Problem skórny

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 21, 2010 15:46 Re: Problem skórny

Moja pierwsza kotka, dawno temu, miała taki niegojący się placek na grzbiecie. Wtedy nie było sztucznych karm, jadała mięso, rybę i to, co wyprosiła ze stołu.
Pomogła jej następująca kuracja zalecona przez weta. Najpierw dostała, dwa razy, o ile pamiętam w odstępach dwudniowych zastrzyk, jak się domyślam z hydrokortyzonu. Do smarowania placka zalecono pigmentum castellani, taki amarantowy płyn, który wysuszał ranę i ograniczał swędzenie. Biała kocia wyglądała jak punk. Poza tym zużyła po 1 opakowaniu wit. B complex, A+E oraz calcium panthotenicum. Po miesiącu zmiana zniknęła i więcej nie wróciła.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Nie lis 21, 2010 17:27 Re: Problem skórny

To moja kotka ma chyba dokładnie to samo co Anielka.

Jej się wszystko goi i zarasta, ale później się pojawia w innym miejscu.
Może jakieś witaminy by pomogły ?

joelle

Od: Śro lis 17, 2010 21:00

Post » Nie lis 21, 2010 23:14 Re: Problem skórny

Weci mówią że to alergia, ja jakoś wątpię. Nie zgadza się ani lokalizacja ani wygląd. Ja sama mam alergię, zmiany wyglądają zupełnie inaczej. Ale Rudolfowi pomagają dwie rzeczy: steryd i karma na soi. Ale zmiany nie znikają do końca, jest ich mniej i nie ma dużych ran (nawiększe były wielkości 5 złotówki). Nie mam wiecznie czasu ale przy następnym zaostrzeniu (bo to jest falami- raz jest lepiej raz gorzej) umówię Rudolfa do dermatologa.
AnielkaG

Post » Wto lis 23, 2010 15:39 Re: Problem skórny

jakie są karmy na soi ?

Jak się dowiesz czegoś więcej od dermatologa, napisz.

joelle

Od: Śro lis 17, 2010 21:00

Post » Wto lis 23, 2010 17:04 Re: Problem skórny

Karma Royala hipoalergiczna jest sojowa. Na razie Rudolfowi wygoiły się wszystkie zmiany,.
AnielkaG

[poprzednia]