Co sie dzieje z siersia kota???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 06, 2004 23:30

roberto1990 pisze:Ale moj pers ma dopeiro 4 miesiace wiec wydaje mi sie ze nie jest jeszce duzy i moze pic mleko ale dzieki za rade za kilka miesiecy bede musial go odstawic od mleka :P:D Wczesniej jak czesalem kta to mial taka puszysta siersc a teraz jak go wyczesam to ma taka oklapnieta co moze byc tego powodem :?

Cztery miesiace to juz ladna kicia. Proponuje zamiast mleka podawac smietanke do kawy, taka w pojedynczych opakowaniach. Jedna na kilka dni wystarczy.
Blues dostal (w wieku 4 miesiecy) taka smietanke w wyprawce i odtad tyko taka podaje.
Dobrze, ze czesto czeszesz kicie, powinna sie do tego przyzwyczajac, ale jesli kotek jest ladnie wyczesany, to moze poczesz go w tylko w miejscach podatnych na koltunki.

I naprawde nie wiem na czym ma polegac to sklejanie sie siersci 8) ?!Mysle, ze odrobina pudru nie powinna zaszkodzic.

anii

Od: Pon mar 10, 2003 10:26

Post » Sob mar 06, 2004 23:37

A lepsza jest taka smietanka do kawy..??? A czego mojemu persowi po uczesaniu tak siersc opada przeciez wczesniej to taka puszysta byla :?

roberto1990

Od: Czw lut 26, 2004 23:09

Post » Nie mar 07, 2004 3:52

Puchacz pisze:Roberto
Nie czesz kota za czesto, stanowczo 2-3 razy dziennie to za dużo. Raz na tydzień wystarczy.

Czy na pewno?
Raz na tydzień można czesać Birmany, bo nie filcują się tak łatwo. A ja i tak czeszę codziennie, żeby nie zjadały swojej sierści. Mimo częstego czesania (a może właśnie dzięki niemu) futerka mają śliczne.
Wydaje mi się, że książki poświęcone persom zalecaja jednak codzienne szczotkowanie.

Ciekaw jestem co o tym sądzą doświadczeni hodowcy persów.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Nie mar 07, 2004 10:21

Raz na tydzien nie wystarczy czesac kota.Ja czesze codziennie.Ostatnio tez zauwazylam,ze Mesiowi zaczyna sie sklejac siersc.Najbardziej pod lapkami i na bokach.Wydaje mi sie,ze ma to zwiazek z nadchodzaca wiosna.Wychodzi wiecej siersci i czestsze czesanie jest wskazane.Szczotka jest dobra,ale czesze powierzchownie,radze kupic specjalny grzebyk dla kotow perskich.Wtedy mozesz sie dostac blizej skory.Co do kichania,u mnie tez to jest.Cezar czesto sobie kicha ,ale nic mu nie jest.Chyba zbyt suche powietrze,a do tego jeszcze ten plaski nosek :lol:
Obrazek

ASIA P

Od: Sob paź 04, 2003 9:34

Post » Nie mar 07, 2004 11:39

ASIA P pisze:Raz na tydzien nie wystarczy czesac kota.Ja czesze codziennie.Ostatnio tez zauwazylam,ze Mesiowi zaczyna sie sklejac siersc.Najbardziej pod lapkami i na bokach.Wydaje mi sie,ze ma to zwiazek z nadchodzaca wiosna.Wychodzi wiecej siersci i czestsze czesanie jest wskazane.Szczotka jest dobra,ale czesze powierzchownie,radze kupic specjalny grzebyk dla kotow perskich.Wtedy mozesz sie dostac blizej skory.Co do kichania,u mnie tez to jest.Cezar czesto sobie kicha ,ale nic mu nie jest.Chyba zbyt suche powietrze,a do tego jeszcze ten plaski nosek :lol:

Asiu jak kupowalem kotu szczotke do czesnania to wet nawet sam mi doradzil jaka i wydaje mi sie ze ta jest dobra :P Masz racje najbardziej wloski tak jakby sklejaly sie pod lapkami nie wiem co jest tego przyczyna ale tak jest :P Moj pers jak podrosnie to bede mu kupowal specjalan karme dla persow tylko moj kotek jest jeszce za maly bo ta karme mozna podawac jak kot ma przynajmniej 1 rok a mojemu troche brakuje :P:D

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 12:41

Mam jeszce do was pytanie bo moj kot ostatnio dorwal sie do kwiatka mojej mamy "draceny" no i nie wiem czy mu to nie zaszkodzi?? ale naszczescie dzisaj go moja mam przsadzila :P zasadzilem owies ale jeszce nie jest zbytnio duzy :PP A ta specjalna trawka dla kota to ona lepsza jest od owsa...?? :P :lol: :D

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 12:43

Smietanka do kawy 12%. Mozesz tez kupic specjalne mleczko dla kotow.
Po zwyklym mleku moze pojawic sie biegunka, co nie jest zbyt przyjemne i dla kota i dla czysciciela kuwety ewentualnie innych powierzchni ;)

Lejus ma przedluzony wlos i musze go czesac codziennie, bo inaczej sie zapycha wlosami.
Nie wiem dlaczego siersc sie skleja... moze kotka powinien zobaczyc wet ?
Dobrze by bylo gdybys kupil jakies witaminki lub raz na tydzien podawal surowe zoltko od jajka.

Trawka i owies to prawie to samo, tylko cena sie roznia ;)

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Nie mar 07, 2004 12:46

Dracena moze byc dla kotow trujaca. Powinna zostac wyprowadzona poza zasieg.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie mar 07, 2004 12:47

Bylem z kotem u weta ale on powiedzial ze wszystko jest dobrze :P:D
A to specjalne mleczko dla kotow ile kosztuje..?? BO raczej zdecyduje sie na takie mleczko :P:D:): :lol:

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 12:53

Wlasnie juz jes poza zasiegiem :P:D Na parapecie :P:D A kot nie ma sie tam jak dostac i to jest plus :P:)a to zoltko raz na tydzien wystarczy jak mu podam..???

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 12:56

roberto, z persami jest różnie, mam dwa koty preskie i choc karmie je prawie tym samym jedzeniem, zauważyłam , że kotka ma piekną , gęstą i puszystą sierść, a kot sierść taką sobie, wszystko to uwarunkowane jest genetycznie, choć oczywiście nie zawsze- skóra odzwiercierciedla bowiem stan zdrowotny kota.
Co do czesania, to szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, by czesać koty raz na tydzień, zaraz pojawiają się kołtuny, które potem trudno usunąć. Na wiosnę z sierścią bywa różnie, ale nigdy nie pojawila się tłusta i sklejona. A moze to wynik alergii?
A jaką sierść mają rodzice kociaczka? :D byłeś z małym u veta? :D

Ewa Nowak

Od: Sob sty 31, 2004 18:40

Post » Nie mar 07, 2004 13:00

Jego ojciec ma siersc koloru rudego (tak jak moj) a jego matla czarna:P:D U weta bylem alo on mowi ze jest wszystko dobrze :P:D

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 13:05

wiem , nie chodzi mi o kolor , ale o jakość

Ewa Nowak

Od: Sob sty 31, 2004 18:40

Post » Nie mar 07, 2004 13:11

Byla mila w dotyku:P:D

roberto1990

Post » Nie mar 07, 2004 14:16 odp

Dracenkę odstaw na bok :D Sierścią się nie martw po pierwsze idzie wiosna więc sierść się zmienia i lnieje.Każdy mały kociak ma puszystą sierść młodzieńczą potem mu się zmienia. u persów sierść powinna być puszysta całe życie ale to kwestia pielęgnacji.Hodowca powinien pokazać Tobie jak się pielegnuje persa to trudne ale wykonalne.Powinieneś kupić jednak puder bo to pomaga ąby sierść była puszysta poza tym czyści ją.Persą trzeba również usuwać martwe włosy właśnie po to żeby martwy włos nie zasłaniał puchu i żeby sierść była miła w dotyku.koty tego nie lubią bardzo i jest to pracochłonne ale jak się to robi regularnie to nie zajmuje aż tak dużo czasu. i jest na to technika która dośiwadczona osoba powinna ci pokazać .Oprócz tego że kotek ma ładne futerko to kiedyś hodowcy też z takich martwych wyrywanych włosów mieli pożytek a mianowicie robili z nich swetry :lol: i muszę przyznać że bardzo ciepłe i wygodne he he.A kichaniem nie masz się co martwić jak nie jest jakieś duszące i kot nie chrzącha za bardzo to jest to normalne u persów zwłaszcza tych nowego typu bo mają jeszcze bardziej wgnieciony nos niż starego-dla mnie żle się stało że taką odmianę wyhodowali ale czego się nie robi dla ludzkich gustów oby tylko się to na zdrowiu futrzaków nie odbiło.
I tak na koniec poczekaj aż twój kociak podrośnie i zobaczysz że kichanie zamieni się w chrapanie i to nie byle jakie w nocy he he -Gorzej niż stary chłop.Niech się kociak dobrze chowa .pozdrawiam

karola

Od: Pt gru 19, 2003 23:31

[poprzednia][następna]