Podobno przy zapaleniu płuc pomaga też "oklepywanie", ale nie wiem na ile to jest potwierdzone medycznie, a na ile ludowa mądrość

Oczywiście wszystko to tylko jako uzupełnienie leczenia, doraźna pomoc

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mikela pisze:Z "domowych" sposobów pomocy- jak kociak ma trudności z oddychaniem, możesz go spróbować położyć w taki sposób, by górna połowa ciała była nieco wyżej niż dolna, a łebek lekko pochylony w dół. Trudno mi to opisać, ale kiedy miałam koty cierpiące na duszności, kładłam je na niewielkiej poduszce, zwiniętej lekko w wałek lub trzymałam, czasami godzinami, na kolanach, podkładając pod kociaka taki wałek i trzymając go w ten sposób. Niekiedy też nosiłam w takiej pozycji. Dawało to im znaczną ulgę.
Podobno przy zapaleniu płuc pomaga też "oklepywanie", ale nie wiem na ile to jest potwierdzone medycznie, a na ile ludowa mądrość. No i u malucha trzeba by to robić z dużym wyczuciem.
Erin pisze:Przepraszam, ale jak to nie widzi potrzeby?
Na oko ma stwierdzić?
Blue pisze:Ile czasu kocurek jest u Ciebie?
Jeśli dłużej niż tydzień, dwa (od razu po znalezieniu trafił do Ciebie? - sorry, piszę z doskoku) - to izolacja tak naprawdę nie ma sensu - kto miał się zarazić to już się zaraził.
A stres kociakowi nie wychodzi na zdrowie.
Pewnie można z tą opinią polemizować - ale ja bym malucha puściła na mieszkanie o ile wet nie widzi potrzeby zrobienia mu testu na FeLV.
dorota13 pisze:Byliśmy w lecznicy, od jutra robimy zastrzyki w domu a w sobotę kontrolna wizyta w lecznicy.
Zrobiłam pierwszy zastrzyk i nie było strasznie, jak mały nie będzie bardzo uciekał to sama sobie poradzę.
Spróbuję z zapakowaniem kociaka w kocyk tak aby mu tylko kuper wystawał.
Dziś wybraliśmy się hurtowo, zabrałam Mrusia na kontrolne osłuchanie bo głos już odzyskał.
Mam nadzieję, że Mruś już będzie zdrowy bo od noszenia jego szanownych 6kg łapy mi się wyciągną jak u małp.
Erin pisze:Tak, czy siak, postaraj się małego izolować.
I poproś o osłuchanie za kilka dni.
Zdrówka dużo życzę
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510 i 133 gości