ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 29, 2011 14:40 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Dla mnie bomba :ok:
Obserwuj tylko malucha, jak dostanie biegunki odstaw mleko ( moje koty nawet na kocie mleko tak reagują). Jesli chodzi o warzywa proponuję bardzo rozgotowaną marchewkę, ale nie dużo. Koty to miesożercy ,nie potrzebują pozamięsnych dodatków w takim stopniu, jak np psy.

:oops: uwaga "warzywna" zdublowała się z uwagą Koszmarii. Pisałyśmy w tym samym czasie...
Oczywiście Koszmaria ma rację, mięsko wystarczy zalać wrzątkiem, takie kotom bardziej smakuje. Poleciłam gotować ze względu na bezpieczeństwo malucha, którego nowa :wink: Włascicielka dobrze jeszcze nie zna...Ostrozności nigdy za wiele. Teraz sa takie upały, mięso szybciej się psuje, a nie wiadomo,ile lezało w sklepie...
Ostatnio edytowano Pon sie 29, 2011 14:45 przez rysiowaasia, łącznie edytowano 1 raz

rysiowaasia

Od: Nie sty 30, 2011 17:47

Post » Pon sie 29, 2011 14:42 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Jeśli sam je, to powinien mieć dostęp do jedzenia cały czas. Taki malec intensywnie rośnie i powinien jeść tyle, ile potrzebuje.
Gdyby miał biegunkę, to odstaw mleczko i puszki kocie. Pamiętaj o świeżej wodzie :)
Kciuki za maluszka :ok:

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon sie 29, 2011 14:46 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:Ile razy kota karmić dziennie? Napisze przykładowe menu karmienia a Wy mi napiszcie,czy może być.

Rano: mix mleczny

Po południu: np. zmoczona sucha karma wymieszana z puszką kocią.

Wieczorem: gotowane mięso z warzywami.

Ok?

Jeżeli jesteś w domu, to częściej, przynajmniej 4-5 razy. Kociak jak jest z matką, to sam przystawia się do cyca,jak zglodnieje. On rośnie w szybkim tempie. Gdyby domagała się jeszcze częściej, to nie żaluj. .

Osobiście jestem sceptyczna co do moczonej suchej karmy. Jak ma jeść mokre, to normalnie z puszki czy też mięso. A suche jest po to, by było suche. Kot musi gryźć również twardy pokarm. Z pewnością małe kociaki najpieerw zaczynają od mokrej. Jedzenie suchego to raczej drugi etap. Spróbuj z suchym, nasyp mu i zobaczysz czy zajada, wtedy suche może byc jednym z posiłków.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon sie 29, 2011 16:41 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Może tak się zdarzyć, że kociak jeszcze nie zna stałego pokarmu, pewnie ktoś go dopiero oddzielił od matki lub sam się zagubił (nie wiem, czy robi wrażenie dzikiego, czy oswojonego). Dlatego, gdyby nie reagował na jedzenie, spróbuj delikatnie włożyć mu do pyszczka odrobinę pokarmu, jak poczuje smak, powinien zacząć jeść.

Do kuwetki możesz już go zacząć przyzwyczajać, w pierwszych tygodniach kociaka oczyszcza matka, więc on, z wiadomych przyczyn gdzieś się załatwi :wink: . Pokaż mu kilka razy miejsce, jeśli zobaczysz, że próbuje zrobić gdzie indziej, złap go i wsadź do kuwety. Załapie szybko, zobaczysz :)

A ten brud w uszach to może być świerzb, też dlatego powinien zobaczyć wet.
Co do odrobaczania, takiego malucha najlepiej potraktować kilkoma małymi dawkami leku, bo jak poda się zbyt dużą dawkę na raz, a kot jest mocno zarobaczony, może nie zdołać ich wydalić, a to jest bardzo niebezpieczne. O tym jednak dobry wet powinien wiedzieć :wink:
[/url]Obrazek
Kupując w naszym sklepie pomagasz zwierzakom. Sklep SzopFilantrop. Karmy dla kota, żwirek, karmy dla psa, akcesoria dla zwierząt
Fundacja Stawiamy na Łapy

mikela

Od: Czw sty 13, 2011 20:33

Post » Wto sie 30, 2011 8:26 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kurde,gdybym wiedziała ile kotek ma mniej więcej tygodni,to też inaczej by to wyglądało,także jeśli ktoś by umiał stwierdzić to poproszę(bo każdy pisze co innego,jedni że 4,inni,5-6 tygodni,a to różnica).

Wczoraj ok. 3 razy wypił ten mleko-mix ze strzykawki.Tyle,że pije go mało.Pije maxymalnie 9 ml na jeden raz.Nie chce też jeść nic innego.Raz tylko zjadł parę kosteczek ugotowanego mięsa.Tzn nie jestem pewna,bo nie widziałam,jednak nigdzie w jego pudełku ich nie było. Lecz gdy położyłam rozdrobnioną MOKRĄ KARMĘ w przykrywce na noc,nie zjadł nic.Tak samo,jak sam nie chce pić mleka! :/

Więc nie wiem,czy dawać mu z strzykawy/ smoczka mleko,czy zostawić w misce,i tyle?

NO I CO Z WODĄ,jeśli sam nie chce jej pić z miski(niczego nie tyka z miski).Podawać mu w strzykawie np od razu po wypiciu mleka?

Co do pytania o dzikość,kot ani trochę nie jest dziki.Spał grzecznie całą noc nie miau'cząc,a później domagał się spania ze mną,wtulając się we mnie.A ogólnie,to chyba jest mała kocia dziewczynka.A szkoda,bo wolałabym chłopczyka,chodź to nie ma ponoć znaczenia-jaki kot,taki charakter,bez względu na płeć.

dopisuję:

KOT OD WCZORAJ NIE ROBI KUPY!Mimo picia mleko-mixu i zjedzenia maleńskiej ilości mięsa.Masowałam mu brzuszek i tyłek husteczką,ale wyleciała mu śmierdząca żółta/przezroczysta ciecz(więc raczej siki).Nie wiem jak wygląda kupa małego kota,ale nic nie zrobił.

XenaCatWomen

Od: Pon sie 29, 2011 12:51

Post » Wto sie 30, 2011 8:53 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Wątpe żeby ktoś na podstawie zdjęcia określił dokładny wiek kota :( ,jak pisałam wcześniej warto przejść się do weterynarza.

Jeżeli kot ma te 5 tyg. to trzeba go dopiero nauczyć korzystać z misek-nalewasz wodę i delikatnie przysuwasz mu mordkę do wody(nie umiem bardziej obrazowo opisać)ale nie tak żeby zalać nosek-bo się wystraszy i ucieknie-podobnie można robić z mięsem dajesz kawałek do pyszczka ,jak pogryzie przystawiasz łepek do miseczki-widziałam jak moja znajoma tak uczyła po ok.3 dniach kociaki łapały-choć były i takie które już pierwszego dnia łapały o co chodzi :wink:
Mały kociak je mało-jak byłam u tej znajomej-pomagać to na 4 kotki rozkładała mięsko na jednej większej pokrywce od słoika i spokojnie wystarczało-do następnego karmienia.I na mięsko polecam włąśnie bardzo płaską miseczkę,albo pokrywkę.
A jakie mleko mu dajesz?Klare?

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Wto sie 30, 2011 9:00 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:Kurde,gdybym wiedziała ile kotek ma mniej więcej tygodni,to też inaczej by to wyglądało,także jeśli ktoś by umiał stwierdzić to poproszę(bo każdy pisze co innego,jedni że 4,inni,5-6 tygodni,a to różnica).

Wczoraj ok. 3 razy wypił ten mleko-mix ze strzykawki.Tyle,że pije go mało.Pije maxymalnie 9 ml na jeden raz.Nie chce też jeść nic innego.Raz tylko zjadł parę kosteczek ugotowanego mięsa.Tzn nie jestem pewna,bo nie widziałam,jednak nigdzie w jego pudełku ich nie było. Lecz gdy położyłam rozdrobnioną MOKRĄ KARMĘ w przykrywce na noc,nie zjadł nic.Tak samo,jak sam nie chce pić mleka! :/

Więc nie wiem,czy dawać mu z strzykawy/ smoczka mleko,czy zostawić w misce,i tyle?

NO I CO Z WODĄ,jeśli sam nie chce jej pić z miski(niczego nie tyka z miski).Podawać mu w strzykawie np od razu po wypiciu mleka?

Co do pytania o dzikość,kot ani trochę nie jest dziki.Spał grzecznie całą noc nie miau'cząc,a później domagał się spania ze mną,wtulając się we mnie.A ogólnie,to chyba jest mała kocia dziewczynka.A szkoda,bo wolałabym chłopczyka,chodź to nie ma ponoć znaczenia-jaki kot,taki charakter,bez względu na płeć.

dopisuję:

KOT OD WCZORAJ NIE ROBI KUPY!Mimo picia mleko-mixu i zjedzenia maleńskiej ilości mięsa.Masowałam mu brzuszek i tyłek husteczką,ale wyleciała mu śmierdząca żółta/przezroczysta ciecz(więc raczej siki).Nie wiem jak wygląda kupa małego kota,ale nic nie zrobił.

Dziewięć ml to dużo na jeden raz dla takiego malucha. Ale 3x dziennie to o wiele za rzadko. Ja swoje oseski karmiłam co ok. 3 godziny. Skoro nie je sam z miseczki - trzeba go karmić strzykawką (w pozycji brzuszkiem do dołu i pyszczkiem też nieco w dół, żeby się nie zakrztusił). Wody podawać już nie trzeba, przecież jest w mleku ;) Niestety ta żółta ciecz - sadząc po tym że śmierdząca - to raczej biegunka niż mocz. Mocz takiego malucha nie pachnie prawie wcale. Obawiam się, że to reakcja na ten mleczny mix (bo podajesz to, co opisałaś, z jajkiem?). Radziłabym kupić - tak jak radziły dziewczyny - Bebiko albo Nan2 dla niemowląt i rozrabiać dwa razy gęściej, niż jest w przepisie.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Wto sie 30, 2011 9:03 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Jak kociak sam nie je TO TRZEBA GO KARMIĆ smoczkiem lub strzykawką. Koniecznie.

Na razie nie panikuj z kupką. Może głodował i na razie nie ma co zrobić.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto sie 30, 2011 9:05 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Prakseda pisze:Jak kociak sam nie je TO TRZEBA GO KARMIĆ smoczkiem lub strzykawką. Koniecznie.

Na razie nie panikuj z kupką. Może głodował i na razie nie ma co zrobić.

Ta żółta śmierdząca ciecz to była kupa :( Siki przecież nie cuchną u takiego glutka. Małe ma biegunkę...
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto sie 30, 2011 9:10 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Dobrze,nie będe podawać mu już tego mixu mlecznego. Zaraz sprubuję kotu dać jakieś mięso,na początek z saszetki.

Czy jeśli kot będzie jadł mięso,to czy mogę zrezygnować zupełnie z mleka?

No i trapi mnie,czym jest to kocie mleko i dlaczego uważacie że jest lepsze od zwykłego krowiego(przecież to może być blef, tak samo jak te wszystkie ludzkie kosmetyki i chemiczne jedzenie),to że na paczce piszą że jest dla kota,nie znaczy że jest odpowiednie.

Dowiedziałam się na innym forum,że koty do 5 tygodnia życia mają niebieskie oczy.Nie wiem,czy to prawda,ale mój ma.
Do weterynarza pójdę na odrobaczanie,spokojnie.Zastanawiam się,bo jest mnóstwo kotów na wolności i nikt ich nie odrobacza : P

Zaraz sprubuję podać kotu coś do jedzenia.

XenaCatWomen

Post » Wto sie 30, 2011 9:19 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Możesz podać ludzkie mleko jak najbardziej, ale takie specjalne BEZ LAKTOZY :)

Bo cała afera o laktozę z tym mlekiem, ona powoduje sraczkę.
najszczesliwsza

Post » Wto sie 30, 2011 9:28 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

XenaCatWomen pisze:Dobrze,nie będe podawać mu już tego mixu mlecznego. Zaraz sprubuję kotu dać jakieś mięso,na początek z saszetki.

Czy jeśli kot będzie jadł mięso,to czy mogę zrezygnować zupełnie z mleka?

No i trapi mnie,czym jest to kocie mleko i dlaczego uważacie że jest lepsze od zwykłego krowiego(przecież to może być blef, tak samo jak te wszystkie ludzkie kosmetyki i chemiczne jedzenie),to że na paczce piszą że jest dla kota,nie znaczy że jest odpowiednie.

Dowiedziałam się na innym forum,że koty do 5 tygodnia życia mają niebieskie oczy.Nie wiem,czy to prawda,ale mój ma.
Do weterynarza pójdę na odrobaczanie,spokojnie.Zastanawiam się,bo jest mnóstwo kotów na wolności i nikt ich nie odrobacza : P

Zaraz sprubuję podać kotu coś do jedzenia.

1. Nie. Kicia w tym wieku powinna pić mleczko (Bebiko, Nan2)
2. To smutne ale z 10-ciu urodzonych na swobodzie kociąt przezywa jedno.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Wto sie 30, 2011 9:44 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Najtańsze jest Bebiko, lub z Rossmanna Babydream mleko dla noworodków ludzkich.
najszczesliwsza

Post » Wto sie 30, 2011 9:49 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Kotek z wielkim apetytem zajadał się żarciem z saszetki.Ile mu jej dawać dziennie?

najszczesliwsza pisze:Najtańsze jest Bebiko, lub z Rossmanna Babydream mleko dla noworodków ludzkich.

Ok.Ale inni radzili też kocie mleko.Widziałam coś takiego w rossmanie.Może być takie zamiast mleka dla dzieci?

XenaCatWomen

Post » Wto sie 30, 2011 9:50 Re: ZNALAZŁAM DZIŚ MALUTKIEGO KOTA PROSZĘ O POMOC!!!

Możesz tez podać mu smectę - kosztuje grosze. Rozrabiasz wg. przepisu i strzykawka do pysia 1 ml co 4 godziny. To powinno pomóc na biegunkę.
Obrazek

Zofia.Sasza

[poprzednia][następna]