Carlito szuka nerkowego puebla. Proszę ZAMKNĄĆ wątek...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 16, 2011 1:10 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

bardzo dziękuję za rady-spróbuję je zastosować o ile wet pozwoli ale...

...gdyby mi jeszcze ktos to na ludzki ( a nie medyczny) przetłumaczył :roll:

PcimOlki pisze:Dlaczego nie wykonano oznaczenia Ca i P?
W związku z tym, na jakiej podstawie włączono ipakitine?
Dlaczego nie wykonano badania bakteriologicznego moczu? WBC wyraźnie wskazuje na trwający silny stan zapalny.
Infekcja UKM, jako przyczyna stanu kota, wydaje się jedną z dość prawdopodobnych hipotez. Dziwne wydaje się ignorowanie takiej możliwości i brak diagnostyki w tym kierunku
Dalsze podawanie Furosemidu może spowodowac zaburzenia równowagi Na/K. Mojemu kotu nie pozwolił bym podawać bez preczyjnego uzasadnienia i wykazania pożytku płynącego z terapii Furosemidem.
Jaki był poziom K w badaniach z 11.01 - niewykluczone, zę już gwałtownie spada. (Furosemid)
Alugastrin jest zdaje się miętowy - niezbyt smakuje kotom. Lepiej dawać Alusal, rozkruszając do jedzenia. Alusal jest praktycznie niewykrywalny przez kota.
Nie rozumiem też dlaczego Alusal+Ipakitine+brak oznaczenia poziomów PODSTAWOWYCH parametrów przy chorobach nerek.
Co do badania moczu, powinno być dokładnie oznaczony poziom białka i kreatyniny w moczu. Żadne paski!!!
Jeśli Carlito nie dostawał antybiotyków w ciągu ostatniego tygodnia, dobrze by było zrobić posiew jak najszybciej. Jeśli dostawał, to jak najszybciej z niezbędną separacją.

WBC-co to jest(nie ma tego w dzisiejszym wyniku,chyba że jest jakoś zaszyfrowane)
UKM-co to jest?
poziomu K nie ma w bad z 11.01
posiew moczu? o to chodzi?
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 1:18 przez smarti, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Śro lut 16, 2011 1:15 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Dzięki że zajrzałeś. Problem z dotychczasowym leczeniem Carlita polega na tym, że był leczony i diagnozowany w schornie, na co nikt z nas nie miał wpływu - potem wetka smarti już kontynuowała podawanie kroplowek i nie powtarzała badań krwi twierdząc, ze skoro dostał kroplówki dozylne i podskorne to badanie krwi nie będzie miarodajne. może to był bład, może nie - już nie istotne. Czyli: pewnie jakoś 14.01 miał morfo w schronie (taką jaka moze być w schronie :roll: ) i wczoraj pełną z jonogramem.

PcimOlki pisze:Dlaczego nie wykonano oznaczenia Ca i P?

Wczoraj zostały oznaczone chlorki, P i K.

PcimOlki pisze: W związku z tym, na jakiej podstawie włączono ipakitine?

Na żadnej tak naprawdę, tylko na podstawie przekazanych info. Na pewno nie na podstawie wynikow badań.

PcimOlki pisze:Dlaczego nie wykonano badania bakteriologicznego moczu? WBC wyraźnie wskazuje na trwający silny stan zapalny.

Badanie moczu jest w planach, jak sie uda to jutro. Ale dostał wczoraj Betamox. Ma sens?

PcimOlki pisze: Infekcja UKM, jako przyczyna stanu kota, wydaje się jedną z dość prawdopodobnych hipotez. Dziwne wydaje się ignorowanie takiej możliwości i brak diagnostyki w tym kierunku

Czy jeszcze coś oprócz badania moczu trzeba teraz zrobić?

PcimOlki pisze: Jaki był poziom K w badaniach z 11.01 - niewykluczone, zę już gwałtownie spada. (Furosemid)

Tego nie wie nikt i się już nie dowiemy.

Czyli rozumiem tak:
-badanie moczu na posiew z separacją (co to znaczy??) plus oznaczenie białka i kreatyniny w moczu
-absolutnie do odstawienia Furosemid i Ipakitina.
P.S> Kocurek powinien dostawać wit. B12 (ludzką, nie Catosal) wit. E, kwas foliowy, olej łososiowy. Konieczne oznaczenie poziomu Fe i suplementacja w razie konieczności
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 1:29 przez Marzenia11, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Śro lut 16, 2011 1:21 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Marzenia,dzięki-będziesz tłumaczem bo ja jestem tu zielona :roll:

no i morfo w schronie była 11.01 a pierwsza kroplówka 14.01.
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Śro lut 16, 2011 1:23 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

smarti pisze:WBC-co to jest(nie ma tego w dzisiejszym wyniku,chyba że jest jakoś zaszyfrowane)
UKM-co to jest?
poziomu K nie ma w bad z 11.01
posiew moczu? o to chodzi?

WBC - czyli inaczej białe krwinki w morfologii - są podwyższone co wskazuje na toczący się stan zapalny w organizmie.
Posiew - czyli pobranie probki w moczu i badanie na okoliczność występowania w nim (moczu) baketrii - wtedy musisz pobrać ranny mocz do jałowego pojemnika ktory można kupic w aptece i zanieść do weta na badanie. zapytaj o mozliwość oznaczenia poziomu białka i kreatyniny w moczu w Sforze już najlepiej..
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 1:27 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Nie rozumiem dokładnie co to jest UKM - więc poprosiłam Pana Google - "infekcja UKM" wyczytałam cos o powiększonym UKM lewej nerki itp (mam pewne podejrzenia, ze chodzi o budowę miedniczek czy coś takiego) no ale sobie mysle, ze skoro nie jest łopatologicznie napisane to wrzucę samo UKM i znalazłam.... "uniwersalny karabin maszynowy" :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk:

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 1:40 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

smarti pisze:kurcze głowa mi spuchła :roll:

Na jutro masz jeszcze takie wskazówki - i na razie działaj, a ja będę się dowiadywać :wink:

Czyli rozumiem tak:
-badanie moczu na posiew z separacją plus oznaczenie białka i kreatyniny w moczu
-absolutnie do odstawienia Furosemid i Ipakitina.
P.S> Kocurek powinien dostawać wit. B12 (ludzką, nie Catosal) wit. E, kwas foliowy, olej łososiowy. Konieczne oznaczenie poziomu Fe i suplementacja w razie konieczności

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 2:10 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Marzenia11 pisze:
smarti pisze:kurcze głowa mi spuchła :roll:

Na jutro masz jeszcze takie wskazówki - i na razie działaj, a ja będę się dowiadywać :wink:

Czyli rozumiem tak:
-badanie moczu na posiew z separacją plus oznaczenie białka i kreatyniny w moczu

Jezu - z separacją znaczy, żeby nie po antybiotyku zaraz, bo wyjdzie false negative. Musi być kilkudniwa separacja od antybiotyku.

Marzenia11 pisze:-absolutnie do odstawienia Furosemid i Ipakitina.

Nie wiem, czy absolutnie. Furosemid stosuje się w przypadkach tego wymagających. (głównie hipercalcemia i problemy kardiologiczne)
Ipakitinw/Alusal podaje się zależnie od poziomu P - tego nie ma, więc nei można wyrokować, tylko trzeba zrobić należyte badania.
Ipakitine/Alusalu nie odstawiał bym, bo wysoki P to jest duży kaszan, a niższy P, to jest nieduży kaszan. Lepiej podawac w ciemno trochę, niż nie podawać wcale, bo jak P spadnie nieco poniżej normy, tragedii nie będzie. Jednak brak oznaczenia P formalnie nie daje podstawy do włączenia binderów, a już zupełnie uniemożliwia określenie ich ilości. Dlatego P trzeba oznaczyć.
Ca trzeba oznaczyć - bo tak. Nie mam czasu już pisac dlaczego.
Fe trzeba oznaczyć - wiadomo już dlaczego.
Na i K oczywiście też. zaburzenia potasu i sodu sa bardzo niebezpieczne.
Anemia się zaczyna, więc to wszystko trzeba zrobić już, na wczoraj.
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 2:15 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Śro lut 16, 2011 2:12 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Jest oznaczony P :!:
Na samym dole, może nie zauwazyłeś - wynosi 4,3.
Na 150.6
Chlorki 124,7
Ostatnio edytowano Śro lut 16, 2011 2:19 przez Marzenia11, łącznie edytowano 1 raz

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 2:16 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

A ja juz myslałam, ze z separacją to jakis rodzaj badania ktorego nie znam :ryk: :ryk: :ryk:

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 2:20 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Marzenia11 pisze:Jest oznaczony P :!:
Na samym dole, może nie zauwazyłeś - wynosi 4,3.
Na 150.6
Chlorki 124,7

To jest akurat K. :D
P zaczyna się na F.

PcimOlki

Post » Śro lut 16, 2011 2:24 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

O ja piórkuję :ryk: :ryk: :ryk:
chyba mi się mózg lasuje :D
w kazdym razie sód 150,6 mmol/l, potas 4,3 mmol/l, chlorki 124,7 mmol/l

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 8:36 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

smarti pisze:może spiszę jeszcze wyniki które mam z 11.01:
WBC 14.9 (6.0-17.0)
RBC 4.02 (5.40-7.80)
HGB 5.9 (13.0-19.0)
HCT 18.0 (37.0-54.0)
PLT >900 (160-430)
MCV 45 (64-72)
MCH 14.7 (22.0-27.0)
MCHC 32.8 (34.0-36.0)RDW 17.0 (14.0-17.0)MPV 10.4 (6.7-11.1)

%LYM 38.4% (0.0-99.0) #LYM 5.7 (1.2-3.2)
%MON 6.2% (0.0-99.0) #MON 0.9 (0.3-0.8)
%GRA 55.4% (0.0-99.0) #GRA 8.3 (1.2-6.8)

i teraz niewyrażnie napisane:
ALT 27.1
ABT 32.2
Mocz 289
KRT 2.84
cukier 69.5

Czyli anemia jest w miarę stabilna z tendencją do poprawy. Miejmy nadzieję, że przyczyną jest zakażenie bakteryjne i zostanie ono zlokalizowane. (UKM - układ moczowy.) Jeśłi możecie utrzymać nawadnianie Carlito, było by wskazane nawadniać codziennie 100ml - tego nie powinno się przerywać, tylko ew. zmieniać ilość. Nie wiem tylko czym nawadniać żeby nie rozhuśtać równowagi elektrolitowej (za wysokie Cl) - nie mam czasu teraz sprawdzać. (Tinka na pewno wie.) Dobrze by było znaleźć rozsądnego weta, który poprowadzi leczenie na podstawie wykonanej diagnostyki. Jeśłi rzeczywiście wyjdzie zakażenie w UKM, konieczna będzie długotrwała (co najmniej 4-6 tyg) kuracja antybiotykowa - musi być nadzorowana przez lekarza!!!

PcimOlki

Post » Śro lut 16, 2011 9:06 Re: DT Smarti 2- CARLITO-leczenie nie pomogło-jestem załamana..

Szalony Kot pisze:W ogóle co poniektórych to powinno zainteresować ;)
http://www.facebook.com/event.php?eid=1 ... 25&index=1

Już udostępnione :1luvu:
Pod względem medycznym niczego nie podpowiem bo nie znam się na tym, mogę jedynie Was odwiedzać :oops:
...Obrazek...Obrazek

kussad

Od: Pt paź 13, 2006 9:59

Post » Śro lut 16, 2011 9:28 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

Tak kombinowałam, że UKM to może układ moczowy, ale mi nie wychodziło.. Dobrze, że to to, a nie np. coś związane z budową nerki. Dzięki wielkie PcimOlki za sugestie - dzisiaj będzie zmieniany wet na specjalistę w chorobach nerek.

Marzenia11

Post » Śro lut 16, 2011 11:09 Re: DT Smarti 2- CARLITO-brak poprawy..opis leczenia str 42.

PcimOlki pisze:
smarti pisze:może spiszę jeszcze wyniki które mam z 11.01:
WBC 14.9 (6.0-17.0)
RBC 4.02 (5.40-7.80)
HGB 5.9 (13.0-19.0)
HCT 18.0 (37.0-54.0)
PLT >900 (160-430)
MCV 45 (64-72)
MCH 14.7 (22.0-27.0)
MCHC 32.8 (34.0-36.0)RDW 17.0 (14.0-17.0)MPV 10.4 (6.7-11.1)

%LYM 38.4% (0.0-99.0) #LYM 5.7 (1.2-3.2)
%MON 6.2% (0.0-99.0) #MON 0.9 (0.3-0.8)
%GRA 55.4% (0.0-99.0) #GRA 8.3 (1.2-6.8)

i teraz niewyrażnie napisane:
ALT 27.1
ABT 32.2
Mocz 289
KRT 2.84
cukier 69.5

Czyli anemia jest w miarę stabilna z tendencją do poprawy. Miejmy nadzieję, że przyczyną jest zakażenie bakteryjne i zostanie ono zlokalizowane. (UKM - układ moczowy.) Jeśłi możecie utrzymać nawadnianie Carlito, było by wskazane nawadniać codziennie 100ml - tego nie powinno się przerywać, tylko ew. zmieniać ilość. Nie wiem tylko czym nawadniać żeby nie rozhuśtać równowagi elektrolitowej (za wysokie Cl) - nie mam czasu teraz sprawdzać. (Tinka na pewno wie.) Dobrze by było znaleźć rozsądnego weta, który poprowadzi leczenie na podstawie wykonanej diagnostyki. Jeśłi rzeczywiście wyjdzie zakażenie w UKM, konieczna będzie długotrwała (co najmniej 4-6 tyg) kuracja antybiotykowa - musi być nadzorowana przez lekarza!!!

czyli nawadniać 1x100 czy 2 x po 100ml?
jest nawadniany tym co trzeba (właśnie ze względu na wysokie chlorki.
i jak piszecie P, K to używajcie pliz jednolitych symboli bo ja się gubię w którym momencie macie na myśli potas a w którym fosfór

smarti

[poprzednia][następna]