Pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 19, 2011 14:06 Re: Pomocy!

łukasz333 pisze:I już jest zamowiona sterylizacja dla kotki

bardzo się cieszę :)

dopiero jak skonczy karmic.

to oczywiste. Rozumiem, że mniej więcej na przełomie czerwca i lipca?

jeśli nie urodziły się same kocurki, uczul proszę ciocię na kwestię kastracji - jeśli boisz się, że Twoich wywodów nie weźmie na poważnie, chętnie podeślę materiały napisane przez fachowców. Możesz też zaprosić ją na forum (nie martw się, nie mamy w zwyczaju nikogo linczować, ale lubimy ludzi, którzy uczą się na własnych i cudzych błędach i dają sobie wytłumaczyć, co mogą zmienić na lepsze).

Na koniec mogę tylko napisać, że jestem pod wielkim, pozytywnym wrażeniem, że postanowiłeś jednak wziąć odpowiedzialność za sytuację, zająć się porządnie maluchami i wykastrować kotkę. Brawo! :D
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw maja 19, 2011 14:10 Re: Pomocy!

To jest oczywiste ,od kiedy ja przyszedłem na swiat mam koty u swojego boku i chce dla nich jak najlepiej ,a z tym kotkem to naprawde przykra sprawa :( , gdyby to zaczelo sie w południe to może by były jakieś szanse ale jak w nocy a nie ma calodobowej weterynari :(

łukasz333

Od: Nie maja 15, 2011 20:02

Post » Czw maja 19, 2011 14:19 Re: Pomocy!

Musze przyznać Łukasz,że mimo tego iż "podpadłeś" tym,że nie zadbałeś o sterylizację kotki to zyskałeś moje uznanie tym,że nie uciekłeś z forum,nie obraziłeś się śmiertelnie i nie zacząłeś obrażać tych co cię "pouczali" delikatnie mówiąc mam nadzieję.że jeszcze będzie z ciebie "kociarz" jak sie patrzy :ok:

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Czw maja 19, 2011 14:22 Re: Pomocy!

łukasz333 pisze:To jest oczywiste ,od kiedy ja przyszedłem na swiat mam koty u swojego boku i chce dla nich jak najlepiej ,a z tym kotkem to naprawde przykra sprawa :( , gdyby to zaczelo sie w południe to może by były jakieś szanse ale jak w nocy a nie ma calodobowej weterynari :(

nie obwiniaj się - nie każdemu zwierzęciu (ogólnie nie każdemu choremu) da się pomóc, oczywiście lepiej żeby kotka obejrzał weterynarz, ale zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie jest taka możliwość (dlatego warto mieć pod ręką telefon do zaufanego lekarza, który nawet poza godzinami przyjmowania powie co zrobić w kryzysowej sytuacji - to chyba nauka dla nas wszystkich). Mam natomiast nieodparte wrażenie, że ta sytuacja wiele Cię nauczyła- i z tego bardzo się cieszę. I tak jak pisze moja przedmówczyni- popełniłeś błąd, ale najważniejsze, że chcesz, a właściwie jesteś zdecydowany go naprawić. Oby jak najwięcej przykładów takiego podejścia :ok:

edit: zaimek mi uciekł ;)
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw maja 19, 2011 14:41 Re: Pomocy!

i jeszcze nie napisalem , 1 z kotkow wyskoczyla krostka w rogu ust, kupilem u weterynarza maść i mam to smarować 2x 24h .
Ostatnio edytowano Czw maja 19, 2011 15:30 przez łukasz333, łącznie edytowano 1 raz

łukasz333

Post » Czw maja 19, 2011 15:20 Re: Pomocy!

jestem pełna uznania,świetnie sobie radzisz.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw maja 19, 2011 15:24 Re: Pomocy!

Jeśli kotka jest wychodząca, to niedługo znów może zajść w ciążę, miej to na uwadze (najlepiej, żeby nie wychodziła). Karm kotkę dobrze, bo jakość jej mleka to przyszłe zdrowie maluchów.
Zadbaj o to, żeby się nie odwapniła (podawaj mleko dla kotów, ser biały, jogurt naturalny). Kotka karmiąca powinna jeść karmę dla kociąt dobrej jakości, a jeśli nie możesz jej takowej zapewnić - karm ją mięsem (sparzony drób, wołowina, podroby - wieprzowiny nie wolno). Powinna jeść tyle, ile zechce.

_namida_

Od: Pon mar 22, 2010 16:36

Post » Czw maja 19, 2011 15:30 Re: Pomocy!

Tak kotka jest wychodząca, lecz jej nie wypuszczam teraz i nie mam takiego zamiaru , kotka je zazwyczaj whiskas , kitkat .

łukasz333

Post » Czw maja 19, 2011 15:34 Re: Pomocy!

No to są właśnie kiepskie karmy... Musi to być coś odżywczego (najbardziej odżywcze są karmy kitten - dla kociąt, ale odpowiednich firm). Jeśli je głównie to, to już lepiej żeby jadła mięso. Trochę lepsza jest Purina - kupisz ją w marketach.

Po inne lepsze karmy musisz pojechać co zoologicznego, albo zamówić w internecie.
Ostatnio edytowano Czw maja 19, 2011 15:34 przez _namida_, łącznie edytowano 1 raz

_namida_

Post » Czw maja 19, 2011 15:34 Re: Pomocy!

to nie są dobre karmy,ie zawierają nic prócz konserwantów i barwników :(

zaopatrz się w Royal Canin Weaning u weterynarza,dawaj kotce surowe mięso-indyka albo wołowinę najlepiej[mięso!jeśli już podroby,to malutko],żółtko jajka,tłusty twaróg.

Royal Canin Weaning dawaj kotce,niech ma cały czas w misce,to karma dla bardzo malutkich kociątek,więc dzieciaki mogą za kilka tygodni jeść ją razem z mamą.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Czw maja 19, 2011 15:37 Re: Pomocy!

Generalnie nie powinna jeść Kitekata, Whiskasa, żadnych karm typu "z Lidla, Biedronki, Tesco."
Wybierz się do zoologicznego, sprzedawca powinien Ci doradzić, jaką lepszą karmę można jej kupić. Albo przejdź w głównej mierze na dietę mięsną. Chyba że stać Cię na karmy weterynaryjne, tak jak napisała Koszmaria - są najlepsze, ale i najdroższe.

_namida_

Post » Czw maja 19, 2011 15:39 Re: Pomocy!

okey dziekuje :] , przystosuje sie do waszych wskazówek !

łukasz333

Post » Czw maja 19, 2011 15:42 Re: Pomocy!

chyba w tym momencie z mięs najlepsze byłyby indyk,wołowina i cielęcina.kaloryczniejsze,tłustsze niż kurczak.
plus żółtko jajka,twaróg,nawet tran.

żaden whiskas,kitekat,friskies,purina one,perfect fit,darling,friskies,tesco,dante,puffi,winston..!to są kiepskie karmy i na dłuższą metę droższe niż surowe mięso,bo surowego mięsa kot potrzebuje mniej żeby się najeść.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Post » Czw maja 19, 2011 16:00 Re: Pomocy!

Bardzo mi przykro z powodu maluszka :( [']

Mam nadzieję, że pozostałe cztery kociątka będą zdrowe :ok:
Nie ma takiego głupstwa i nikczemności, które, byle stale powtarzane, nie zostały wreszcie przyjęte i przestały razić jako głupstwo i nikczemność.
Sławomir Mrożek

marikita

Od: Śro kwi 08, 2009 12:52

Post » Czw maja 19, 2011 16:04 Re: Pomocy!

a,u weterynarza jest do kupienia także pasta calo pet,można ją podawać kotce,to są witaminy i chyba bodajże wapń i tauryna.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

[poprzednia][następna]