PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 01, 2011 7:37 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

podbiję,zanaczę i kciuki trzymam :ok:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pt kwi 01, 2011 19:28 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Sorbet pisze:Lilian dostaje na razie 2xdziennie luminal po 1/2 tabl. Na razie to powstrzymało ataki ale chodzi i miauczy i obija się o wszystko w domu. Jakby nie poznawał terenu. Już nie chce być brany na ręce, wyrywa się i warczy. Ogólnie jest ciągle jak nakręcony. Biega po mieszkaniu i wpada na meble i ściany. Katastrofa... Wet wymyślił zamiast luminalu BROMEK POTASU, teraz ma przeliczyć dawkę na kota i będzie chciał mu to dawać. Ponoć nie niszczy wątroby a działa jak luminal - wycisza ataki czy tez zapobiega. Nie wiem co o tym myśleć. Wet powiedział, że nie ma potrzeby robić badań krwi. Co myślicie o tym???

Odpisywałam, więc wiesz :wink:
Dawanie leków bez badań? Hmmmm 8O Poza tym bromek potasu jest a) strasznie gorzki! b) trzeba go dokładnie odważać, mojej suni odważano dawki w aptece, na wadze aptecznej.
Jeśli mam się wypowiedzieć, co naprawdę o tym myślę, to myślę: wetowi wisi, głupio leczy :?
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41

Post » Sob kwi 02, 2011 16:07 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

U Lilka nie można zrobić usg oczu bo on jednego oka po prostu nie ma a drugie jest uszkodzone i zbielałe całe. Dziś właśnie jakby zaczął wracać do siebie - wskoczył na fotel i na szafkę i nie biega już jak szalony po mieszkaniu. Zastanawiam się co jest bardziej szkodliwe luminal czy bromek potasu...
Bóg stworzył Koty żeby człowiek "miau" się Kim zachwycać. Obrazek

Sorbet

Od: Wto sie 05, 2008 16:20

Post » Nie kwi 03, 2011 7:21 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

no ale właśnie skoro ma uszkodzone oko to chyba tym bardziej trzeba je sprawdzić? na temat oka którego nie ma się nie wypowiem bo nie wiem czy się robi w takiej sytuacji usg - to powinien zadecydować wet, ale ten Twój nie zalecił nawet badań krwi...
moim zdaniem lepszy i bezpieczniejszy jest luminal - można go podawać bez skutków ubocznych bardzo długo, jedynym skutkiem jest bardzo duży apetyt - uważaj na to bo np moja kotka bardzo przytyła w pierwszych miesiącach, jej akurat się przydało bo była zbyt szczupła :wink:
tylko pamiętaj że nie wolno luminalu nagle odstawiać tylko bardzo stopniowo zmniejszać dawki - moja kotka brała go kilka miesięcy i kilka miesięcy trwało odstawianie.
a skoro nie było badań krwi z jonogramem to nigdy nie zdecydowałabym się na bromek potasu ...

kciuki za Lilka :ok:
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Od: Śro gru 22, 2010 8:43

Post » Pt kwi 08, 2011 0:18 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Jak się czuje Lilan? Czy jest lepiej?

Mnóstwo :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Post » Pt kwi 08, 2011 1:57 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Do poczytania w kwestii badań. Objawy padaczkowe nie muszą być padaczką.
viewtopic.php?f=1&t=101645
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt kwi 08, 2011 8:06 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Lilek odkąd bierze SYSTEMATYCZNIE (a nie jak wcześniej przy ataku) Luminal w tabletkach nie miał żadnego ataku! (TFU! TFU! żeby nie zapeszyć!) Na razie jeszcze nie dostaje bromku potasu. W domu też funkcjonuje jakby lepiej - nie jest już taki zagubiony. Mam nadzieje, że sytuacja się ustablilizowała. :)) :ok:

Sorbet

Post » Pt kwi 08, 2011 8:12 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

:ok:

jeśli na luminalu jest dobrze to ja bym nie wprowadzała bromku potasu - a już na pewno bez badań...
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pt kwi 08, 2011 10:12 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Sorbet pisze:Lilek odkąd bierze SYSTEMATYCZNIE (a nie jak wcześniej przy ataku) Luminal w tabletkach nie miał żadnego ataku! (TFU! TFU! żeby nie zapeszyć!) Na razie jeszcze nie dostaje bromku potasu. W domu też funkcjonuje jakby lepiej - nie jest już taki zagubiony. Mam nadzieje, że sytuacja się ustablilizowała. :)) :ok:

Ufff :D Dobre wieści, że już nie jest taki zagubiony.

Broszka pisze::ok:
jeśli na luminalu jest dobrze to ja bym nie wprowadzała bromku potasu - a już na pewno bez badań...

Zgadzam się z Broszką.
Obrazek Obrazek

joshua_ada

Post » Sob kwi 09, 2011 8:39 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Ja też tak czuję. Mimo, że wet nie zlecił jonogramu ja się upieram. Zrobię gdzie indziej. Lilek ma już poprzeliczane dawki bromku potasu ale nie podam mu zanim nie będzie wyników badań.

Sorbet

Post » Pon kwi 11, 2011 16:56 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

ale powiedz po co ten bromek potasu skoro pisałaś że luminal działa?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Pon kwi 11, 2011 17:08 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Właściwie to nie wiem. Wet powiedział, że Luminal rozwala wątrobę a bromek potasu nie. Podobno jest bezpieczniejszy i m mniej skutków ubocznych.

Sorbet

Post » Pon kwi 11, 2011 17:23 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

no nie wiem... z tego co wyczytałam w necie to właśnie luminal jest bezpieczniejszy: bromek potasu trzeba baaardzo precyzyjnie dawkować i bardzo często te dawki modyfikować - robiąc oczywiście wcześniej badania.
a luminal ma dużą tolerancję na dawkę i można ją sobie płynnie ustalać w zależności od potrzeb i samopoczucia kota...
zresztą jakoś nie trafiłam nigdzie na wzmiankę o podawaniu kotom bromku potasu - w sieci trafiałam tylko na psy. znalazłaś chociaż tu na forum kota z padaczką który dostaje bromek potasu? bo na luminalu jest kilka czy nawet kilkanaście i wszyscy są raczej zadowoleni z efektów.
moja kotka była na luminalu w tabletkach mniej więcej rok i wątrobę ma zdrową a przez jakiś czas dostawała dość dużą dawkę.

a jak czuje się Lilek?
Obrazek ObrazekObrazek

Broszka

Post » Śro kwi 13, 2011 16:45 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Lilian czuje się właściwie dobrze. Po tamtych licznych i silnych atakach duuużo słabiej widzi na swoje jedyne chore oczko... Ale i tak funkcjonuje całkiem nieźle. :lol:

Sorbet

Post » Śro kwi 13, 2011 19:15 Re: PADACZKA U NIEWIDOMEGO KOCURKA

Może jednak badanie oka potrzebne, jak sugerowała Broszka?
Ja w tym względzie nie doradzę, bo Tasia miała badane oczko kilkakrotnie i ona właściwie zupełnie nic nie widzi (no może jakieś 5% przy silnym kontraście)

Co do wątroby i nerek - tak luminal ma wpływ, trzeba co jakiś czas kontrolować badaniami, można wspomagać wątrobę np. heparegenem albo essentailem forte. Ale bromek potasu też nie jest bez wpływu. Np. na serce. (chyba nie ma leków obojętnych :wink: )
(ja osobiście wolę kontrolować te sprawy niż pozwolić na częstsze ataki u Tasi)
Obrazek Obrazek

joshua_ada

[poprzednia]