Jak odchudzić kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw wrz 29, 2011 23:05 Re: Jak odchudzić kota?

No i najlepiej nie robić takiego przeskoku, tylko systematycznie wprowadzać nową karmę, mieszając ze starą. Moje Acany i Orijena też nie chciały, ale TOTW im smakował, teraz dostają Wild Cat'a im bardzo smakuje, ale nie dostają codziennie, raz na jakiś czas, w małej ilości.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Czw wrz 29, 2011 23:05 Re: Jak odchudzić kota?

_namida_ pisze:Radzę kupić najpierw małe opakowanie i przetestować... U mnie były dwa podejścia do bezzbożówek, koty nie chciały jeść...

Co znaczy: nie chciały jeść? Głodny kot się staje kotem wszystkożernym - przynajmniej u mnie tak jest ;) Najbardziej mnie zafascynowało, jak dałam kotu do wylizania jogurt ekologiczny, który mi nie smakował. Zalałam nim borówki. W czeluściach kota najpierw zniknął jogurt, pieczołowicie wylizany z okolic borówek, a na drugi dzień i owoców nie było :o

Calpurnia

Od: Pon kwi 05, 2010 19:38

Post » Czw wrz 29, 2011 23:12 Re: Jak odchudzić kota?

Nie chciały to znaczy: miski były pełne, koty głodne, a ja nie mogłam spokojnie przejść z pokoju do pokoju, bo mi się pod nogami śmiercią samobójczą rozpaczliwie zabijały :P Zjadłyby chleb, jogurt i borówki, ale nie Acanę.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Czw wrz 29, 2011 23:13 Re: Jak odchudzić kota?

Rozpaskudzone stwory ;)

Calpurnia

Post » Czw wrz 29, 2011 23:14 Re: Jak odchudzić kota?

Acany też nie polecam na początek, Orijena też nie, ale TOTW powinny zaakceptować, niektórzy twierdzą, że pachnie jak RC ;) .

karola7

Post » Pt wrz 30, 2011 7:48 Re: Jak odchudzić kota?

Jakieś 3 tyg temu zaczęlam dosypywać moim kluskom Orijen do RC i nareszcie koty przestały piszczeć pod szafką z żarciem! Teraz jesteśmy na etapie Orijena posypanego odrobiną RC. Koty jedzą kiedy sa naprawdę głodne i nareszcie sie najadają. I wydaje mi się, że widzę już zarysy talii :lol: Są energiczniejsze i chętniej się bawią. A ja sie pukam w głowę, czemu na to wcześniej nie wpadłam :roll:
I zastanawiam się dla kogo są produkowane karmy light? :?
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt wrz 30, 2011 8:11 Re: Jak odchudzić kota?

Karmy light są produkowane dla ludzi, bo skoro light to "logiczne", że odchudzi kota, co z tego, że skład kaloryczny ten sam :mrgreen: (to mi zawsze przypomina czekoladę light, która miała ponad 100kcal więcej niż normalna :mrgreen: )
Mój wet jest rozmiłowany w karmach RC, a już w ogóle w light i ciągle mi mówi, że musze mojego kota na RC przerzucić...

Calpurnia - TOTW jest często niedostępny, więc jeśli będziesz chciała nim karmić to musisz go zamawiać dużo wcześniej (e-karma jest importerem, można na ich stronie sprawdzać dostępność, bo pokrywa się z tym, czy jest dostępny w innych sklepach).
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Pt wrz 30, 2011 10:32 Re: Jak odchudzić kota?

Karmy - light to w ogóle jest nieporozumienie, bo zmniejsza się ilość tłuszczu, a w jego miejsce dowala się jeszcze większą ilość zbóż, węglowodanów ;). Jak kot ma na tym schudnąć ? ;)

Calpurnia no i może będziesz podawała kotom surowe mięso, podroby czy ścinki mięsa, gulaszowe itd ? Kot powinien jeść mięso poprzerastane, żylaste i dość tłuste, nie żadne tam chudziutkie polędwiczki ;) . Podroby czy mięso na gulasz, wołowe czy drobiowe jest naprawdę niedrogie, a mięso w ogóle nie zawiera węglowodanów.
Moje koty od niedawna są na pełnym Barfie, a ja już widzę znaczącą różnicę w ich zachowaniu.

karola7

Post » Pt wrz 30, 2011 10:38 Re: Jak odchudzić kota?

O ile kot lubi mięso :lol: Moja Henryczka na widok mięsa robi "Fuuuj!" i patrzy ma mnie jak na wariata :roll: :lol:
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt wrz 30, 2011 10:50 Re: Jak odchudzić kota?

justyna p pisze:O ile kot lubi mięso :lol: Moja Henryczka na widok mięsa robi "Fuuuj!" i patrzy ma mnie jak na wariata :roll: :lol:

A wiesz jak moje nie lubiły mięsa ;) . Jedna to się brzydziła, nie jadła go w ogóle, druga jak miała dobry dzień to zjadła kilka mini kawałeczków piersi z kurczaka, trzecia owszem była pro-mięsna od maleńkości, ale dwie pozostałe uważały surowiznę za największe obrzydlistwo jakie istnieje na globie ;) .
A teraz zasuwają krwiste mieszanki barfowe z obłędem w oczach 8) . Wiadomo to nie przyszło z dnia na dzień, były protesty i obraza majestatu, były moje nerwy i wyrzuty sumienia, ale teraz wiem, że każdego kota da się przestawić na barfa, nie ma siły, żeby się nie udało. ;) Trzeba się zaprzeć, wprowadzić określone godziny posiłków np. rano-wieczór, przegłodzić zwierza i konsekwentnie podtykać pod nos surowe mięso, mieszałam im też na początku z mokrą karmą, z pastą na kłaki, posypywałam kocią miętką. :)

karola7

Post » Sob paź 01, 2011 0:51 Re: Jak odchudzić kota?

Odchudzanie, dzień pierwszy.
Zadecydowano tymczasowo o ścisłym przestrzeganiu dawkowania podanego na opakowaniu RC (norma dla tłuściochów). Wydzielanie dwa razy dziennie.
Efekt: pierwsze wymioty za płoty. Oczywiście natychmiast pożarte przez inny egzemplarz.

Karola7 - czemu nie chude mięso? :O

Calpurnia

Post » Sob paź 01, 2011 7:50 Re: Jak odchudzić kota?

A jakby tak dawkę dzienną rozłożyć na więcej porcji w ciągu dnia? Albo jak dwa razy dziennie to dodawać małymi ilościami? Czy mimo to będzie połykać zamiast gryźć?
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Sob paź 01, 2011 20:10 Re: Jak odchudzić kota?

Calpurnia pisze:
Karola7 - czemu nie chude mięso? :O

Bo kot to mięsożerca i potrzebuje tłuszczu ( 20-33% ) by dobrze funkcjonować, potrzebuje też dużo białka ( 55-65% ), nie potrzebuje natomiast takiej ilości węglowodanów jaka jest w składzie gotowych zbożowych karm - 3-5% to idealna ilość - bo to one powodują, że kot tyje, a w dodatku jest wciąż nienajedzony, nie ma siły żeby 100% mięsożerca najadł się kukurydzą czy pszenicą...

karola7

Post » Nie paź 02, 2011 18:30 Re: Jak odchudzić kota?

Ale ja pytałam, czemu nie chude mięso, a nie - czemu nie węglowodany ;)

Więcej porcji się nie da ze względów logistycznych - często cały dzień mnie nie ma w domu.

Calpurnia

Post » Nie paź 02, 2011 18:59 Re: Jak odchudzić kota?

No przecież napisałam ;) . Kot ma taki organizm i taki układ pokarmowy, że potrzebuje tłuszczu, jego głównym pożywieniem nie może być chuda pierś z kurczaka , ona ma zaledwie 1g tłuszczu w 100g mięsa. To za mało dla mięsożercy który czerpie właśnie energię z tłuszczu i białka, ale tylko i wyłącznie pochodzącego z mięsa, a nie z roślin. Dzięki tłuszczowi kot czuje się syty, ma więcej energii, jest żywszy, chętniejszy do zabawy. Pisałam też przy odchudzaniu kota nie chodzi o to aby wyeliminować z jego diety tłuszcz, bo on jest niezbędny i zwykle nie jest czynnikiem powodującym nadwagę, ponieważ organizm kota czyli 100% mięsożercy doskonale z nim sobie radzi, jest przystosowany do przetwarzania tłuszczu, a nie odkładania go w postaci boczków, a konieczna jest eliminacja węglowodanów do 3-5% i zapewnienie kotu większej ilości ruchu.

karola7

[poprzednia][następna]