DO LICHA! Przerosło mnie to. Pani Krysia nie żyje. [']

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon gru 20, 2010 8:07 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Wysłałam pieniądze - mało, więcej nie mogę :( - dopiero dziś, bo przelewy z mojego banku nie chodzą w weekendy.
Kotiko, wiadomo, że Mops nie działa w soboty. I musi być biurokracja, muszą sprawdzać rzeczywiste potrzeby, bo inaczej nie połapaliby się z ilością oszustw.
Napisz, co tam u nich wszystkich.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon gru 20, 2010 9:25 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Sama nie wiem, co napisać. Zima straszna, może dziś Kotika dowie się czegoś więcej o tych ludziach. Kotom można kupić karmę (jeśli jest za co), ustawić domki, ale co z chorymi ludźmi? Przecież oni tak nie mogą żyć. Trzeba gdzieś uderzyć, tylko gdzie?
Zapraszam na wątki kotów majowych i stoczniowych: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=100297

Fanszeta

Od: Śro mar 17, 2010 14:12

Post » Pon gru 20, 2010 9:32 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Poproszę o dane do przelewu

asieńkaboj

Od: Śro paź 14, 2009 20:02

Post » Pon gru 20, 2010 18:37 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Fanszeto, trzeba uderzyć do lokalnych mediów (w sprawie ludzi). I poprosić o pośpiech urzędników. Gdzie się da: kościół, urząd miejski, wydział zdrowia (tam chorzy są, prawda?).
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon gru 20, 2010 18:57 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Lub jakas TV.
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pon gru 20, 2010 18:57 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

MOPS może sprawiać problemy ze względu na brak miejsca zameldowania :evil:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Pon gru 20, 2010 19:13 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Fakt, dziennikarze mogliby pomóc w takiej sprawie.

A MOPS bezdomnymi też się przecież zajmuje.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Wto gru 21, 2010 2:01 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Wróciłam póżno z łapanki ze stoczni, coś koło 21.
Sporo sie dowiedziałam o sytuacji tych ludzi, ale tak dziś póżno, że jutro napiszę.
Obrazek

Najlepsze kotki są od Kotiki. :wink:
Nie mam nic wspólnego z obecną działalnością Fundacji Kotikowo.

kotika

Od: Pt lis 18, 2005 23:46

Post » Wto gru 21, 2010 2:02 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

asieńkaboj pisze:Poproszę o dane do przelewu

Dziękuję, już wysyłam. :)
Obrazek

kotika

Post » Wto gru 21, 2010 5:47 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Trafiłam przypadkiem,straszne,coraz więcej takich przypadków,że cierpią i ludzie i zwierzęta.Może coś wyskrobię więc poprosze o nr konta.

J.D.

Od: Nie maja 23, 2010 13:24

Post » Wto gru 21, 2010 10:36 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Przelew poszedł,niewielki co prawda ale może choć trochę pomoże :ok:

fajnytyglys

Od: Wto lip 20, 2010 22:11

Post » Wto gru 21, 2010 23:39 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Tak w skrócie. Ci ludzie nie mają zameldowania w ogóle.
Są pod "opieką" MOPSu. Pani dostaje 500 zł zasiłku pielęgnacyjnego na syna.
Podobno nic więcej jej sie nie należy.

Syn około 30 lat, do niedawna zdrowy, młody człowiek, teraz sparaliżowany od pasa w dół.
To wyrok na całe życie, nie ma nadziei. Mieszka ze swoją dziewczyna, która sie nim opiekuje.
Dziewczyna zarabia 1500 zł. chłopak dostaje 500 zł z MOPSu, matka daje mu swoje 500 zł.
Wynajmują mieszkanie za 1200 zł. plus opłaty i media. Dobrze, że dziewczyna nie stchórzyła.

Ci ludzie są na miejskiej liśćie na mieszkanie na miejscu 1600 którymś, a nie 600 którymś...

Ta pani przyszła do mojej znajomej imówi, że ma dylemat: umrzeć z głodu czy na raka.

Ale nie obawiajcie sie, moja znajoma kazała mężowi zawieżć ją do szpitala(wyrzucili ją stamtąd),
dała 300 zł.na leki i skontaktowaliśmy ją z panią z pewnej fundacji.
Dostaje trochę żywności, ale to niezałatwia sprawy.
Mąż tej panijakiś czas pracował, ale za mało płacił na ZUS, więc nie należy mu sięzasiłek dla bezrobotnych.
Nie znam sie na tych przepisach, piszę to co mówi znajoma, a ona na tym trochę zna się.
Myślę, że tym ludziom brak przebojowości, po prostu ktoś musiałby nimi pokierować,
aby nie dawali się zbyć w urzędach, aby nie poddali się biurokracji.

Znajoma dała też jej 2 kg, karmy dla kotów, więc nie umarły z głodu. Uff.

W tej chwili wpłynęło 80 zł. na moje konto, jutro podam nicki. Nie wiem na jak długo ta kasa
będzie musiała wystarczyć, więc nie ma co szaleć.

Myślę o kupieniu paru kilogramów suchej karmy Purina omega, w cenie 12 zł. za kilogram.
Obrazek

kotika

Post » Śro gru 22, 2010 0:36 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Płakać się chce. Czy Ci ludzie potrzebują kołder, kocy, ubrań? Mam trochę tego po moich dziadkach. Czym ogrzewają swój "dom"? Może warto złożyć się na tonę węgla (mam "znajomych" którzy chętnie pomagają ludziom, nigdy nie korzystałam z ich wsparcia bo na koty są anty).

Jakie koty są pod ich opieką? Będziesz miała zdjęcia, więcej wiadomości? Jeśli są oswojone to czy chcieliby im znaleźć nowe domy?
ObrazekObrazekObrazek

Marlon

Od: Pon paź 26, 2009 19:01

Post » Śro gru 22, 2010 0:51 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

Dobrze by było, gdyby zrobić zbiórkę - jedzenie i jakieś ciepłe rzeczy dla tych ludzi.

jaaana

Od: Śro gru 10, 2008 22:03

Post » Pt gru 24, 2010 1:01 Re: DO LICHA! Przerosło mnie to. JAK POMÓC...I KOMU ?!

jaaana pisze:Dobrze by było, gdyby zrobić zbiórkę - jedzenie i jakieś ciepłe rzeczy dla tych ludzi.

Pewnie bardzo przydałyby sie im ciepłe rzeczy. Palą węglem, więc kasa lub zakup węgla bardzo pomógłby im.

Dziś moja koleżanka zawiozła dla kotów 4 kg. karmy.
Po świętach pojadę razem z nią i zrobię fotki.
Obrazek

kotika

[poprzednia][następna]