co u mojej gromadki-jest lepiej :)))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 01, 2004 21:42

Nan! To super! :D Najważniejsza ta niska kreatynina, ciesze sie razem z Toba! Kroplóweczki co drugi dzień to juz luksus!
Nan, mozesz mi rozszyfrowac płyny jakie mu podajesz i w jakiej kolejności ( rozumiem ze naprzemiennie?) i na co konkretnie wpływaja? Wiem ze Ringer zawiera elektrolity, a ten lactae to jakis osłonowy?-gubię sie w tych płynach a chciałabym wiedzieć co mu podawać, bo mam wrazenie ze zalecenia weta to kwestia przypadku...:(
Szczurka ma pewnie mykoplazmozę...znam, moje pierwsze maleństwo na to chorowało, pisałam ci kiedyś...zajrzyj tu:
http://www.szczury.rzeszow.info.pl/foru ... fbbf7e6780
Będzie dobrze! Trzymam kciuki za zwierzatka! :ok:
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto mar 02, 2004 0:06

Nan :D :D :D Wymiziaj Nuneczka delikatnie ode mnie rowniez please :D . I trzymam mocno kciuki, zeby dalej bylo juz tylko lepiej

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto mar 02, 2004 21:24

Dzieki wszystkim, jak milo moc sie cieszyc :D
Ewik odpowiadam Ci w moim watku,aby u Wicusia w poscie nie pogubic....
Owszem, to cudnie, ze kreatynina spadla! Na jakim poziomie jednak bedzie?Hmmm boje sie myslec, nadmiar optymizmu...Jednak ostatni 3.3 to za duzo stanowczo, jesli teraz utrzyma sie <2.5 to bedzie ok! Nio a utrzyma sie,musi!
A co do plynow: NaCl to zwykla sol fizjologiczna,dobra zwlaszcza do nawadniania,przeplukiwania jesli elektrolity sa ok.Ringer zawiera elektrolity,jest zalecany w CRF, zwlaszcza zawierajacy tez mleczany-czyli Ringer Lactate :wink: Kotki z CRF czesto miewaja kwasice, bo gospodarka kwasowo-zasadowa szwankuje-mleczany dzialaja nieco jak bufory,poprawiaja te gospodarke, wyrownuja,zmniejszaja czy likwiduja kwasice.Oczywiscie kocio nie musi najpierw jej miec :wink: Luneczek na szczescie na kota z kwasica nie wyglada :D (bo zbadac to ciezko,widac po kocie po prostu...zapach z pysia, siersc itp.)
PWE to plyn wieloelektrolitowy, z tym mam najmniej doswiadczenia.
dzieki za rady dla Giniusi i walcz, poki macie sile, walcz o Wicusia! Nie przerywaj plukania...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

[poprzednia]