011 18:04 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Pierwsze co się nasuwa przy takich objawach to coś wbitego (ewentualnie przyklejonego) w przełyk, żołądek.
W żadnych badaniach takie coś zwykle nie wychodzi, poza gastroskopią.

Na pewno do wykluczenia jest przełyk olbrzymi - tym bardziej że kotka ma taki problem od dawna i wcześniej pomagało podawanie rozwodnionej karmy.
Taki przełyk, jeśli jest pusty, czasem nie wychodzi na zdjęciach RTG.
To zaburzenie nawet u ludzi trudno się diagnozuje, można przeoczyć na zdjęciach RTG - a co dopiero u kota... Czasem głównym problemem jest mocno zaciśnięty zwieracz nie przepuszczający jedzenia, a sam przełyk nie jest jeszcze mocno rozciągniety i w chwilę po wymiotach, opróżnieniu - może być mało widoczny na zdjęciu.
Za tym przełykiem przemawia - moim zdaniem - to że po męczących wymiotach, z pustym żołądkiem, kotka nie wymiotuje żółcią ale białą pianą.

Jeszcze jedna sprawa - czy kotka nie ma żadnych objawów neurologicznych.
Czasem wymioty są objawem np. guza mózgu.
Szczególnie takie wymioty nie reagujące na leki :(

Ja nie wiem czy decydowałabym się na gastroskopię...
Ale w tym znaczeniu że ja zdecydowałabym się na otwarcie kota od razu.
Kotka jest w fatalnym stanie, z każdą chwilą będzie w gorszym, nie ma co się oszukiwać.
Jeśli gastroskopia wykaże cokolwiek do operacji (a naprawdę realne są dwie opcje, albo coś do operacji albo cos gorszego...), kotka będzie musiała wkrótce przeżyć kolejną narkozę i operację, która przesunie się w czasie a operowany będzie kot jeszcze słabszy i po pierwszej narkozie.
To bardzo zmniejszy jej szanse :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lis 10, 2011 20:34 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Bardzo dziękuję Wam wszystkim za rady i wskazówki. Przekażę je wszystkie p. Ewie - i spróbuję jeszcze skonsultować się z moją radościańską wetką, która może coś mi podpowie w tym temacie.

Mam na razie wyniki biochemii:

UREA 12 mg/dL (norma 16-36)
CREA 1,0 mg/dL (0,8-2,4)
ALT 66 U/L (12-130)
AST 7 U/L (0-48)
ALKP 238 (14-111)
AMYL 700 (500-1500)

Około tygodnia temu Mizi skończyła antybiotyki - najpierw dostawała Ceporeks, potem Synergal. Poza tym Catosal i wit. B-complex.
Przeciwwymiotnie przez 6 tygodni szła Cerenia a potem Metoclopramid. Teraz już nic nie dostaje na wymioty, bo efekt był żaden niestety.
Ok. 3 tygodnie temu dodany był jeszcze steryd - Depomedrol. Oprócz tego Tolfine przeciwbólowo.
W kroplówkach NaCl i Ringer. Kiedyś codziennie, teraz co 3-4 dni.

Teraz oprócz Gaspridu na perystaltykę jelit nie dostaje już nic.

Wymioty wyglądają podobno tak, że ok. 2-3 min. po porcji jedzenia, nawet najmniejszej, Mizi przechyla główkę mocno na bok, zaczyna bardzo głośno przełykać i charakterystycznie "szczękać" zębami, wymioty idą z dużą ilością piany. Wczoraj tak 15 razy, dzisiaj już 10..... :cry: :cry: :cry:

joluka

Post » Czw lis 10, 2011 21:35 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Rozmawiałam z moją wetką - twierdzi, że niezbędna jest gastroskopia, i to błyskawicznie!!! Otwieranie kotki bez diagnozy i w takim stanie jest wg niej zbyt niebezpieczne. A dalsze wymioty spowodują za chwilę zasadowicę i niewydolność nerek.....

Gastroskopia - jeśli fachowo i dokładnie wykonana - powinna pozwolić na obejrzenie gardła, przełyku, przewodu pokarmowego i żołądka. Powinna być pobrana z żołądka próbka na histopatologię i próbka do zbadania Helicobacter, czyli zdiagnozowania ewentualnego owrzodzenia.

Mizi umówiona jest na gastroskopię dopiero za 2 tygodnie - i to we Wrocławiu! :roll: Muszę jakoś znaleźć na Śląsku gastroskopię na cito!!! :!: Zaraz wpiszę na wątku katowickiego schroniska - może ktoś tam będzie mógł mi pomóc.

Jeśli nie - będę ściągała Mizi do Warszawy, do mojej wetki. Zrobi jej na Bemowie u dr Kowalczyka gastroskopię od ręki. Boję się, że dla Mizi podróż będzie potworną próbą, ale bardziej jeszcze boję się, że Mizi nie doczeka gastroskopii we Wrocławiu :cry: :cry: :cry: .

joluka

Post » Czw lis 10, 2011 22:21 Re: BARDZO POTRZEBNA PORADA!!! KOTECZKA WYCIEŃCZONA WYMIOTAMI!

Znalazłam u Fabisza w Chorzowie, ale nie wiem czy polecać.

http://www.fabisz-stefanek.pl/uslugi.html

Zadzwonie jutro do mojego weta.

Jeszcze tu znalazłam

http://weterynarz.dei.pl/oferta.html
Ale zupełnie nie znam, wygooglowałam.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

[poprzednia][następna]