Niedowaga

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 21, 2004 13:18

Basia_D...
...naprawdę dziękuję za Twoje słowa.
Wiadomo,że część chorób można wykryć tylko poprzez badanie..to się tyczy zarówno zwierząt jak i ludzi.Jeśli by cokolwiek zagrażało jej zdrowiu czy życiu,oddałabym wszystko by było dobrze.
Powiem szczerze,że nawet weterynarz nie zalecił mi jakiegoś kontrolnego badania co jest dla mnie szokiem.Pytałam go kiedyś czy muszę zaszczepić kotkę(bo ja się jako laik na tym nie znam)...stwierdził,że nie musze skoro nie wychodzi na dwór i nie ma kontaktu z otoczeniam.To był dla mnie szok,bo myślałam,że każdy chce zarobić 8O.

Co do sterylizacji...sama nie wiem.Czytałam troche o sterylizacji zarówno kotek jak i suczek,ale narazie mnie to nie przekonało.Nie jestem przeciwko,ale nie jestem też za.Może gdyby to był kot i śmierdziałoby w całym domu to prędzej by mnie skusiło,ale jakoś co do kotki nie jestem przekonana.Wiem,że ropomacicze to groźna choroba,ale niekoniecznie musi ją spotkać.
Owszem czasem zdarzają się jej "żałosne płacze",ale nie jest to jakieś bardzo denerwujące,chyba że ona to odczuwa inaczej.
Poza tym nie ma mowy o żadnym celowym wypuszczaniu jej,żeby jeden raz miała kociaki:)Nie dopuszczam też myśli,że mogłaby przpadkiem uciec między nogami gdy ja jestem załadowana zakupami...Pilnujemy jej na każdym kroku,ona chyba nawet nie wiem co jest za drzwiami :D to jest 3 piętro a drzwi z domofonem na dole są zawsze zamknięte.

Kelly22

Od: Śro sty 21, 2004 0:12

Post » Śro sty 21, 2004 13:30

Mysza...teraz już wiem,że Whiskas to nie najlepszy wybór.
Do tej pory żarcie kupowali jej moi rodzice(oni też się za bardzo na żywieniu kota nie znają),ale ja mam teraz większe możliwości finansowe i wiem,że istnieją lepsze karmy.Wcale nie gwarantują,że kotka będzie miała lepszy stan narządów wewnętrznych..ale mam zamiar jej podawać Royal Canin.
Dziękuję za podanie nazwy pasty,ale jeśli to jest na poprawienie apetytu to chyba nie pomoże bo apetyt to ona ma duży.Myślę,że lepsza karma powinna pomóc,ale jeśli nie...to chyba rzeczywiście pójdę z nią do weta,żeby określił jej stan.Musze się tylko odbić po ostatniej wizycie,bo jedna sunia miała zabieg,druga szczepienia plus dobrej jakości karma dla alergika i trochę tam kasy zostawiłam.

Zdjęcie nie najlepszej jakości ale by się znalazło(jak była malutka),tyle że nie wiem gdzie je zamieścić,żeby Wam pokazać :( Tu chyba nie można dodać do galerii,a musze mieć na necie,żeby wstawić przez [img]

Kelly22

Post » Śro sty 21, 2004 13:36

Bardzo dziwne, ze weterynarz nie zalecil szczepienia...kot ma kontakt z otoczeniem chociażby przez buty, na których my możemy przynieść różne rzeczy.
Może warto pomyśleć o konsultacji z innym wetem? :roll:

Kelly22 pisze:Owszem czasem zdarzają się jej "żałosne płacze",ale nie jest to jakieś bardzo denerwujące,chyba że ona to odczuwa inaczej.(...)

Wiesz...kotka bardzo się męczy podczas rui. To niezaspokojone parcie hormonów na kuper... :(
Nawet jeśli Tobie te żałosne płacze nie przeszkadzają, to kotuch ma kilka dni wyjętych z życiorysu :(

Co do zdjęcia - znajdź je a my pomożemy Ci wstawić 8) :D
Ostatnio edytowano Śro sty 21, 2004 13:37 przez Macda, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Śro sty 21, 2004 13:37

tu wstaw zdjęcie i potem podaj link :) http://koty.rokcafe.pl/upload/
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sty 21, 2004 13:38

Macda pisze:Bardzo dziwne, ze weterynarz nie zalecil szczepienia...kot ma kontakt z otoczeniem chociażby przez buty, na których my możemy przynieść różne rzeczy.

I o ile zrozumiałam - ma kontakt z psem. Wychodzącym zapewne. :roll:
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Obrazek
[/url]

lady_in_blue

Od: Pon kwi 22, 2002 10:35

Post » Śro sty 21, 2004 13:48

Macda...masz rację,tez się zdziwiłam.
Minęło już tyle czasu odkąd się pytałam weta...może faktycznie skonsultowac to z innym i ją zaszczepić???
Wiem,że wnosimy wiele rzeczy na butach...psy są chronione a ona? :x
Naprawde nie znam się na szczepieniach kotów,ale skoro pytałam weta to chyba powinien udzielić mi jakiejś konkretnej informacji...tym bardziej,że są dwa psy!
Zastanowię się nad sterylizacją...jeśli ona cierpi przy tych rujach,to trzeba coś z tym zrobić.Ktoś może mi podac cenę takiego zabiegu?czas trwania?ryzyko?późniejsze zalecenia i potrzeby kotki po zabiegu?

P.S.Jesteście niezwykli!To wspaniałe forum ze wspaniałymi ludźmi!

Kelly22

Post » Śro sty 21, 2004 13:50

kotka może się zarazić wirusami, bakteriami, robakami przyniesionymi przez psy, czy przez Ciebie na butach. Są też takie wirusy, które atakują i ludzi i zwierzęta :roll: - czyli Ty możesz zarazić kotkę. Lepiej ją zaszczepić. A skoro ten weterynarz ma takie podejście 8O to lepiej idź z kotką do innego.
A ropomacicze nie zdaża się znowu tak żadko, aby lekceważyć jego istanienie :(
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sty 21, 2004 13:52

http://www.miau.pl/edu/ - tutaj masz wszytko co się tyczy sterylizacji

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro sty 21, 2004 14:01

Dziękuję za link...zaraz się biorę za czytanie o sterylizacji.
Weta juz dawno zmieniłam,ale tego nowego się już nie pytałam... :evil:
Widac moją koteczkę????

Kelly22

Post » Śro sty 21, 2004 14:02

Jest piękna.
Tylko nie wiem dlaczego, ale ja już widziałam kiedys zdjęcie z taką kotka :? - tylko gdzie???

Basia_G

Post » Śro sty 21, 2004 14:05

Ale to zdjęcie wyszło duże... 8O
Może jednak tak:
http://miau.pl/upload/Tequilla1.jpg

Basiu...gdzies zamieszczałam już to zdjęcie z moją pierwszą suczką,ale nie pamiętam gdzie. :(

Kelly22

Post » Śro sty 21, 2004 14:08

Kelly,
nie do tematu- skąd jesteś??
Bo mozne ktoś poleciłby Ci dobrego kociego weta??

gdzieś widziałam tą kotkę- jestem pewna- to mam dzien z głowy :?

Basia_G

Post » Śro sty 21, 2004 14:28

Jestem z takiej wsi...co się Częstochowa nazywa. :lol:
Tu nie ma ani dobrych fryzjerów dla psów(jeżdżę do Katowic)...
ani dobrych weterynarzy(zmieniłam już czwarty raz,ale to dalej nie jest to czego szukam)...
jeśli chodzi o psa,to jeszcze jakoś się zajmą,ale jak widac co do kota dobrych rad mi nikt nie udzielił :evil:
Tu nawet ciężko odpowiednią karmę kupić...( w pewnej najlepiej zaopatrzonej hurtowni byli zdziwieni,że szukam danej karmy Royal Canin o poj.7,5 kg...oni takiej nigdy nie mieli 8O )
Nie wspomnę o częściach do auta,bo stoi już od 2 tygodni zepsute i musze jechać do Gliwic na największą giełdę na Śląsku...ale to tak z innej beczki,żeby Wam pokazać jaka to wieś.

Niemniej jednaj jesli jest ktos z Częstochowy to słucham rad...może jest jednak jakiś wet na którego nie trafiłam a jest dobry.

Kelly22

Post » Śro sty 21, 2004 14:33

Kelly22, nie chcę Cię straszyć, ale... moja znajoma nie wysterylizowała swojej kotki, bo nie widziała takiej potrzeby, skoro kotka niewychodząca. Ja i moja mama namawiałyśmy ją na zabieg, ale kobieta i tak wiedziała swoje. Kotka umarła w wieku 10 lat na nowotwór sutka. Moją kotkę Kicię przez 3 lata karmiłam Whiskasem. Nie wiedziałam, że to jest złe jedzenie, Kicia wyglądała zdrowo. Nagle wszystko zaczęło się walić, okazało się, że zęby i narządy wewnętrzne są w fatalnym stanie. Kicia nie przeżyła operacji, żyła tylko 9 lat :crying: Proszę, wyciągnij z tego wnioski zanim będzie za późno.

Ellen

Od: Wto gru 30, 2003 20:18

Post » Śro sty 21, 2004 14:34

Ostatnio edytowano Śro sty 21, 2004 14:36 przez Basia_G, łącznie edytowano 1 raz

Basia_G

[poprzednia][następna]