KOCIE ROZWOLNIENIE - węgiel??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 17, 2004 22:15 Re: rozwolnienie kocie cd.

siostrzyc pisze:Dostał zastrzyki, zalecono mu głodówkę (w przypadku kociego buntu EUKANUBA intestinal formula, w ilości jak dla motyla). Jutro powtórka - kolejna wizyta, kolejne zastrzyki. Zobaczymy - może to pomoże.

W przypadku biegunki Jankesa pomogło, bo się biedaczkowi dwa razy zdarzył przerost flory bakteryjnej jelit, przy którym faktycznie panikować nie trzeba, jedynie uważać, żeby się nie odwodnił. W przypadku nawrotów lekarz zalecił rozpoczęcie od właśnie głodówki.

W tej chwili dieta - sucha karma + wołowina/ryba. Puszki, nawet w ramach smakołyków i nawet te najlepsze, poszły w odstawkę.

Co do suchego - sucha karma (choćby RC) w dużych opakowaniach (4 kilogramy i więcej) wychodzi naprawdę tanio.

Pozdrawiamy,
Our survey of households in seven U. S. regions demonstrated that few citizens have bothered to equip themselves with fireproof suits and extinguishers to deal with volcanic upheaval, solar flares, or the Lord's purifying flame.

TŻ Oberhexe

Od: Nie kwi 13, 2003 0:05

Post » Śro lut 18, 2004 1:43

Mój wet w przypadku biegunek różnej maści zaleca dietę naturalną, jako lżej strawną niż puszki i chrupki - gotowane mięsko z ryżem.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Pon mar 08, 2004 8:09 minęło trochę czasu

minęło trochę czasu, i sytuacja się powtórzyła...
kilka osób pisało że podawało swoim kotom węgiel w takiej sytuacji. możecie mi doradzić jakieś dawki, czy co?
bardzo nie chcę chodzić z kotem znowu na zastrzyki. :(

siostrzyc

Od: Nie lut 08, 2004 12:27

Post » Pon mar 08, 2004 8:32

Przypuszczam, że w tym przypadku domowe środki nie podziałają, w kocie coś siedzi i trzeba się dowiedzieć co. Nie sądzę żeby mogło obejść się bez weterynarza. Najlepiej oddać kupkę do badania i podjąć konkretne leczenie. Tymczasem kilkanaście godzin głodówki pewnie kotu nie zaszkodzi, a potem lekka dietka.

Kocurro

Post » Pon mar 08, 2004 8:45

Myślę, że Henryk mógł zjeść cos nieodpowiedniego - mleko albo coś w tym stylu. Jego poprzednia biegunka tak właśnie została potraktowana - lekarz mówił "kotek na pewno nażarł się czegoś i teraz ma rozwolnienie". zastrzyki i podawanie antybiotyku spowodowały u niego kilkudniowe zatwardzenie, a potem wszystko wróciło do normy.
Jak już pisałam, wolałabym uniknąć kolejnych za, kot nie znosił ich najlepiej.

siostrzyc

Post » Pon mar 08, 2004 10:17

Moim zdaniem trzeba to sprawdzić. Są przecież inne formy leczenia. Można kotu podawac tabletki, wprawdzie nie zawsze jest to bezpieczne dla ludzi, ale co tam, nie takie rzeczy się przeżywa.

Kocurro

Post » Pon mar 08, 2004 10:32

Heńkowi zawsze dobrze robi jednodniowa głodówka, ale to trudne do zrealizowania, to mały złodziej, straszny żarłok, istny odkurzacz.
wszystkie rady z serwowaniem wołowiny okazały się nietrafione. najlepszym wyjściem była dieta na Intestinalu Eukanuby.
do weta niestety będę mogła pójść dopiero wieczorem, przez telefon ciągle słyszę "proszę nie panikować, obserwować"
chcialabym móc podać mu coś takiego, co powstrzyma jego rozwolnienie. sytuacja jest przykra zarówno dla mnie, jak i dla niego. wiem, że kilka osób podawało swoim kotom węgiel, ale nie wiem w jakich ilościach...

siostrzyc

Post » Pon mar 08, 2004 14:32

Witaj!
Przeczytaj to, co napisałem na temat biegunki kota Ptysia. Uregulowanie flory bakteryjnej pomaga w większości przypadków biegunek, nawet uporczywych, również, a nawet zwłaszcza po lekach.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13 ... c&start=60
Pozdrawiam, Juliusz.

jul-kot

Od: Wto sty 27, 2004 18:10

[poprzednia]