Tylko sucha karma?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 12, 2004 23:26

z napisu na puszce :
Zusammensetzung : Fleisch und tierische Nebenerzeugnisse (Rind mind.90% ,Lamm mind.10%) , Mineralstoffe.

czyli :
skład : mięso i podroby zwierzęce ( wołowe min.90% , jagnięce min.10% ) ,składniki mineralne.
...
zawartośc: białko 12,0% ,tłuszcz 5,0% , popiół 2,0% , włókna 0,4% , wilgotność 79% , wapń 0,32% , fosfor 0,18%.
Składniki dodatkowe na każdy kg : cynk 15 mg, mangan 1,5 mg , witamina A 5.000 I.E. , witamina D3 150 I.E. , witamina E 30 mg , witamina B2 0,8 mg , witamina B12 4,0 mcg .

( 8) taka jestem mądra, bo wzięłam ze sklepu taką jedną papierową etykietę z puszki)
Obrazek + Obrazek

basia

Od: Czw mar 21, 2002 13:38

Post » Pt lut 13, 2004 2:26

Moje koty jedza glownie suche...
Puszek nie daję, bo jestem im przeciwna. Ani to zdrowe, ani naturalne. Zreszta Borys i tak puszek nie lubi, a Shaeli szkodza na zęby/dziąsła.
Mieso jedza niechetnie.
Dostaja, ze 2-3 razy w tygodniu surową, przemrożoną wolowine albo drob. Jesli podaje im to codziennie- wyrzucam prawie cale. A tak- traktuja to jako "atrakcje" i zjadaja.
Dostają tez serek bialy, jogurt, zołtko, ze 2 razy w miesiącu rybe.
Ale podstawe stanowi dobre suche- na moje oko to 80% ich diety.
Są zdrowe i szczuple...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt lut 13, 2004 10:41

Mysza też je tylko suche.
To ze względu na kamienie i nic innego jeść nie może.
Ma piękne, grube, lśniące futro, zdrowe dziąsła i wszystko jest ok (oprócz kamieni ale to nie wina spożywania suchego...)
Jul-kot nie ma racji - też słyszę wyraźnie jak Mysza chrupie suche i czasem potrafi mnie tym chrupaniem obudzić :twisted:
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Pt lut 13, 2004 10:55

Mój kot jest leniwy i jeżeli suche było malutkich rozmiarów (dla Juniorów) to często połykał w całości, od kiedy je Nutrę - bo tylko ją aktualnie lubi - musi ją gryźć po prostu. Też jest zwolennikiem suchego. Prawie wyłącznie to je (niestety, bo wolałabym aby chciał więcej mięska - je tylko surowe, kiedyś wołowinę teraz tylko kurczaka).

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pt lut 13, 2004 10:58

Nelly pisze:Ale to nie jest JEDYNY powód, dla którego wet to zalecał. To już zostało zresztą napisane.

W zasadzie nikt jeszcze nie napisał, że karmi swoje koty tylko suchą karmą(może coś przeoczyłam..)....
Nelly pisze: Skoro jednak uważasz, że to ty masz rację więc i tak będziesz karmić kota po swojemu, to nie bardzo wiem, na jakie odpowiedzi czekasz? Czego chcesz się dowiedzieć? Skonkretyzuj pytania.

Czy sa osoby które karmią swoje koty TYLKO suchą karmą ?? - (takie zalecenie dostałam.....(odnośnie karmy dla kastratów , wet nie badał kota i nie oglądał zadnych jego wyników , a nawet nie zalecił ich , aby sie przekonać czy kot ma jakieś problemy))...
Idąc do weterynarza zakładam , że to on ma rację, ale chyba mogę poddać w wątpliwość jego zalecenia ...(przykre doświadczenie mówi mi , że czasami po prostu trzeba to robić...)..

A jeżeli zastanawiam się nad czymś , to znaczy, że nie zakładam , że jestem nieomylna w swoich sądach.. :o

emnik

Od: Czw sty 29, 2004 16:33

Post » Pt lut 13, 2004 11:19

Emnik mam ten sam problem. Też ze względu na problemy z przyzębiem dostałam zalecenie od weta aby karmić Zojke tylko suchą karmą, i mam te same wątpliwości. Nawet jeśli na zęby to pomoże to czy taka monotonna dieta nie zaszkodzi na co innego? Na razie raz na 2-3 dni daję jej jakąś mokrą Animodę albo mięsko, ale nie zauważyłam żeby jej to jakąś specjalną różnicę robiło - ona w ogóle mało je i tak jakby jadła z rozsądku - wiem, że muszę ale przyjemności mi to nie sprawia. No i jeśli suche to jakie jest najlepsze? Ja jej mieszam Iamsa i RC, ale może sa jakieś lepsze?

Astana

Od: Wto sty 06, 2004 13:18

Post » Pt lut 13, 2004 11:46

emnik pisze:
Nelly pisze:Ale to nie jest JEDYNY powód, dla którego wet to zalecał. To już zostało zresztą napisane.

W zasadzie nikt jeszcze nie napisał, że karmi swoje koty tylko suchą karmą(może coś przeoczyłam..)....
Nelly pisze: Skoro jednak uważasz, że to ty masz rację więc i tak będziesz karmić kota po swojemu, to nie bardzo wiem, na jakie odpowiedzi czekasz? Czego chcesz się dowiedzieć? Skonkretyzuj pytania.

Czy sa osoby które karmią swoje koty TYLKO suchą karmą ?? - (...)

JA... :roll:
Obrazek Obrazek

Macda

Post » Pt lut 13, 2004 11:55

Ja też.
Raz na trzy dni jeżeli uda mi się Maurycego skusić na kawałeczek kurczaka, to nie można tego nazwać karmieniem. On po prostu, najbardziej od jakiegos czasu lubi suche. Jak był malutki, najbardziej lubił wołowinę ale wet przestrzegał aby przyzwyczajać go koniecznie do suchego.

Nelly

Post » Pt lut 13, 2004 11:57

Mysza w ogóle nie dostaje nic poza suchym, bo jej nie wolno... :roll:
Obrazek Obrazek

Macda

Post » Pt lut 13, 2004 12:33

JA... :roll:[/quote]

:oops: Przepraszam za przeoczenie..., ale jak nie może nic innego jeść to troszeczkę inna sprawa....

emnik

Post » Pt lut 13, 2004 12:44

JA...Kundzia nic innego nie chce. Frycek wcina kurczaka, wołowine- w ogóle lubi mokre, prawdziwe jedzonko. Tymczasem Kundzia- samo suche. Czasami udaje mi sie wmusic w nią kilka kawaleczków wołowinki albo kilka "lizków" smietany, ale 95% jej diety to Hills i iams :roll:

pio9

Od: Wto lis 18, 2003 14:24

Post » Pt lut 13, 2004 12:47

emnik pisze: :oops: Przepraszam za przeoczenie..., ale jak nie może nic innego jeść to troszeczkę inna sprawa....

To taka sama sprawa.
Nie ma znaczenia czy kamienie, czy zęby, czy kastrat bo dla nich są właśnie odpowiednie karmy
Sucha karma jest w pełni zbilansowanym posiłkiem.
Obrazek Obrazek

Macda

Post » Pt lut 13, 2004 12:56

ja karmię tylko suchym moje dwa kociołki i zawsze wiem kiedy jedzą po chrupaniu,próbuje im czasami wciskać wołowine ale po przemrożeniu jej nie ruszają wiec wszystko ląduje w śmietnik;a wodę piją różnie raz mniej raz więcej :)
Mysia i BazyliaObrazek Obrazek

ewas

Od: Śro lis 13, 2002 10:09

Post » Pt lut 13, 2004 13:02

Macda pisze:

To taka sama sprawa.
Nie ma znaczenia czy kamienie, czy zęby, czy kastrat bo dla nich są właśnie odpowiednie karmy
Sucha karma jest w pełni zbilansowanym posiłkiem.[/quote]

Ale są zróżnicowane karmy specjalistyczne. A w moim kocim przypadku, która karma powinna być odpowiednia: karma dla kastrata, czy karma dla kotów z kamieniem nazebnym, czy karma dla wychodzących kotów...?.

I nie chcę zabierać głosu o przypadkach chorób , gdy kot nie może jeść nic innego...

emnik

Post » Sob lut 14, 2004 17:21

Powinna być taka, żeby jak najbardziej była dla kota odpowiednia. Skoro ma kłopoty z kamieniem, padawaj taką. Jeżli badanie moczu nie wykaże żadnych zmian - puszczasz mimo uszu tą radę - to nie ma potrzeby dawania karmy dla kastratów. Czy dla kotów wychodzących pytasz.
Możesz też podawać przecież dwa rodzaje karmy, na zmianę.

Nelly

[poprzednia][następna]