sikanie poza kuwetą na tle newrowym - jak sobie radzić?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 30, 2011 15:14 Re: sikanie poza kuwetą na tle newrowym - jak sobie radzić?

PcimOlki pisze:
MaybeXX pisze:...
Należy najpierw zapytać jak robią.

Można z góry założyć przesiew.

Mocz ma opisywany osad, w tym nabłonki, leukocyty, erytrocyty ze zróżnicowaniem na świeże i wyługowane i z policzeniem ile jest w polu widzenia. Taki wynik nie jest z paska.

Tak, i nie zawiera bardzo istotnych oznaczeń. (SG, PROT - nie wspominając już o UPCR, bo to wyższa szkoła jazdy)

MaybeXX pisze:... Przy niewidocznych złogach a obecnym poszerzeniu dróg moczowych ..

Chcesz powiedzieć, że moczowody kota są widoczne na USG?
Śmiem wątpić.
Koci moczowód ma średnicę 0.5mm.
Mógłby być widoczny, gdyby był megahiperechogenny, czyli zwapniały.
Można mówić o poszerzeniu miedniczek, ale to inna balanżka jest..... i mocno niemiła, a w tym wątku raczej OT.

Tyle co mi sie nasunęło na NIE. Reszta ok.

Czytaj uważnie. Nigdzie nie napisałam o poszerzeniu moczowodów. Bo moczowody w usg są oczywiście niewidoczne. Widoczne są cechy zastoju moczu, poszerzone miedniczki. Dlatego można podejrzewać, że coś blokuje odpływ moczu np kamyk w moczowodzie. I go szukamy w rtg przeglądowym jamy brzusznej. Znając anatomię przebiegu moczowodu, w jego rzucie szukamy cienia.

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Wto wrz 06, 2011 18:11 Re: sikanie poza kuwetą na tle newrowym - jak sobie radzić?

Czytaj uważnie. Nigdzie nie napisałam o poszerzeniu moczowodów.

Co napisałaś, zacytowałem. Moczowody są drogami moczowymi. Drogi moczowe niekoniecznie są moczowodami.

MaybeXX pisze:... Bo moczowody w usg są oczywiście niewidoczne. Widoczne są cechy zastoju moczu, poszerzone miedniczki. Dlatego można podejrzewać, że coś blokuje odpływ moczu np kamyk w moczowodzie. I go szukamy w rtg przeglądowym jamy brzusznej. Znając anatomię przebiegu moczowodu, w jego rzucie szukamy cienia.

Tak, wiem - przerabiałem w praktyce.
Szukanie kamyka może się nie powieść na przeglądowym RTG, bo wiele rodzajów kamyków ma niską tłumienność pasma X.
Urografia kontrastowa da, w większości przypadków, pełny obraz sytuacji.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia]