Pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 15, 2011 20:54 Re: Pomocy!

Blue pisze:
Koszmaria pisze:epsze jest surowe mięso,dla takiego kociaka indyk,kurczak[ale nie piersi,tylko uda,podudzia],kaczka,wołowina,cielęcina...

Ja się tak po cichu wtrącę - dla kociaka z takimi problemami, z biegunką - absolutnie odradzałabym surowe mięso, a drób w szczególności.
W polskich sklepach mięso drobiowe jest bardzo często skażone chorobotwórczymi bakteriami (salmonellą np.) i jest to nawet przez sanepid w dużej mierze akceptowane (dlatego w sklepach drób leży, a raczej powinien leżeć, osobno niż inne mięsa, nie powinien się z nimi stykać) a mięso drobiowe bez wyjątku jest przeznaczone do spożycia wyłącznie po obróbce cieplnej.
Dorosłe koty, przyzwyczajone do jedzenia surowego mięsa mają mechanizmy obronne i sobie z tymi bakteriami radzą zazwyczaj całkiem dobrze - ale kociaki, a już takie z problemami trawiennymi, niekoniecznie.
A dla takiego kociaka dodatkowa infekcja jakąś paskudna bakterią może być wyrokiem śmierci.

Mięso podawane choremu kociakowi zawsze powinno być poddane wysokiej temperaturze.

a przemrożone i potem sparzone?
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Sob paź 15, 2011 20:55 Re: Pomocy!

Blue pisze:
Koszmaria pisze:epsze jest surowe mięso,dla takiego kociaka indyk,kurczak[ale nie piersi,tylko uda,podudzia],kaczka,wołowina,cielęcina...

Ja się tak po cichu wtrącę - dla kociaka z takimi problemami, z biegunką - absolutnie odradzałabym surowe mięso, a drób w szczególności.
W polskich sklepach mięso drobiowe jest bardzo często skażone chorobotwórczymi bakteriami (salmonellą np.) i jest to nawet przez sanepid w dużej mierze akceptowane (dlatego w sklepach drób leży, a raczej powinien leżeć, osobno niż inne mięsa, nie powinien się z nimi stykać) a mięso drobiowe bez wyjątku jest przeznaczone do spożycia wyłącznie po obróbce cieplnej.
Dorosłe koty, przyzwyczajone do jedzenia surowego mięsa mają mechanizmy obronne i sobie z tymi bakteriami radzą zazwyczaj całkiem dobrze - ale kociaki, a już takie z problemami trawiennymi, niekoniecznie.
A dla takiego kociaka dodatkowa infekcja jakąś paskudna bakterią może być wyrokiem śmierci.

Mięso podawane choremu kociakowi zawsze powinno być poddane wysokiej temperaturze.

piszac o barfie mialam na myśli kota wyleczonego :oops: moj bład
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Sob paź 15, 2011 21:00 Re: Pomocy!

Zapytam mojego weta czy ma możliwość zamówienia tej karmy dla niego, mam nadzieję,że się przestawi na suchą, a jak nie to zadzwonię do Centrowetu do Bydgoszczy. Na początek badanie kału i antybiogram. Potem zobaczymy co dalej. I szukanie karmy. Oby mi nie zaczął niedługo dojrzewać, bo wtedy ciężko widzę jego kastrcję :| A z surowego mięsa moje koty dostają tylko wątróbkę :P I kot pije wodę normalnie, już we wszystkich miskach poustawiałam albo przegotowaną albo żródlaną, żeby czasem nie podrażnił żołądka jeszcze bardziej
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Od: Czw paź 13, 2011 6:03

Post » Sob paź 15, 2011 21:17 Re: Pomocy!

Lilianna J-wie pisze:Zapytam mojego weta czy ma możliwość zamówienia tej karmy dla niego, mam nadzieję,że się przestawi na suchą,

Możesz sama kupić przez internet np. tu:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1351.html
jest też mokry:
http://www.zwierzakowo.pl/opis-produktu ... .1352.html

filo

Od: Śro lip 08, 2009 13:53

Post » Sob paź 15, 2011 21:18 Re: Pomocy!

Lilianna J-wie pisze:Zapytam mojego weta czy ma możliwość zamówienia tej karmy dla niego, mam nadzieję,że się przestawi na suchą, a jak nie to zadzwonię do Centrowetu do Bydgoszczy. Na początek badanie kału i antybiogram. Potem zobaczymy co dalej. I szukanie karmy. Oby mi nie zaczął niedługo dojrzewać, bo wtedy ciężko widzę jego kastrcję :| A z surowego mięsa moje koty dostają tylko wątróbkę :P I kot pije wodę normalnie, już we wszystkich miskach poustawiałam albo przegotowaną albo żródlaną, żeby czasem nie podrażnił żołądka jeszcze bardziej

surowe to najlepsze co można kotu dać,ale to nie czas żeby dywagować nad tym.
nie musisz kota przestawiać na suche jak nie lubi-kup mu po prostu dobre puszki:
Animonda Carny,Bozita,Almo Nature,Trainer,Husse...
żadnego royal canina,to też paskudztwo.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Sob paź 15, 2011 21:37 Re: Pomocy!

Koszmaria pisze:surowe to najlepsze co można kotu dać,ale to nie czas żeby dywagować nad tym.

Surowe mięso drobiowe kociakowi z przewlekłą biegunką?
Mam inne zdanie.
No ale ok, nie dywaguję ;)
Choć nie wiem dlaczego to nie czas na to.
Moim zdaniem - jak najbardziej jest to czas.
Trudno o lepszy.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob paź 15, 2011 21:44 Re: Pomocy!

Blue pisze:
Koszmaria pisze:surowe to najlepsze co można kotu dać,ale to nie czas żeby dywagować nad tym.

Surowe mięso drobiowe kociakowi z przewlekłą biegunką?
Mam inne zdanie.
No ale ok, nie dywaguję ;)
Choć nie wiem dlaczego to nie czas na to.
Moim zdaniem - jak najbardziej jest to czas.
Trudno o lepszy.

napisałam "kotu",nie "choremu kotu".
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie paź 16, 2011 12:38 Re: Pomocy!

Surowego on i tak nie rusza, więc nie ma nawet o czym gadać :wink: Rozglądałam się już za puszkami na allegro, bo u mnie nie ma nawet innych jak te łatwo dostępne
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 16, 2011 12:47 Re: Pomocy!

Jeśli kot ma problemy z brzuszkiem, puszki/saszetki nie są dobrą opcją. Przecież mają konserwanty.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie paź 16, 2011 12:52 Re: Pomocy!

Też o tym pomyślałam..A, że jest wybredny co do puszek to ciężko widzę przestrawienie do nawet na Animondę. A ma ktoś swoją opinię na temat suchej karmy Puriny Cat Chow Sensitive?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 16, 2011 12:56 Re: Pomocy!

Kał mu zrób koniecznie.Najlepiej zbierany .Mnie to wygląda jak koksydia.Ale równie dobrze może być wszystko.Jednak robale trzeba wykluczyć.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie paź 16, 2011 13:01 Re: Pomocy!

No! Po takiej dawce środków na odrobaczenie to byłabym zdziwiona gdyby się jeszcze coś uchowało. A jutro zacznę szukać w okolicy laboratorium , które robi badania kału takie kompleksowe i na bakterie i na robaki i na pierwotniaki
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

Post » Nie paź 16, 2011 13:04 Re: Pomocy!

Lilianna J-wie pisze:No! Po takiej dawce środków na odrobaczenie to byłabym zdziwiona gdyby się jeszcze coś uchowało. A jutro zacznę szukać w okolicy laboratorium , które robi badania kału takie kompleksowe i na bakterie i na robaki i na pierwotniaki

Na koksydię nie działają "zwykłe" odrobaczacze. Nie łudź się. A franca jest zjadliwa.Kot ma biegunki, luźne stolce...leki an krótko tylko chwilowo poprawiają wydalanie.Potem wszystko wraca .Kot gubi nie świadomie kupale.Ciągle jest brudny i zafafluniony. To nie musi być to.Ale bez sprawdzenia nie podawałbym już innych leków. Kał,krew i biochemia to podstawa.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 10 >>

Post » Nie paź 16, 2011 13:36 Re: Pomocy!

Lilianna J-wie pisze:Też o tym pomyślałam..A, że jest wybredny co do puszek to ciężko widzę przestrawienie do nawet na Animondę. A ma ktoś swoją opinię na temat suchej karmy Puriny Cat Chow Sensitive?

to jest kiepska karma,porównaj jej skład ze składem karmy Orijen.
zawartość procentowa mięsa w karmie powinna być jak najmniejsza-to że producent pisze że to dla wrażliwych kotów to pic na wodę,jeśli chodzi o Cat Chow.bardziej się nadaje dla szczurków,tyle ma zboża.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Nie paź 16, 2011 13:48 Re: Pomocy!

A Hills?
Obrazek

Obrazek Obrazek

Lilianna J-wie

[poprzednia][następna]