drugi kot , Czy warto ???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lut 02, 2004 15:22

Dzień dobry :)

U mnie pojawił się drugi kot z tych samych powodów, o których piszesz w swoim poście.

Nocne gonitwy miały miejsce gdy Dorinka była mała. Obecnie kotki śpią tak długo jak ja. Choćbym spał do południa, to nie rozrabiają i nie dopominają się o karmienie.

O tym jak obie się poznawały możesz poczytać na naszej stronie www, w dziale "Jak Hera i Dorina zaprzyjaźniały się".

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Pon lut 02, 2004 15:41

:D :D :D hej!

Prosze zajrzyj do watku o Malej:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=11 ... highlight=

Malutka jest bardzo towarzyska a zarazem niesmiala koteczka. Kocha mojego psa Biszkopta oraz garnie sie do moich kotow. Mysle, ze bylaby swietna towarzyszka zabaw dla Twojej kici.
pozdrawiam

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Pon lut 02, 2004 15:44

alahari pisze:Na wszelki wypadek lepiej sie przygotowac na wszelka ewentualność :wink: Ja sie troche rozczarowałam... :(

alahari ma rację. Piszemy z zapałem jak to cudownie mieć dwa koty, lub więcej bo z reguły tak jest. Ale są też wyjątki. Sama jestem za tym, żeby kotków było więcej niż jeden, ale chcąc być w porządku muszę jednak napisać, że u mnie mnie Liza z Maurycym nie dogadali się. Cóż bywaja też koty samotniki, które najlepiej czuja się w pojedynkę. Ale to nie zdaża się czesto. Tym bardziej jeśli weźmiesz małego kotka.
Liza i Maurycy to pierwszy przypadek w moim życiu gdy kocica naprawę wolała być sama, raczej wyjątek ale zaistniał, więc piszę. Poza nią, kilka kotów które miałam okazję zaznajamiać już, było jak najbardziej zadowolone z towarzystwa. Co do spania natomiast, wszystkie koty po krótszym czy dłuższym czasie spały słodkim snem tak długo jak my. Tu już obyło się bez wyjątków :D

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pon lut 02, 2004 15:46

Witaj!
Patrząc na moją gromadkę zawsze sobie myślałam, że pojedyńczemu kotu musi być bardzo smutno. U mnie co prawda jest specyficzna sytuacja, bo przygarnęliśmy Pusię kiedy już była dorosła, a pozostałe koty są z jednego "klanu" - do dziś dnia tolerują się tylko na odległośc. Ale wszystko zależy od charakteru kotów, a maluchy, tak myślę, chyba łatwiej się zaprzyjaźnią. Zresztą na temat dokocenia zostało już rzeczywiście powiedziane mnóstwo, i to pozytywnych rzeczy.
A nieprzespane noce, czy raczej poranki? Człowiek zrywał się wściekły, by po chwili, zapominając o złości, z zapałem obserwować kocie harce.

Ania z Poznania

Od: Śro gru 17, 2003 15:25

Post » Pon lut 02, 2004 16:17

No coz ja moge dodac :lol: Mam trzy koty, na poczatku byly dwa, a Rysio przybyl do nas troche pozniej. Nie zaluje tej decyzji :lol: .
Alahari ma troche bardziej aktywne koty noca niz przewazajaca czesc Forumowiczow, wiec trzeba brac pod uwage i taka ewentualnosc :wink: . Jednak ja naleze do tych szczesliwcow, z ktorymi koty sa zamykane na noc w sypialni i spia mocnym snem :lol: .
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Pon lut 02, 2004 17:30

to ja też chciałam sie doinformować
czy jeśli drugi kot to tej samej płci, czy wrecz przeciwnie :?:

zuzanka

Od: Śro sty 14, 2004 18:46

Post » Pon lut 02, 2004 18:35

kici witaj :lol:
koteczka od IZy jest naprawde slodka i b. grzeczna
na domek czeka tez jej siostrzyczka, ktora troche przypomina brytyjczyka, a mieszka w Oliwie.

Drugi kot- na pewno warto :lol:
8 kocich ogonów i spółka (z.b.o.o.)

eve69

Od: Pt sie 23, 2002 15:09

Post » Pon lut 02, 2004 18:59

Warto, warto i jeszcze raz warto. Ja na manie drugiego kota namówiłam kolegęz pracy. Jest zachwycony. Jego pierwsza kotka była bardzo spokojna, dopiero przy tej drugiej zobaczyl co potrafi kot!!!!!! Ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam rodzinkę. Antek to mamunia a reszta to jej dzieci.

aguś

Od: Czw sty 29, 2004 20:51

Post » Pon lut 02, 2004 19:23

Witaj na forum sąsiadko :D
na pewno nie będę oryginalna :) - uważam, że warto mieć więcej niż jednego kota :)
Kotki się nie nudzą, nawzajem myją się, bawią się i w ogóle jest wszystkim weselej. Na początku kotki moga nie lubic się, ale to przeważnie jest krótki okres przejściowy - trzeba im dać troszkę czasu na "dotarcie". 8)
Również "zaczynałam" od jednego kota, aktualnie mam ich 5. :D

ElaKW

Od: Śro mar 05, 2003 15:50

Post » Pon lut 02, 2004 20:10

Warto. Moje Sabinki nie dogadaly sie wcale. Mijaja sie. Mimo to uwazam, ze warto. Kazda z nich jest zupelnie inna i radocha niezmierna kazda z nich poznawac dzien po dniu :-)
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon lut 02, 2004 20:54

No, tak, pisałam drugi post mając w głowie "czy sie dotrą" a to przecież temat "czy warto" :D Warto, warto. Sama nie mogę się już doczekać na drugiego. Uważam, że mój kot również. Wyraźnie mu brakuje towarzystwa, poważnie. Nawet takiego, które się z nim "nie dogadało".

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pon lut 02, 2004 21:10

Z pewnoscia taka decyzje trzeba dobrze przemyslec. Ja wzielam drugiego kota wlasnie dla towarzystwa pierwszemu. Dlugo sie zastanawialam, ale kot tylko jadl, spal i tyl. Na szczescie nie bylo problemow z zaakceptowaniem drugiego kota, choc rezydent mial juz swoje lata. Jestem teraz bardzo zadowolona! Drugiego - Rysia, mam wlasnie od Izabeli. Wybierz sie do niej, porozmawiaj. Z pewnoscia pomoze Ci, bedzie sluzyc rada i pomoca. Twoja kotka jest jeszcze mloda - tym wieksze szanse, ze adopcja drugiego kota bedzie przebiegac pozytywnie.
Przemysl wszystko dobrze, porozmawiaj z Izabela, obejrzyj Malutka i zdecyduj. To powazna decyzja i trzeba ja przemyslec.
Daj znac prosze, co zdecydowalas.

set

Od: Wto wrz 24, 2002 10:43

Post » Pon lut 02, 2004 21:20

alahari pisze:U tesciów jest za to 1 kot i śpi kiedy ludzie spią, bo nie ma co robić...

Hym. U mnie dwa NA OGÓŁ śpią wtedy kiedy ludzie śpią. Śpia tez, kiedy ludzie pracują. Ale teraz bardzo nie lubią zostawać same... jak np. drugi idzie do weta.
Oczywiście, nie są święte, zdarzają im się noce wariacji, ale rzadko. Poza tym są przyzwoite - szaleją wtedy w drugim pokoju, a ja staram się, żeby tam nic TAKIEGO nie stało...Swoja drogą, koty mnie bardzo uporządkowały... :roll:
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]

lady_in_blue

Od: Pon kwi 22, 2002 10:35

Post » Pon lut 02, 2004 22:57

Nelly pisze: Sama nie mogę się już doczekać na drugiego. Uważam, że mój kot również. Wyraźnie mu brakuje towarzystwa, poważnie. Nawet takiego, które się z nim "nie dogadało".

To kto na pierwszy ogień idzie? Urocza nevka czy śliczna tricolorka? :wink: :D

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Pon lut 02, 2004 23:13

Warto na pewno :D dla kota towarzystwo drugiego jest super :D . Ale moze zdarzyc sie tak, jak Alahari pisze - koty szaleja po nocy i wtedy chce sie je tylko wytluc :evil: . U mnie dwa szaleja, a trzeci spi grzecznie ze mna - wiec to pewnie kwestia dobrego pochodzenia :wink:

Warto to dokladnie przemyslec, bo - wbrew pozorom - nie chodzi tylko o nasza wygode. Ja zawsze najbardziej boje sie podczas tych nocnych biegow, ze sasiedzi mi zastrajkuja i kaza koty oddac :evil: . To jest prawie tabun bawolow :roll:

Mam tylko nadzieje, ze to z wiekiem im przejdzie - maja na razie 10 m-cy. Trzeci kot jest wyjatkowo grzeczny, wiec wiec u niego wiek nie ma znaczenia.

Ale nie wyobrazam sobie z kolei posiadania tylko jednego kota....

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

[poprzednia][następna]