Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 29, 2011 0:02 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Kasia D. pisze:O matko, jakie rady... :roll:
Idź z nim do weta bo moze mały ma zalane płuca i dlatego nie chce jeść. Karmiac go na siłę jeszcze go tylko dodatkowo zachłyśniesz.

Leć jak najszybciej, na nocny dyżur.

Ania G pisała, że wet podał glukozę,kazał dogrzewać i karmić. Stosując się do rad -nie wysłuchała szmerów , karmi po kropelce a Kasia D. krzyczy nie słuchaj rad,leć w nocy do weta. na pewno nakarmi?

Saraa

Od: Śro kwi 13, 2005 15:46

Post » Pt lip 29, 2011 0:04 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Bardzo mocno trzymam za Was kciuki :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nigdy nie opiekowałam się takim maleństwem, więc tylko tyle mogę...
Obrazek Obrazek
Sprawdź, czy kupujesz produkty firm prowadzących testy na zwierzętach: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=8&t=156138
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=600483

alata

Od: Pt lis 19, 2010 1:25

Post » Pt lip 29, 2011 0:12 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Ja swojego karmiłam strzykawką, bo wszystkie smoczki za duże były.
Tylko strzykawka musi mieć tłok taki, żeby nie przesuwał się z trudem, żeby nie wcisnąć za wiele od razu.
Strzykawkę z boku pyszczka i po troszeczce wciskać i czekać aż przelknie.
Zanim się nauczyliśmy, maluch był cały pooblewany :wink:

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt lip 29, 2011 6:20 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

:ok: :ok: ja też karmię malucha - ok. 2 tygodniowego. Ludzie przynieśli do schroniska - miał otwarte oczy, więc w zasadzie nie do uśpienia - tak trafił do mnie. Mieliśmy nadzieję, że kotka podkarmiająca jeszcze swojego kociaka go zaadoptuje, ale niestety :( Czasem poliże, jak ma humor to da się possać ale nie za dużo.
Na początku karmiłam strzykawką - po troszeczku; teraz jest na butelce. Ponieważ pracuję, na dzień przejmują go zaprzyjaźnione wetki a ja karmię w nocy i w weekend. Nie przejmuj się, że się upaprze - zawsze coś przeleci do gardziołka i dalej do żołądka, a jak ty podejdziesz do tego spokojnie, to i maluch mniej się zestresuje. Mleko musi być ciepłe - jak do ludzkiego niemowlaka. Jeśli możesz, jak najwięcej przytulaj go do siebie, najlepiej na gołe ciało i pod bluzkę/sweter. Jak leży samo na termoforku lub butelce z ciepłą wodą dobrze dać mu jakąś maskotkę, która będzie pełniła rolę "mamusi" - to ma szansę ograniczyć chorobę sierocą u malucha. Watka, którą masujesz brzuszek i pupę musi być zwilżona ciepłą wodą, a wrzaskami protestu się nie przejmuj - wszystkie kotki piszczą, wrzeszczą i marudzą jak je matki myją - gdybym nie miała kiedyś w domu kotki z małymi, też bym się stresowała :wink:
Dorosłe koty u mnie zwiewają jak małe wrzeszczy - tak że to standard :roll:
Powodzenia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pt lip 29, 2011 6:37 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Oj do weterynarza koniecznie. A może poszukaj jakiejś karmiącej kotki w okolicy? Bym wzięła do siebie do mojej Mamuśki ale daleko... :( I zgadzam się, że mały może mieć zapalenie pluc - dlatego nie je.!!

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=130948 Słodkie kociaczki do adopcji!!!
ObrazekObrazek
Obrazek
Kto nas pokocha? Kocie biedactwa.http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=130948

Onpil

Od: Czw lip 28, 2011 7:31

Post » Pt lip 29, 2011 7:03 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Bardzo prawdopodobne jest, że ma jakiś zator w jelitach. Chcę ufać, że jakiś wet to jest w stanie stwierdzić i usunąć, jeżeli masowanie nie pomaga.
Karmienie na siłę może tylko pogorszyć sytuację w takim dość prawdopodobnym przypadku. To, że tak krzyczy przy próbach karmienia jednak jest niepokojące. Krzyk krzykowi nie równy i tylko kotka mogłaby odróżnić krzyk kocięcia chorego od krzyku kocięcia głodnego.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Pt lip 29, 2011 7:51 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

jaaana pisze:Tylko strzykawka musi mieć tłok taki, żeby nie przesuwał się z trudem, żeby nie wcisnąć za wiele :wink:
Z takim tłoczkiem są insulinówki. Są 2 rodzaje: z igłą ( nieusuwalną !) i bez igły.
Ostatnio edytowano Pt lip 29, 2011 11:40 przez Saraa, łącznie edytowano 1 raz

Saraa

Post » Pt lip 29, 2011 9:01 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Dziewczyny wczoraj w nocy maluch na chwile sam zassał sie do butelki!!
Dzisiaj rano podobnie, po długim płaczu i odwracaniu główki w każda strone maluch wkoncu zassał butelke i wypił całe mleczko :1luvu:
Jaka jestem szczesliwa!
Tylko bardzo wyrywa sie przy masowaniu brzuszka :(
Kupki dalej nie ma tylko siusiu, od godz.10 przyjmuje wet więc zadzwonie zapytac co dalej mam robic z ta kupka :(
Teraz mała śpi przytulona do ciepłej butelki owonietej w skarpetke z misia.Na dole posłania włożyłam termoforek.
"...i w swoim cierpieniu odnajdziesz radość, jeśli jego celem będzie ratowanie czyjegoś życia"

ZENUŚ -MIŁOŚC MOJEGO ŻYCIA 17.06.2014 ['] LALUŚ 05.11.2013[']
Obrazek Obrazek

Ania G

Od: Pt paź 15, 2010 19:44

Post » Pt lip 29, 2011 9:11 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Ania G pisze:Tylko bardzo wyrywa sie przy masowaniu brzuszka :(

Niech jakiś dobry lekarz poradzi. Mnie to się nie podoba...
Nie lekceważ tego. U małych kotków przy wzdęciu jelit może dojść bardzo szybko do niedotlenienia mózgu...
Może Buscopan czy co innego poda.

Może ja kraczę niepotrzebnie, ale mam złe doświadczenia.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Pt lip 29, 2011 13:54 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Dzwoniłam do wetki i powiedziała,żebym nie martwiła sie ta kupka bo kotek długo nic nie jadł i jelita mogą byc jeszcze nie napełnione strawionym pokarmem.
Do wieczora powinien zrobic kupkę.
"...i w swoim cierpieniu odnajdziesz radość, jeśli jego celem będzie ratowanie czyjegoś życia"

Obrazek Obrazek

Ania G

Post » Pt lip 29, 2011 16:59 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Dziewczyny czy powinnam budzic koteczke do karmienie czy karmic ja jak sama sie obudzi i płacze za jedzeniem??
Mała była karmiona o 14.30 i teraz cały czas spi i nie wiem czy zgodnie z tym co powiedziała wetka mam ja karmic co 2,3 godziny czy poczekac aż sie sama obudzi i ja nakarmić?????
Nie chce jej przekarmić wiem,że ona instynktownie powinna budzić sie do jedzenia ale może jest osłabiona i dlatego tyle śpi??????

Obrazek Obrazek

Ania G

Post » Pt lip 29, 2011 18:00 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Budzić bo to malizna. masuj głównie odbycik wilgotną szmatką- ja to robiłam chusteczka dla niemowlat - bo tłustawa. Kocica qpy kocie wylizuje :twisted:
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Pt lip 29, 2011 18:44 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Saraa pisze:Wiesz, że trzeba nie tylko masować brzuszek ale też podraźnić odbyt aby się wypróżnił ? Kotka liże chropowatym językiem i jednocześnie zjada kupkę maluszka.

Saraa

Post » Pt lip 29, 2011 21:17 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Podrażniam odbyt patyczkiem do uszu nawilżonym ciepłą wodą bo tak poradził wet.
Czy powinnam podac małej odrobine mleka krowiego które zawiera laktoze i rozrzedzi kupkę jesli zalega w jelitach???

Obrazek Obrazek

Ania G

Post » Pt lip 29, 2011 21:26 Re: Małe półtora tygodniowe kocie nie je pomocy!!!!

Nie ryzykowałabym, bezpieczniej niech wet zrobi lewatywkę. jak taki maluch dostanie sraczki to dramat., proponowałabym jednak wacik, ja wychowałam w sumie na cycu...16 maluszków więc mam małą praktykę :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

[poprzednia][następna]