Malutka Safira ze schroniska na Paluchu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 23, 2011 16:49 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Ja mogę się nią opiekować jutro, ale co będzie w poniedziałek? pracuje od 7 do 16 i minimum 1h na dojazdy to daje 10h, ona się wykończy sama w domu ;( Nie mogę wziąć urlopu, bo zostawiłam nie wdrożoną integrację między dwoma systemami a to musi być zrobione do końca tego miesiąca. Heh chyba zaczyna mnie ogarniać rozpacz...

Ona śpi sobie a z kupra jej wycieka... Nie dużo parę kropel, ale jednak... W piątek widział ją wet w schronisku później widział ją wet w mojej przychodni (pojechałam tam prosto ze schroniska, bo tamtym jakoś nie ufam) dziś w mojej przychodni widział ja inny wet niż wczoraj. Wszyscy zgadzają się w jednym - ma strasznie małe szanse ale jakieś tam ma i w karcie wpisują poinformowana o stanie sytuacji. Jeden i drugi wet starają się jak mogą, bo dają mi różne preparaty itp. a liczą np za konsultację i wypisanie recepty.

Nightrose

Od: Sob gru 22, 2007 22:21

Post » Sob lip 23, 2011 16:54 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Miesiąc temu przygarnęłam 6 tygodniowego kociaczka z taką ogromną biegunką, wymiotami i złymi rokowaniami. Moja pani wet zaaplikowała mu kroplówki 2 x dziennie i zastrzyki. Dostawał: sol. ringeri, duphalyte, ceporex, cerenia, intravit, wit. B12, tylbian rapid. Zrobiła mu też test na panleukopenię. Po tygodniu leczenia kocior był jak nowo narodzony.
Wierzę, że jeśli tylko wet zaaplikuje jej właściwe leki, to mała też da radę :ok:
Trufla, Lili i Imbir
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Beasia

Od: Pt maja 22, 2009 12:05

Post » Sob lip 23, 2011 17:05 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

za każdym razem jak je to zaczyna miauczeć i zaczyna z niej lecieć, chyba po prostu brzuch zaczyna ją bolec... Kupiłam zupkę rosołek z kurczakiem, nie wiem, może źle tego kurczaka wybrałam?? mogę jej to podawać? nie było nic innego z kurczakiem :/ tylko same warzywa.

Ona jak tylko czuje to jedzonko to się rzuca na spodeczek i pałaszuje ze smakiem, ale mama zasugerowała, że to jest za ciężkie.

Nightrose

Post » Sob lip 23, 2011 19:03 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

a gdyby dawać jej convalescenta? to jest bardzo odżywcze, w proszku, rozrabia się z wodą.
Po mixolu bywa, że kociaki mają biegunki.

Martwię się.
Tyle godzin sama... czy da radę... Naprawdę nikt z Wawy nie moze pomóc i zaopiekować się kruszynką?
To prawda, nikt nie rodzi się dt. A od różnych rad na odległosć moze rozboleć głowa.
Nie że rady są złe, bo nie - są potrzebne.

Z doświadczenia - dobrze jest podawać smectę przy biegunce.
Ale jednak chyba powinna dostać antybiotyk, to może być zapalenie bakteryjne.
Moja Przylepka (też straszne biegunki, chudziutka i malutka), dostawała antybiotyk w zastrzyku. A biegunki przeszły dopiero po porządnym odrobaczeniu milbemaxem, gdy podrosła (glist od groma).
Doraźnie ważne było, by jadła, nawet na siłę. Dokarmiana strzykawką z convalescentem. Co trzy godziny po 5ml to było. A potem odrobina smecty rozpuszczonej w wodzie. I taninal. Problem był, bo nie miałam weta na wsi, a ona na zmianę biegunka/zatwardzenie.
Ale udało się.

A jak Zuzanka? To mój były tymczas, Zuzanka, mieszkała w łazience cały czas, bo nie tolerowała innych kotów... I jak rodzina?

Byłoby super, gdyby jakiś doświadczony dt mógł zabrać malutką....
naprawdę nikt?....
:(

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Sob lip 23, 2011 20:36 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Beasia pisze:Miesiąc temu przygarnęłam 6 tygodniowego kociaczka z taką ogromną biegunką, wymiotami i złymi rokowaniami. Moja pani wet zaaplikowała mu kroplówki 2 x dziennie i zastrzyki. Dostawał: sol. ringeri, duphalyte, ceporex, cerenia, intravit, wit. B12, tylbian rapid. Zrobiła mu też test na panleukopenię. Po tygodniu leczenia kocior był jak nowo narodzony.
Wierzę, że jeśli tylko wet zaaplikuje jej właściwe leki, to mała też da radę :ok:

absolutnie nie należy lekceważyć tej informacji.
Myślę, że kita powinna byc tak leczona a przynajmniej te sugestie powinien wet wziąć pod rozwagę przy ustalaniu dalszego leczenia. Teraz nie jest leczona :!: :!: :!: :!:

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie lip 24, 2011 5:41 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Moje na biegunkę dostwały nifuroksazyd.Lila 4 tygodniowa dostawała w syropie. Biegunkowe objawy jakie opisujesz pasuję do kosydii.Moze nalezy zrobić badania kału?
Mixol u mnie nie sprawdził się. Dawałam Conwę małymi porcjami. Po Gerberkach miały biegunkę.Kurczak z kleikiem ryzowym rozrobione w rosołku najlepiej się sprawdzało.
Przy wyborze gerberków powinno zwrócic sie uwagę ile ma mięsa.Zagęszczacze inne niż ryż odpadają (kasza manna,kukurydziana...).Koty mają po nich biegunki bo nie przyswajaja.Pasuje drób i królik.
Mała powinna dostać antybiotyk wg mnie.Żadne wzmacniacze.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie lip 24, 2011 13:06 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

wieczorem byliśmy w klinice całodobowej bo moja już była zamknięta, dostała standardowo płyny do tego antybiotyk i teraz przez 4 dni będzie go dostawała.
Przepraszam ale nie pamiętam które to antybiotyk dostała tak (pomijam płyny):
Lydium-KLP 5mg
Tolfedine 100mg
Intravit B12 100mg
Biotyl 50 (to chyba jest ten antybiotyk)
Wskazania => karmienie tylko mixolem (fajnie, bo nawet chętnie zaczęła go jeść) no i nifuroksazyd.

Powoli zapominam jak mam na imię ;p co godzinę karmienie masowanie czyszczenie kupra, 4x dziennie Floxal
(do czwartku) i prawie co chwilę wymienianie zakupkanych lignin. Na pocieszenie powiem, że waży 243 gramy i dziś jak byliśmy u weta to miała 38C

Jeszcze napiszę ,że jak usłyszeli o gerberze to kobieta tylko powiedziała "gerber? świetnie! " podobno gerbery maja w sobie dużo cebuli bo ma w sobie sporo witaminy C, ale cebula zdecydowanie nie jest dobra dla kotów. :(

Przepraszam, ale mam trochę ograniczony dostęp do netu, wieczorem postaram się tu zajrzeć.

(Sis obiecuję że odpiszę wieczorem)

Nightrose

Post » Nie lip 24, 2011 14:04 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Cebula zdecydowanie nie - jest trująca dla kotów.
A na pewno jest w gerberkach? Bo często się gerberki daje kotom, więc jakoś mi to nie pasi...

Sis

Od: Pon paź 08, 2007 13:03

Post » Nie lip 24, 2011 14:11 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Sis pisze:Cebula zdecydowanie nie - jest trująca dla kotów.
A na pewno jest w gerberkach? Bo często się gerberki daje kotom, więc jakoś mi to nie pasi...

mnie też. Bo dzieciom cebuli też nie można podawać za duzo. Wątpię w tą cebulę.

Trzymaj się i kocia też :ok:
Obrazek

ASK@

Post » Nie lip 24, 2011 15:41 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

a propos gerberków jeszcze, to nie wydaje mi się aby była w nich cebula. Aż sprawdzę.
Cieszę się .Kociunia w dobrych rękach aczkolwiek zmęczonych.

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Nie lip 24, 2011 17:30 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Pomocy!!! Kotkę wydęło strasznie - ma brzuszek jak balon, dziś dostawała tylko mleko mixol, cały czas z niej leci, pomimo tego że dostaje leki na biegunkę (teraz dostała nifuroksazyt). Co mamy zrobić?

Nightrose

Post » Pon lip 25, 2011 6:14 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

waga 260g :) teraz już raczej nie ma gęstego tylko psika wszędzie. Nie wiem czy słusznie ale cieszy mnie to, że mimo tego rozwolnienia jednak przybiera na wadze. Po troszku po troszku ale jednak. Za butle łapie chętnie a tak jak pani wet powiedziała, wstawiłam jej jeszcze miseczkę z wodą do pudła i też znika.

Tylko ten biedny kuper i brzuszek jak balon ;/ Mogę jej jakąś zasypkę kupić? albo coś co by jej tą dupinkę złagodziło. Zaparzyłam rumianku i teraz nie wodą tylko tym staram się ją czyścić, może chociaż trochę złagodzi. Tylko pytanie czy to znowu nie jest jakaś gafa??
Mogę ją przecierać tym rumiankiem?? (właśnie przeczytałam gdzieś w necie że nie jest to najlepszy pomysł....)

ps. Mąż wziął urlop do czwartku a ja mam urlop od czwartku, więc jakoś sobie poradziliśmy z tym, żeby nie została bez opieki.

Nightrose

Post » Pon lip 25, 2011 6:19 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

kup tribiotic w takich małych saszetkach-to maść z antybiotykiem-i lekko smaruj pupcię;tylko pilnuj żeby nie zlizywała !!najlepiej wtedy zająć czymś koteczka-zabawą,czesaniem,przytulaniem...dodawaj też do jedzenia jakieś bakterie lacidofilne np.Lacidofil forte.

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Pon lip 25, 2011 8:25 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Odarzenia u swoich smarowałam sudocremem.Rewelka. Mała dostaje espumisan? Na wzdęty brzuszek bardzo dobrze robi. Powinna być odrobaczona w miarę szybko bo stąd ten brzunio może być.Ale jej kondycja za słaba.
Pomyśl o koksydii.Te objawy są pasujące.Zapytaj weta!
Obrazek

ASK@

Post » Pon lip 25, 2011 8:44 Re: Malutka kotka potrzebuje domu na tymczas natychmiast!

Ona była w schronisku odrobaczana vetminthem. Espumisanu nie dostaje, ale mogę kupić tylko powiedz proszę jak jej to dawkować, bo z tego co kojarzę to jest w tabletkach.

Nightrose

[poprzednia][następna]