Blue pisze:Koszmaria pisze:epsze jest surowe mięso,dla takiego kociaka indyk,kurczak[ale nie piersi,tylko uda,podudzia],kaczka,wołowina,cielęcina...
Ja się tak po cichu wtrącę - dla kociaka z takimi problemami, z biegunką - absolutnie odradzałabym surowe mięso, a drób w szczególności.
W polskich sklepach mięso drobiowe jest bardzo często skażone chorobotwórczymi bakteriami (salmonellą np.) i jest to nawet przez sanepid w dużej mierze akceptowane (dlatego w sklepach drób leży, a raczej powinien leżeć, osobno niż inne mięsa, nie powinien się z nimi stykać) a mięso drobiowe bez wyjątku jest przeznaczone do spożycia wyłącznie po obróbce cieplnej.
Dorosłe koty, przyzwyczajone do jedzenia surowego mięsa mają mechanizmy obronne i sobie z tymi bakteriami radzą zazwyczaj całkiem dobrze - ale kociaki, a już takie z problemami trawiennymi, niekoniecznie.
A dla takiego kociaka dodatkowa infekcja jakąś paskudna bakterią może być wyrokiem śmierci.
Mięso podawane choremu kociakowi zawsze powinno być poddane wysokiej temperaturze.
a przemrożone i potem sparzone?