Szukała pomocy,oddali do schronu- Maszeńka MA DOM :))

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon maja 02, 2011 11:26 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

anita5 pisze:W piątek byliśmy w Rudzie Śląskiej w schronie po kotka, pilnie potrzebującego pomocy. TŻ był na kociarni i tam widział w klatce kotkę, niedużą buranię. Pracownica schroniska opowiedziała mu, że to bardzo miła, kontaktowa koteczka, ma około 1,5 roku.
Przyplątała się do pewnej pani, która tak właśnie jej "pomogła" - oddała ją do schronu.
Koteczka jest przerażona schronem... :cry: [/size]

Osobiście również nie jestem za schronem,ale proszę powiedz co miała zrobić ta Pani,jeśli faktycznie nie mogła i nie miała gdzie zatrzymać kotki?Nie każdy może i nie każdy chce i trzeba to wziąć pod uwagę.
Po drugie skoro kotka ufna to lepiej,że tam się nią ktoś zajmie niż chodziła by za ludźmi po ulicy i jeszcze nie daj Boże jakiś debil by ją skrzywdził.Kociarnia fakt otwarta,ale pieszczochowaty kot raczej nie powinien się od niej oddalać.Z reguły oddalają się te,które nauczone są życia na wolności.
Oczywiście warto szukać domku stałego czy tymczasu,ale ale pogrubione przeze mnie zdanie zabrzmiało jak opinia z którą to absolutnie się nie zgadzam.Lepiej jak ludzie już mają takie odruchy serca i niż mieliby przejść obojętnie lub kopnąć.

Nie zapominajmy też ,że jakieś 90% ludzi nie wie o istnieniu czegokolwiek po za schroniskami i tylko w taki sposób próbują pomóc.Kiedyś nie było DT,albo było ich mało.Wciąż wielu ludzi nie wie co to jest,za to każdy kto nie jest obojętny na zwierząt krzywdę woli zadzwonić lub zawieźć do schroniska niż zostawić na pastwę losu.
Ostatnio edytowano Pon maja 02, 2011 12:11 przez niki2117, łącznie edytowano 1 raz

niki2117

Od: Sob paź 09, 2010 1:54

Post » Pon maja 02, 2011 11:28 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

dziękuję amyszko
ObrazekObrazek

mar9

Od: Wto mar 22, 2005 14:47

Post » Pon maja 02, 2011 12:24 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Jest taka śliczna....
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon maja 02, 2011 12:24 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

podniose.....

justyna8585

Od: Śro wrz 10, 2008 10:49

Post » Pon maja 02, 2011 13:34 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Jeszcze... Może ktoś?
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon maja 02, 2011 14:00 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

kto wypatrzy sliczna burasie? Burasie to najkochansze kotki na swiecie :ok:
ObrazekObrazek

katebush

Od: Nie cze 17, 2007 17:25

Post » Pon maja 02, 2011 14:07 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

anita5 pisze:Jeszcze... Może ktoś?

:?: :?: :?:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Pon maja 02, 2011 19:29 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Wiadomo coś jak kicia reaguje na inne koty?
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Pon maja 02, 2011 20:16 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

niki2117 pisze:
Osobiście również nie jestem za schronem,ale proszę powiedz co miała zrobić ta Pani,jeśli faktycznie nie mogła i nie miała gdzie zatrzymać kotki?Nie każdy może i nie każdy chce i trzeba to wziąć pod uwagę.
Po drugie skoro kotka ufna to lepiej,że tam się nią ktoś zajmie niż chodziła by za ludźmi po ulicy i jeszcze nie daj Boże jakiś debil by ją skrzywdził.Kociarnia fakt otwarta,ale pieszczochowaty kot raczej nie powinien się od niej oddalać.Z reguły oddalają się te,które nauczone są życia na wolności.
Oczywiście warto szukać domku stałego czy tymczasu,ale ale pogrubione przeze mnie zdanie zabrzmiało jak opinia z którą to absolutnie się nie zgadzam.Lepiej jak ludzie już mają takie odruchy serca i niż mieliby przejść obojętnie lub kopnąć.

Nie zapominajmy też ,że jakieś 90% ludzi nie wie o istnieniu czegokolwiek po za schroniskami i tylko w taki sposób próbują pomóc.Kiedyś nie było DT,albo było ich mało.Wciąż wielu ludzi nie wie co to jest,za to każdy kto nie jest obojętny na zwierząt krzywdę woli zadzwonić lub zawieźć do schroniska niż zostawić na pastwę losu.

Bo najlepiej załatwiać takie rzeczy cudzymi rękami :evil: Tak naprawdę kotka miała równie duże szanse na przeżycie na ulicy jak w schronie - stres+duża ilość kotów oraz zarazków= całkiem często śmierć. Wystarczy że 1 kot przyniesie na przykład panleukopenię - umrze wtedy mnóstwo kotów, które na wolności jakoś dałyby sobie radę.
Wiem, że 90% społeczeństwa uważa schroniska za luksusowe hotele dla zwierząt, ale tak nie jest i trochę dziwi mnie uznawanie - pani dobrze zrobiła że do schroniska oddała. Jak znalazłam psa (prawdopodobnie pobitego) w Biedronce to nie dzwoniłam do schronu, tylko po ludziach czy nie znają jakiejś fundacji. Mam koty i tylko 1 drzwi w mieszkaniu (prócz wejściowych) więc nie mogłam zabrać - a jednak w ciągu godziny pies znalazł się w klinice, skąd miała go przejąć fundacja. Jak kotka przymilna to przetrzymać w łazience przez 3 godziny poszukiwań ( książka telefoniczna) można - o wiele łatwiej niż psa sięgającego biodra.
“To co robimy dla nas, umiera wraz z nami. To co robimy dla innych i dla świata zostaje po nas i jest nieśmiertelne.” -A. Pine
nasz wątek: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=159694

Alienor

Od: Pt mar 19, 2010 14:48

Post » Pon maja 02, 2011 20:42 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Okazało się,że to była kotka tej Pani(nie wiem czy od urodzenia)Ona 6 mies. gimnastykowała się,żeby ją oddać,tylko nie miała jak-Mikołów nie ma z nikim podpisanej umowy na koty,bo stwierdzili,że w Mikołowie nie ma kotów.Babka znalazła sobie faceta z Rudy Śląskiej i poszła oddac kota na jego dowód osobisty.Miała przy tym niezłą frajde jak oddawała.

Kotka bardzo potrzebuje DT.....:(

justyna8585

Post » Pon maja 02, 2011 20:49 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

justyna8585 pisze:Okazało się,że to była kotka tej Pani(nie wiem czy od urodzenia)Ona 6 mies. gimnastykowała się,żeby ją oddać,tylko nie miała jak-Mikołów nie ma z nikim podpisanej umowy na koty,bo stwierdzili,że w Mikołowie nie ma kotów.Babka znalazła sobie faceta z Rudy Śląskiej i poszła oddac kota na jego dowód osobisty.Miała przy tym niezłą frajde jak oddawała.

:evil:

Czy ta kotka jest wysterylizowana?
„Dla zwierząt wszyscy ludzie to naziści, a ich życie – to wieczna Treblinka”. -Isaac Bashevis Singer

"Zawsze warto być człowiekiem,
Choć tak łatwo zejść na psy!"
- Ryszard Riedel, Mirosław Bochenek

“Kupujemy rzeczy, których nie potrzebujemy, za pieniądze, których nie mamy, żeby zaimponować ludziom, których nie lubimy.” — Dave Ramsey
https://www.gismeteo.ru/weather-lodz-3203/

iwcia

Od: Czw kwi 28, 2005 6:52

Post » Pon maja 02, 2011 20:52 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

justyna8585 pisze:Okazało się,że to była kotka tej Pani(nie wiem czy od urodzenia)Ona 6 mies. gimnastykowała się,żeby ją oddać,tylko nie miała jak-Mikołów nie ma z nikim podpisanej umowy na koty,bo stwierdzili,że w Mikołowie nie ma kotów.Babka znalazła sobie faceta z Rudy Śląskiej i poszła oddac kota na jego dowód osobisty.Miała przy tym niezłą frajde jak oddawała.

Przepraszam, ale muszę to napisać: czasem ma się dziką ochotę pseudoczłowieka skopać, skopać, skopać...
Też tak macie czasem?

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

Post » Pon maja 02, 2011 21:06 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

mavi pisze:

Przepraszam, ale muszę to napisać: czasem ma się dziką ochotę pseudoczłowieka skopać, skopać, skopać...
Też tak macie czasem?

Tak, ja mam bardzo często. Zawsze po lekturze takich tekstów (u mnie w mojej wiosce pani przyniosła 8-letnią kotkę do uśpienia, bo w kabale wyszło, że przynosi jej pecha 8O Dasz wiarę takiej głupocie?!)
Obrazek Obrazek

Moha

Od: Czw sty 06, 2011 0:05

Post » Pon maja 02, 2011 21:23 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Też tak macie czasem?[/quote]

Ja chyba przyzwyczaiłam sie już...Żałuje,że nie spisuje sobie wszystkich wpadek ludzi,bo byłaby niezła książka.

Czy ta kotka jest wysterylizowana?[/quote]

Jeszcze nie,ale sterylka,to żaden problem, z dnia na dzień można zrobić w schronie/

justyna8585

Post » Pon maja 02, 2011 21:30 Re: Szukała pomocy, oddali ją do schronu - Ruda Śl, PILNIE DT!!!

Moha pisze: u mnie w mojej wiosce pani przyniosła 8-letnią kotkę do uśpienia, bo w kabale wyszło, że przynosi jej pecha 8O Dasz wiarę takiej głupocie?!

Ręce opadają... Ja bym pewnie takiej babie powiedziała, żeby sobie tę kabałę wsadziła w wiadome miejsce. Ale wiem, że to i tak niczego by nie poprawiło w umyśle takiego głupiego babska :evil:

justyna8585 pisze: Żałuje, że nie spisuje sobie wszystkich wpadek ludzi...

...pseudoludzi...

mavi

Od: Czw sie 26, 2010 18:45

[poprzednia][następna]