Ile powinien jeść zdrowy kot? na str 2

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sie 17, 2010 10:53 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

Najważniejsze, to obserwować swojego kota i zwracać uwagę na to, co mu służy, a co nie. Każdy kot jest inny.

U mnie jest np. Felek, który nie tknie nic, poza suchym. Jak próbowałam wmuszać w niego surowe czy gotowane mięso, to wymiotował :( , przed puszkowym ucieka. Tylko suche i to nie każde. Pije sporo z fontanny i kranu, sika też odpowiednio.

Z kolei Drabek uwielbia puszki, mięsa wołowego do pyska nie weźmie, chociaż kiedyś lubił, ale gotowany kurczak to jest to.
Sika mniej niż Felek. Ze względu na zęby daję mu więcej suchego, puszkę lub kurę raz na tydzień.

Kikurowi musiałam odstawić mokre, bo miał problemy z luźną qupką, na suchym jest ok. To samo Aster. Obaj dostają raz na jakiś czas trochę mięsa lub puchę.

Tak więc nie ma prawidłowości.
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Wto sie 17, 2010 11:06 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

W tym składzie jaki mam teraz na pokładzie najlepiej sprawdza sie sucha karma (Hills i royal) Raz dziennie dostają saszetkę lub puszkę(ok 40-50g i jest to whiskas.krzyczcie ile chcecie ale tylko to jedzą ze smakiem."lepsze" puszki dojadał pies)Suche wydzielamy dwa razy dziennie.Czasami dostają mięso,gdy kupię dla siebie,prawie nie jadamy mięsa.Jogurt ,kocury uwielbiaja kukurydzę z puszki.Jest kilka takich rzeczy od czasu do czasu np Kajtek lubi skórki od ogórków(takich długich,zielonych 8O )

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Wto sie 17, 2010 11:28 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

faranek22 pisze:moim zdaniem kotek to trochę jak człowiek i warto dawać mu różne jedzenie...

Trochę tak, ale stale.
Nie przeskakiwać do parę dni na nowe jedzenie, bo biegunki i wymioty murowane.

No i oczywiście wiadomo, bez resztek ze stołu :wink:
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Wto sie 17, 2010 13:04 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

Ugotowanego przeze mnie to one wogóle nie chcą jeść, jedynie surową pierś z kurczaka i parzona watróbkę.
Aga__

Post » Wto sie 17, 2010 13:11 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

No i bardzo dobrze.
Tylko pamiętaj, żeby surowe było przemrożone, albo sparzone
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Śro sie 18, 2010 7:31 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

a propos picia wody przez kota i nawadniania kociego organizmu...

"(...)jest on [kot] zwierzęciem niechętnie pijącym znaczne ilości wody. Nie jest do tego przystosowany. Jest przystosowany do czerpania wody z organizmów swych ofiar.

Podając kotu pożywienie zawierające około 75-80% wody (tyle jest w gotowych karmach mokrych oraz w surowym naturalnym pokarmie) zaspokajamy jego potrzeby dotyczące nawodnienia. Dodatkowo będzie on pił wówczas naprawdę znikome ilości płynów, gdyż więcej nie potrzebuje. Natomiast podając mu karmę suchą, zawierającą przeciętnie około 8% wody, to tak naprawdę nie tylko nie zaspokajamy jego potrzeb, ale wręcz go odwadniamy. Proces trawienia suchej karmy wymaga bowiem dodatkowego wydatkowania wody przez organizm, zamiast ją otrzymywać. Kot oczywiście będzie pił wówczas wodę sam. Ale nigdy nie będą to wystarczające ilości.

Dzienne zapotrzebowanie kota na wodę wynosi około 60 ml na każdy 1 kg masy ciała (zwiększa się gdy kot więcej je). Jeśli kot spożywa pokarm mokry (80% wilgotności) to otrzymuje z pożywieniem ponad 90% swego zapotrzebowania na wodę. Jeśli je karmę suchą, to wówczas 96% swego zapotrzebowania na wodę musiałby uzyskiwać poprzez picie. Doświadczenia naukowe dowiodły, że koty jedzące karmę suchą, mające jednocześnie stały dostęp do wody, pochłaniają jej przeciętnie o połowę mniej niż koty jedzące pokarm mokry! Ilość moczu wydalana dziennie przez koty karmione suchą karmą to średnio 63 militry, natomiast przez koty karmione pokarmem mokrym to 112 mililitrów. Dowodzi to jasno, że koty nie potrafią zrekompensować sobie braku wody w karmie dodatkowym jej piciem."

źródło: http://chatul.pl/viewtopic.php?t=472

tillibulek

Od: Czw gru 18, 2008 15:04

Post » Śro sie 18, 2010 7:36 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

dodam jeszcze, ze ja na poczatku tez chcialam "dogodzic" koteckom - niestety w bardzo nieumiejetny sposob - doprowadzilam u nich do ostrego rozstroju zoladka dajac im co chwile inne karmy mokre (różnych firm, przeroznych smaków)

przestrzegam przed takim postepowaniem

kotki musialy przyjac kuracje metronidazolem i są obecnie na max dwoch karmach mokrych (nie codziennie, tylko co pare dni) - podstawa ich wyzywienia jest BARF - dostaja tez troszke chrupek dla urozmaicenia

od czasu zastosowania jednej karmy mokrej + BARF ich brzuszki pieknie sie unormowały

tillibulek

Post » Śro sie 18, 2010 7:42 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

Po dwóch dniach na suchym dałam im wczoraj puszke. Kuba zwymiotowal rano :? i zasikał łazienke :?
Aga__

Post » Śro sie 18, 2010 10:41 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha?

moze zbyt łapczywie jadł :( :(

a tutaj jeszcze dwa dni jadly suche, wiec moglo mu sie bardzo chciec tego mokrego

co do zasikania lazienki.. to albo cos mu sie dzieje z tymi struwitami, albo uznal, ze kuweta nie nadaje sie, zeby do niej wejsc ;)

kotek moich rodzicow sikal na podloge zawsze wtedy, kiedy w kuwecie bylo juz nasikane i nikt tego nie sprzatnal

tillibulek

Post » Nie wrz 05, 2010 12:08 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha? I o zywieniu ogólnie

Jeszcze jest kwestia kiedy kot ma jeść :)
U mnie jest tak,że jak koty nie spią to leca za mna do kuchni i miaucza,żębrząc o jedzenie (choć mają w misce suche). Kiedys ulegałam, ale to było bez sensu, bo wylizywały sos a mieso zostawało. Dopóki nie było Małej bardzo dużo jedzenia sie marnowało, bo Kuba nie zjadał a ptem chciał tylko świerze . Teraz Mała zjada po nim wszystko.
Przez cały dzień maja suche i wode. Wieczorem dostaja puszki lub mięso, czasem jak mnie rano budza to tez dostaja puszke,ale rzadko. Czy to nie za mało?
Aga__

Post » Pon wrz 06, 2010 15:11 Re: Ile powinien jeść zdrowy kot? na str 2

Nikt mi nie odpisze?
:roll:
Aga__

Post » Pon wrz 06, 2010 15:22 Re: Zdrowy kot, jaka karma,mokra czy sucha? I o zywieniu ogólnie

Aga__ pisze:Przez cały dzień maja suche i wode. Wieczorem dostaja puszki lub mięso, czasem jak mnie rano budza to tez dostaja puszke,ale rzadko. Czy to nie za mało?

Moje jedzą 2 razy dziennie. Rano i wieczorem. Tylko i wyłącznie suche.
Nie narzekają.
Tylko w ten sposób jestem w stanie zapanować nad ich wagą. Jak miały suche non stop, to były wstanie wciągnąć każdą ilość i wiecznie twierdziły, że nadal są głodne.
Teraz czekają przy miskach o 7 i 19. W innych porach nie żebrzą.
Karolina

karolinah

Od: Wto gru 05, 2006 17:05

Post » Pon wrz 06, 2010 18:12 Re: Ile powinien jeść zdrowy kot? na str 2

Aga____, kazdy karmi tak jak uważa, 2x dziennie to dla mnie minimum - nasze dostają w zależnosci od tego czy jestem w domu, czy ide do pracy od 4 do wiecej razy dziennie - małe porcje - głownie BARF i puszki + dodatkowa woda, zeby uklad moczowy ładnie pracował (mam jedną kotkę z SUK - nieliczne kryształki), dostają też suche, ok. 2x dziennie po małej garstce chrupek ;)

od kiedy tak jedzą - czesciej, a mniejsze ilosci i wiecej miesa - są w lepszej formie - bardziej skore do zabawy i mają ładniejsze sylwetki mimo iz są juz po sterylkach (wszystkie) - nawet po sterylkach na diecie miesnej schudly :ok: :ok:

tillibulek

Post » Pon wrz 06, 2010 19:15 Re: Ile powinien jeść zdrowy kot? na str 2

Mała nie żebrze. Kuba żebrze i płacze, na litość mnie bierze grubas :lol: :lol:
Aga__

[poprzednia]