Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Jak karmisz swoje koty / psy

puszkami i chrupkami
1
3%
puszkami i chrupkami, czasem dostaną surowe mięso
19
58%
puszkami i chrupkami, czasem dostaną przetworzone mięso
5
15%
dostają więcej domowego jedzenia niż kupnych produków
3
9%
inne
5
15%

Liczba głosów : 33

Post » Śro kwi 13, 2011 13:47 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

malawika pisze:[.... ] Pytanie - jaki tłuszcz? Dodawałam słoninę i boczek.

Poza tym majeranek występuje u nas "na łące" i myślę, że można go bezpiecznie podawać. Oczywiście w malutkich ilościach (u mnie tak 2-3 łyżki na ok. 15-20 kg pasztetu). Jakieś pomysły jak można kotu podać "ziółka", które dodałyby minerałów kotom i urozmaiciło smak? Trawa?? :D

Nowością dla mnie jest również tauryna. Jednak serca regularnie i dość często dostają - przynajmniej jeden sercowy obiadek w tygodniu. Móżdżków i płucek nie znoszą.

Tran dostają i bardzo lubią :)

Ale owoce?

Tłuszcz wołowy, smalec wieprzowy, barani, kaczy.

Jeśli chcesz karmić koty mixem mięsnym, to zadbaj o zrównoważenie potasu i fosforu, a także inne niezbędnie składniki odżywcze tak aby im nie zaszkodzić.

Przepis podstawowy z suplementami naturalnymi nr 1 (z forum Dubarfst)

1 kg mięsa bez kości (w tym 15-20% serc i żołądków łącznie)
45 g wątroby
5-6 g mielonych skorupek z jajek (lub 5 g węglanu wapnia lub 10 g cytrynianu wapnia)
2 g soli
2 g tauryny
30 g łososia
30 g oleju z kiełków pszenicy (lub 100 IU witaminy E)
11 g Fortain
1,3 g mączki alg morskich
2,5 g drożdży piwnych
50 g warzyw
250 ml wody
dodatkowy tłuszcz w zależności od tłustości mięsa

Ten przepis zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze dla Twojego pupila :)

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro kwi 13, 2011 13:52 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Lub też, co by nie straszyć ewentualnej przyszłej BARFistki:

1kg mięsa bez kości (150g serc bądź żołądków)
12.5g Felini Complete (do kupienia tu: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_s ... ota/151648)
można dodać taurynę, też do kupienia w zooplus.

Moje koty od tego zaczęły, przeszły przez easyBARF i dopiero teraz myślimy o suplementach naturalnych.

Smalec gęsi też jest fajny. W Kauflandzie za jakieś 3 złocisze z paroma groszami.
Obrazek

marta79

Od: Czw sty 17, 2008 12:27

Post » Śro kwi 13, 2011 13:53 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Zioła jak na zawołanie:
http://chatul.pl/viewtopic.php?t=847

A co do owoców:
BARF - to skrót od angielskiego Biologically Appropriate Raw Food, czyli „biologicznie odpowiednie surowe pożywienie. Można też tłumaczyć z niemieckigo Biologisches Artgerechtes Rohes Futter. Polega na podawaniu różnych gatunków mięsa wraz z kośćmi, podrobami i tłuszczami, jajek, ryb i innych pokarmów w odpowiednich proporcjach oraz uzupełnionych suplementami (w miarę możliwości naturalnymi). Wszystko oczywiście na surowo. Do 5% diety stanowią warzywa i owoce. Dla kotów dobrze „zaprzyjaźnionych” z dietą BARF kupuje się także mrożone myszki, mysie oseski, szczurze oseski i jednodniowe kurczaki. Nie, nie żartuję. W Europie Zachodniej i w USA funkcjonuje wiele sklepów (internetowych i nie tylko) specjalizujących się w produktach dla barferów, łącznie z myszkami i jednodniowzmi pisklakami.

Żródło: http://chatul.pl/viewtopic.php?t=476&sid=4d209a99bb568951bb3f9257726796c2
stąd się wzięło moje pytanie ;) bo nie wyobrażam sobie kota jedzącego np. banana :lol: chociaż Artemida próbowała kiedyś mus z truskawek :D

Preparatu "Felini Complete Pełnowartościowy dodatek do pokarmu" - będę musiała spróbować.

No i oczywiście BARF. Dzięki wielkie.

malawika

Od: Śro mar 23, 2011 17:57

Post » Śro kwi 13, 2011 14:00 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

malawika pisze:
Preparatu "Felini Complete Pełnowartościowy dodatek do pokarmu" - będę musiała spróbować.

No i oczywiście BARF.
Dzięki wielkie.

:ok:
Powodzenia! :P

Fredziolina

Post » Śro kwi 13, 2011 14:18 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Gdzie w Polsce można kupić suplementy do BARFa?
Mógłby ktoś polecić jakiś fajny sklep?
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Śro kwi 13, 2011 14:24 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

ana pisze:Gdzie w Polsce można kupić suplementy do BARFa?
Mógłby ktoś polecić jakiś fajny sklep?

Polecam:
animalcare.pl
zooplus.pl

oraz niemiecki sklep
http://www.lillysbar.de/

szybka i bardzo miła obsługa.
przy zamówieniu powyżej 50 EURO dostawa gratis

Fredziolina

Post » Śro kwi 13, 2011 14:26 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Pierwsze co, to szukałam na allegro ;)

jak na razie znalazłam:
http://www.biosk.pl/index.php/article/articles/46

malawika

Post » Śro kwi 13, 2011 14:27 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Perfekcyjne-Zywienie pisze:Jeżeli mogę coś polecić,to są specjalne karmy dla kotów,ale nie byle jakie,tylko naprawdę dobrej jakości,bogate w różne składniki. Karma nazywa się 1st Choice,napewno o niej słyszeliście.

Oni mają ok. 30% mięsa.

Taste of The Wild i Orijen - koło 90%.

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro kwi 13, 2011 14:31 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

TOTW i Orijen nie są tanie, ale pewnie znacznie mniej trzeba kotom serwować, żeby się najadły :)

Wracająć do BARF.
Jest pewien specyfik, który mnie zaintrygował: http://animalcare.pl/nekton-catm-150g-p-2222.html
Obrazek
Składniki:
9,5% białka, tłuszcz surowy 2%, włókno surowe 0,5%, popiół surowy 62%, 19,4% wapń, fosfor 4,0%, 4% sodu, cukier, minerały, aminokwasy, witaminy, substancje zapachowe

Owszem, użyłam Google i nie znalazłam nic konkretnego na temat wartości popiołu...
Ostatnio edytowano Śro kwi 13, 2011 22:23 przez malawika, łącznie edytowano 1 raz

malawika

Post » Śro kwi 13, 2011 14:49 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

@Zofia&Sasza
Kicia jest chora na PZD owszem, ale mam ją aktualnie od 2 tygodni. W zasadzie jutro miną 2 tygodnie.
Brak rzetelnych danych rodzi plotki i tanią sensację.

Heba ma problemy z dziąsłami, ale zostały zaleczone. Przygarnięta w podobnym wieku i też z początku nie było wiadomo czy przeżyje, ale ona była niedożywiona, poturbowana i połamana.

Reszta jest zupełnie zdrowa i jak już pisałam, Szarada miała rozszerzone badania krwi i wyniki miała idealne.

malawika

Post » Śro kwi 13, 2011 22:44 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Szalony Kot pisze:
Perfekcyjne-Zywienie pisze:Jeżeli mogę coś polecić,to są specjalne karmy dla kotów,ale nie byle jakie,tylko naprawdę dobrej jakości,bogate w różne składniki. Karma nazywa się 1st Choice,napewno o niej słyszeliście.

Oni mają ok. 30% mięsa.

Taste of The Wild i Orijen - koło 90%.

nie wiem skad masz info ze w Orijenie jest 90% miesa 8O to absurd...
Obrazek

Największe zło to tolerować krzywdę.
— Platon

Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. - Emile Zola

lawinka

Od: Nie mar 16, 2008 15:42

Post » Czw kwi 14, 2011 7:11 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

malawika

Post » Czw kwi 14, 2011 7:24 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Na tym wątku znajdziesz analizę najlepszych karm :

viewtopic.php?f=10&t=117399

Fredziolina

Post » Czw lut 09, 2012 16:37 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

Dzięki Waszym podpowiedziom koty przerzuciły się niemal w całości na surowe jedzenie, rosołki i wyraźnie zmodyfikowany pasztet, który już nie jest codziennie, a 2-3 razy w tygodniu. Nauczyłam też nasze koty jeść rosołek z którego wydłubuję kości, a zostawiam chrząstki. Po takich rozgotowanych kościach i skórze jest bardzo tłusty i gęsty, a koty to uwielbiają. Jedzą teraz znacznie więcej surowego mięsa, również rozmrożonego (ze względu na te nieszczęsne bakterie, zwłaszcza w wieprzowinie), ograniczyłam ulubiony przysmak - wątróbkę, którą dostają raz, góra dwa razy w tygodniu... i serca, bo nadmiar tauryny też szkodzi.

Szkoda, że ryb w jakiejkolwiek postaci nie lubią. Wędzone dostają góra raz na miesiąc... ale dałyby się za to zabić, zmielić, powiesić i wszystko inne... Dostają omega3 w płynie dla kotów. To powinno być ok.

Przeprowadziliśmy się na wieś, w związku z czym jedzą znacznie więcej drobiu, bo kupujemy od sąsiadów. Pasztet został zmodyfikowany wg wyciągniętych z tego wątku wniosków. Błyszcząca sierść, błyszczące oczy, ciągła bieganina i brojenie. Nic dodać, nic ująć :)

Zebrałam trochę batów o ten pasztet i słusznie. Chociaż w samoobronie powiem, że i tak to pewnie było znacznie lepsze niż te nieszczęsne kitekaty, whiskasy i felixy, o których teraz nasze kiciuny nie chcą słyszeć. Chemia, barwniki, g*wna. Zjedzą trochę, ale wolą suuurrooooweeeee :) :) lub fast food (czyt. wiejskie myszki)

Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi :) :ok:

malawika

Post » Czw lut 09, 2012 17:08 Re: Pasztet domowy dla kotów // Zdrowe odżywianie

malawika, nadmiar tauryny szkodzi? :roll:

Przestawiałaś koty na barf-a?

Fredziolina

[poprzednia][następna]