WZW - okres zakażania

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro lis 03, 2010 15:40 Re: WZW - okres zakażania

http://www.cheappetstore.com/library/cat-health-medical/cat-diseases-conditions/feline-hepatitis

Wet w pierwszym momencie podejrzewała nerki, ale z kotki drogami moczowymi było wszystko w porządku, usg również nie wykazało żadnych uszkodzeń czy zmian na nerkach. Nie było żadnych płynów w brzuszku, serduszko biło wolniej, ale to chyba rezultat wyczerpania organizmu kotki.

Napisałam, że w minionym tygodniu była osowiała - tj. jak zwykle witała mamę po przyjściu z pracy podbiegając do otwierających się drzwi tak wtedy spała więcej i jedynie patrzyła, nie podbiegała się przywitać. To było główną zmianą jaką zauważyłyśmy z perspektywy czasu. Sobotę już całą przespała, a niedzielę Wam opisałam.

Mogę jedynie dodać, że kotka była sterylizowana, miała prawie 8,5 roku, nie wychodząca i nie szczepiona :cry:
Wet powiedziała, że nawet jakby się jakieś symptomy objawiły wcześniej to terapia antybiotykowa jedynie przedłużyłaby kotce życie o jakiś czas.
Kotka mało jadła z natury. Była dość wybredna. Jadła suchą karmę Royal, Purina, czasem trochę Whiskas, Friskies. W czerwcu tego roku dość gwałtownie jak na nią przybrała na wadze, doszła do ok.5kg. Zdziwiło nas, bo raczej w okresie wakacyjnym chudła, a na zimę się zaokrąglała, ale nie podejrzewaliśmy, że to mogło mieć jakikolwiek związek z chorobą. Kotka była mieszanką dachowca z persem.
Ostatnio edytowano Śro lis 03, 2010 15:50 przez astonia, łącznie edytowano 1 raz
Psotka - 8 lat z nami, w sercach na zawsze...

astonia

Od: Wto lis 02, 2010 11:14

Post » Śro lis 03, 2010 15:49 Re: WZW - okres zakażania

astonia pisze:http://www.cheappetstore.com/library/cat-health-medical/cat-diseases-conditions/feline-hepatitis

Wet w pierwszym momencie podejrzewała nerki, ale z kotki drogami moczowymi było wszystko w porządku, usg również nie wykazało żadnych uszkodzeń czy zmian na nerkach. Nie było żadnych płynów w brzuszku, serduszko biło wolniej, ale to chyba rezultat wyczerpania organizmu kotki.

Napisałam, że w minionym tygodniu była osowiała - tj. jak zwykle witała mamę po przyjściu z pracy podbiegając do otwierających się drzwi tak wtedy spała więcej i jedynie patrzyła, nie podbiegała się przywitać. To było główną zmianą jaką zauważyłyśmy z perspektywy czasu. Sobotę już całą przespała, a niedzielę Wam opisałam.

Types of hepatitis include Infectious Hepatitis, Chronic Active Hepatitis, and Leptospirosis Hepatitis. Most hepatitis is progressive, and it is often fairly advanced before symptoms manifest themselves. Causes of hepatitis can include bacterial infections, viruses, and even the effects of some drugs. Infectious Hepatitis is transmitted between cats by contact with feces, mucous membranes, or blood of an infected cat. Leptospirosis can be transmitted not only among cats but also between humans and animals.

Because the liver is a very large organ, it will often sustain serious damage before symptoms become apparent. Lab tests such as x-rays, ultrasounds, blood chemistry screens, and liver biopsies are generally needed to determine the extent of liver diseases. Feline hepatitis is normally treated with IV fluids, antibiotics, corticosteroids, and dietary changes. Many cats that suffer from feline hepatitis will need their livers checked regularly for the rest of their lives.

Cats are also susceptible to hepatitis due to Feline Infectious Peritonitis (FIP). This is a deadly disease that affects only cats. Caused by a corona virus, FIP causes inflammation of body tissues, including the liver. It is not treatable and always fatal.

Z tego tekstu wcale nie wynika, że bezpośrednio jest (itnieje)taki wirus, tylko, że przyczyną mogą być wirusy i bakterie. A to wielka różnica.
I jest o FIP.
Na spokojnie doczytam w domu, bo rzucilam tylko okiem - wychodze z pracy.
I jest to strona netowa o jedzeniu dla kotów.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro lis 03, 2010 15:54 Re: WZW - okres zakażania

To nie chodzi o jedno zakaźne zapalenie wątroby, tylko o czynniki zakaźne, mogące wywołać zapalenie wątroby IMHO
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lis 03, 2010 16:08 Re: WZW - okres zakażania

Czyli mój angielski nie jest taki zły, nawet zdanie wyrwane z kontekstu kumam dobrze, co potwierdza załączony kontekst. :wink:

To może nieco od innej strony, bo być może nie dowiemy się wcale, na jakiego to wirusa zmarła Twoja kotka.
Najlepiej jest gruntownie [jak na Boże Narodzenie, czy Wielkanoc] sprzątnąć mieszkanie. Rzeczy po zmarłej kotce wyparzyć lub wyprać, lub po prostu wyrzucić.
A do domu wprowadzić kota zaszczepionego - kociaka dwukrotnie po okresie kwarantanny po ostatnim szczepieniu, lub dorosłego szczepionego nie dalej jak rok temu.

I kota nawet niewychodzącego - szczepi się, odrobacza [i najlepiej - bada kontrolnie] regularnie przynajmniej raz na półtora roku.
Ostatnio edytowano Pt kwi 06, 2012 10:52 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro lis 03, 2010 16:57 Re: WZW - okres zakażania

Agn pisze:Czyli mój angielski nie jest taki zły, nawet zdanie wyrwane z kontekstu kumam dobrze, co potwierdza załączony kontekst. :wink:

Causes of hepatitis can include bacterial infections, viruses, and even the effects of some drugs. Infectious Hepatitis is transmitted between cats by contact with feces, mucous membranes, or blood of an infected cat.

Mam nadzieję, że mój też nie. To zdanie jest wg mnie ważne, czyli:

"przypadki wątroby mogą być "załączone" - "załączone wraz" (brak mi teraz słowa - więc tłumaczenie "bezpośrednie") z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi" (...)

W całym tekście nie ma ani słowa o wirusowym zapaleniu wątroby.
W drugiej części jest o FIP.

Agn pisze:To może nieco od innej strony, bo być może nie dowiemy się wcale, na jakiego to wirusa zmarła Twoja kotka.
Najlepiej jest gruntownie [jak na Boże Narodzenie, czy Wielkanoc] sprzątnąć mieszkanie. Rzeczy po zmarłej kotce wyparzyć lub wyprać, lub po prostu wyrzucić.
A do domu wprowadzić kota zaszczepionego - kociaka dwukrotnie po okresie kwarantanny po ostatnim szczepieniu, lub dorosłego szczepionego nie dalej jak rok temu.

I kota nawet niewychodzącego - szczepi się, odrobacza [i najlepiej - bada kontrolnie] regularnie przynajmniej raz na półtora roku.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Śro lis 03, 2010 16:58 Re: WZW - okres zakażania

Zofia&Sasza pisze:To nie chodzi o jedno zakaźne zapalenie wątroby, tylko o czynniki zakaźne, mogące wywołać zapalenie wątroby IMHO

O! To co może spowodować stan zapalny wątroby!

Marcelibu

Post » Śro lis 03, 2010 17:00 Re: WZW - okres zakażania

Causes of hepatitis can include, to - dosłownie - przyczynami hepatitis mogą być... :wink: (Bardziej dosłownie - przyczyny h. zawierają...)
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lis 03, 2010 17:01 Re: WZW - okres zakażania

Zofia&Sasza pisze:Causes of hepatitis can include, to - dosłownie - przyczynami hepatitis mogą być... :wink: (Bardziej dosłownie - przyczyny h. zawierają...)

Tak, tylko ja na szybko... :oops:

Marcelibu

Post » Śro lis 03, 2010 17:01 Re: WZW - okres zakażania

Niestety dalej nie wiemy, co było kotu...
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Śro lis 03, 2010 17:36 Re: WZW - okres zakażania

Bez sekcji się nie dowiemy...

Marcelibu

Post » Śro lis 03, 2010 20:43 Re: WZW - okres zakażania

8O
Żadnej sekcji nie będzie!

Musimy działać na domysłach w takim razie :(

astonia

Post » Czw lis 04, 2010 10:58 Re: WZW - okres zakażania

Powracając do tematu - czy jeśli po miesiącu od śmierci kotki przyprowadzę do domu kotkę ok.12-14 tygodniową, z hodowli, odrobaczoną, po 2 szczepieniach, powinnam jeszcze o czymś wiedzieć?

Czy powinnam jakoś przebadać/zaszczepić ją pod katem FIV, FeLV, FIP?
Czy z braku jednoznacznej diagnozy jak się okazuje śmierci mojej kotki nie ryzykuję zdrowia "nowego" kotka?
Rozmawiałam z moją panią weterynarz i odniosłam wrażenie, że zawsze jest jakieś ryzyko i niejako trzeba "iść na żywioł" (mam nadzieję, że nie narażę się tym stwierdzeniem, ale cenię Wasze rady).

astonia

Post » Czw lis 04, 2010 11:01 Re: WZW - okres zakażania

Kotka z dobrej hodowli będzie miała za sobą cały niezbędny proces profilaktyki, który zabezpieczy ją przed tym, przed czym w ogóle da się zabezpieczyć. A niestety, nie na wszystko się da.

Z Twojej strony potrzebne będzie tylko gruntowne wysprzątanie mieszkania, o czym pisałam wcześniej.
Ostatnio edytowano Pt kwi 06, 2012 10:53 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw lis 04, 2010 11:03 Re: WZW - okres zakażania

astonia pisze:Powracając do tematu - czy jeśli po miesiącu od śmierci kotki przyprowadzę do domu kotkę ok.12-14 tygodniową, z hodowli, odrobaczoną, po 2 szczepieniach, powinnam jeszcze o czymś wiedzieć?

Czy powinnam jakoś przebadać/zaszczepić ją pod katem FIV, FeLV, FIP?
Czy z braku jednoznacznej diagnozy jak się okazuje śmierci mojej kotki nie ryzykuję zdrowia "nowego" kotka?
Rozmawiałam z moją panią weterynarz i odniosłam wrażenie, że zawsze jest jakieś ryzyko i niejako trzeba "iść na żywioł" (mam nadzieję, że nie narażę się tym stwierdzeniem, ale cenię Wasze rady).

Tak naprawdę groźna byłaby w Twojej sytuacji panleukopenia. A opisane objawy - chyba (niech mądrzejsi się wypowiedzą) - na nią nie wskazują. Jeśli kicia jest z hodowli (mam nadzieję, że z prawdziwej, a nie od pseudo?), to raczej ani FIV ani FelV nie ma. Co do FIP, to można zbadać kota na obecność przeciwciał koronawirusa, ale to jeszcze o niczym nie świadczy. Wiele kotów jest nosicielami, a wirus musi przekroczyć barierę krew/jelita i zmutować, aby wywołać chorobę. Na FeLV można kota zaszczepić, na FIV szczepionki nie ma.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Czw lis 04, 2010 11:52 Re: WZW - okres zakażania

Małego kociaka chyba nie powinno się szczepić przeciw białaczce, tj. musi jakiś czas minąć od urodzenia żeby kotek ni był zbyt mały, tak?
W którym tygodniu/miesiącu się szczepi takiego kotka?
Najprawdopodobniej dostanę kotka ok.14 tygodniowego.

Czy hodowla BlikDoll z Rudy Śląskiej jest godna zaufania? Jakieś doświadczenia?

astonia

[poprzednia][następna]