Badania Kocurka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sie 19, 2010 19:34 Re: Badania Kocurka

Abhalisha - w badaniu wyszły bakterie LICZNE! Tym się powinien wet zająć i to koniecznie! Dokładniejsze badania zrobić... Możesz ew. zmienić weta na innego? I jeśli nawet będzie chciał wet jakikolwiek zastosować antybiotyk - koniecznie rób antybiogram wcześniej - żeby nie leczyć w ciemno, tylko od razu zastosować lek, na który bakterie są wrażliwe. Pisz, co się dziej z kotem, jak możesz, proszę. Nie zostawimy Cię z problemem, tylko pogłówkujemy :ok:
Trzymaj się :1luvu:

EDIT: zrób wszystkie badania - biochemię krwi i inne - proszę o bardziej doświadczonych forumowiczów o rady!!!
"Niektórym ludziom aż chce się przybić piątkę! ...W twarz. ... Krzesłem."
Obrazek
Obrazek
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ludmiłku... [*] żegnaj Najukochańszy Przyjacielu...30.12.2011r.
Mikusiu... [*] Ty też...17.04.2013r.
Obrazek

Szejbal

Od: Czw maja 08, 2008 23:16

Post » Pon sie 23, 2010 22:27 Re: Badania Kocurka

Szejbal dziękuję słonko, dziękuję że nie zostawiłyście mnie w tym problemem.
Tutaj opisałam cała moja historię,
http://forum.animalia.pl/read.php?17,857785

jutro znowu do weta jedziemy,
W piątek jeździłam od weta do weta i znalazłam jednego dobrego w Sośnicy, w sobotę pojechaliśmy z wynikami badań i kazała nam przywieść siki kocurka następnego dnia, ale kiciuś cały dzień spał, a wysikał się dopiero wtedy jak już wet nie był czynny. Dzisiaj ta sama historia, całą noc sikał, a w dzień spał, czekałam czekałam, ale na marno, wysikał się jak się obudził. Dziś cała noc mam zamiar nie spać i wyczaić kiedy się wysika, i od razu do pudełeczka i do lekarza.

http://forum.animalia.pl/read.php?17,857785

Abhalisha

Od: Wto kwi 27, 2010 16:32

Post » Wto sie 24, 2010 4:59 Re: Badania Kocurka

Mam nadzieję, że dzisiaj się udało. Ja też czasem spędzam bezsenne noce przy kuwecie. :wink:
A kocurek wielce przystojny :)
Obrazek

miszelina

Od: Nie maja 06, 2007 13:31

Post » Wto sie 24, 2010 13:50 Re: Badania Kocurka

a co to antybiogram?? jak mogę go zrobić?
Dziękuję za wsparcie :) kocie mamusie;)***

Abhalisha

Post » Wto sie 24, 2010 14:18 Re: Badania Kocurka

Abhalisha pisze:a co to antybiogram?? jak mogę go zrobić?
Dziękuję za wsparcie :) kocie mamusie;)***

Antybiogram ustala, na jaki antybiotyk dana bakteria reaguje najlepiej, na jaki średnio, a na jaki wcale. Mnie antybiogram robiono w labie, do którego poszedł Felkowy mocz na posiew.
Z tym, że mocz na posiew powinien być pobierany przez weta bezpośrednio z pecherza, żeby uniknąć domieszki bakterii z innych żródeł, np. ze żwirku
Obrazek

miszelina

Post » Wto sie 24, 2010 22:45 Re: Badania Kocurka

Nie dawno wróciłam od weta, badanie moczu było robione na miejscu, to co osobiście zobaczyłam pod mikroskopem mnie przeraziło
liczne bakterie swoją drogą, ale mnóstwo kryształków wręcz przerażająca ilość:((

Mam tu przed sobą kartkę z wynikami, ale nie bardzo umiem się odczytać

Badanie moczu:
bilirbina (+)
białko 100
pH 7,9 chyba nie jestem pewna końcówki
ciężar właściwy 1020
leukocyty 500
W osadzie b.liczne fosforany amonowo-magnezowe
liczne bakterie.
Pani doktor dała nam próbkę z royala URINARY S/O HIHG DILUTION
I jesteśmy umówieni na czwartek na usg i badania.

A tak od siebie dodam, w Gliwicach byłam już u wszystkich weterynarzy , i żaden nie pomógł a za wizytę kasują sporo:(. Każdy wciska tylko karmy pasty smakołyki i witaminy:((( w sośnicy za badanie moczu zapłaciłam 30zł, za 3 składniki wypisane długopisem na kartce i ph zmierzone paskiem;((( gdzie w laboratorium analitycznym na zygmunta starego zapłaciłam za mnóstwo parametrów tylko 7 zł.... Na ul.fredry to samo, wciskają tylko pasty , tabletki ale zero pomocy, jedyny lekarz który mi pomógł to Dr.Malik na ul.Dworcowej po jego wizycie i zastrzyku, mój kocur ożył zaczął jeść, pić wyprużniać.
.
Ostatnio edytowano Sob wrz 11, 2010 23:45 przez Abhalisha, łącznie edytowano 2 razy

Abhalisha

Post » Śro sie 25, 2010 5:17 Re: Badania Kocurka

Wyniki zdecydowanie niefajne :( Mnie martwi ta bilirubina w moczu, jej tam nie powinno być. I zdecydowanie zasadowy mocz. Ja osobiście zakwaszałabym mocz uropetem, bo prawie 8 to już za dużo.
Kciuki za kocurka!
Obrazek

miszelina

Post » Śro sie 25, 2010 9:41 Re: Badania Kocurka

Chyba jednak źle przepisałaś końcówkę pH, wynik 7.9 wymagałby pomiaru ph-metrem, tego praktycznie żaden lab nie robi, nawet w całkiem dobrych labach w Warszawie wyniki ph są z paska. Tak więc zmierzone ph jest 7.0 lub 7.5.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Śro sie 25, 2010 9:50 Re: Badania Kocurka

bilirubina rzeczywiście by wskazywała na wątrobę :| zróbcie kocurkowi badanie krwi morfologię z biochemią. Powiększenie wątroby można stwierdzić palpacyjnie, więc możliwe, ze ten pierwszy wet się nie pomylił w tej kwestii, natomiast dokładniejsze informacje da pewnie usg. Podajecie mu coś hepatoprotekcyjnego, np. Esseliv?

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Śro sie 25, 2010 13:48 Re: Badania Kocurka

Ja już od tygodnia jestem załamana:(( nie wiem co już robić, jeden wet stwierdził że to wątroba, drugi że to pęcherz:(( co ja teraz mam robić???:(( na co go leczyć, jeżdżę od weta do weta, ale każdy ma swoją teorię

Abhalisha

Post » Śro sie 25, 2010 13:59 Re: Badania Kocurka

Ja zrobiłabym tak: usg wątroby, morfologia z profilem wątrobowym. To po pierwsze.

Karma Urinary mu nie zaszkodzi, bo nawet, jeśli ph jest 7, a nie 7,9 to i tak za dużo, a i fosforany są.

Czasem tak bywa, że trzeba leczyć dwie rzeczy.
Obrazek

miszelina

Post » Śro sie 25, 2010 14:33 Re: Badania Kocurka

ok jeszcze dziś pojadę po duży worek Urinary, jutro jesteśmy umówieni na USG, ale pani doktor powiedziała że na razie chce się zając pęcherzem:( a mnie oprócz tego martwi jeszcze jego wątroba.
Jak myślisz co mu może być?:(( czy wyjdzie z tego

Abhalisha

Post » Śro sie 25, 2010 14:45 Re: Badania Kocurka

Abhalisha pisze:ok jeszcze dziś pojadę po duży worek Urinary, jutro jesteśmy umówieni na USG, ale pani doktor powiedziała że na razie chce się zając pęcherzem:( a mnie oprócz tego martwi jeszcze jego wątroba.
Jak myślisz co mu może być?:(( czy wyjdzie z tego

Nie jestem wetem, więc diagnozy się nie podejmę. Moim zdaniem jednak trzeba zająć się obiema sprawami na raz, może obok urinary coś osłonowego na wątrobę?
I uszy do góry, wyjdzie z tego. Musi być dobrze!!
Obrazek

miszelina

[poprzednia][następna]