mama-san pisze:Chyba zacznę gotować sama dla mojego kota
mama-san - ja już jakiś czas temu to stwierdziłam

Polecam Ci dietę BARF i forum chatula -> http://chatul.pl/viewforum.php?f=45
Dowiesz się tam wielu ważnych rzeczy na temat żywienia kotów

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
mama-san pisze:Chyba zacznę gotować sama dla mojego kota
Jarko pisze: Tylko woda, suche karmy + dodatkowo mokre jako przysmak, urozmaicenie, i jest OK.
MissTake2 pisze:Wiem, że z suchą karmą jest ten problem, że pęcznieje w żołądku i może mocno go rozszerzać - to jest niebezpieczne zwłaszcza dla dużych psów, ale domyślam się, że dla innych zwierząt też nie za dobre. Jest coś jeszcze, przez co nie jest zbyt zdrowa?
Dzienne zapotrzebowanie kota na wodę wynosi około 60 ml na każdy 1 kg masy ciała (zwiększa się gdy kot więcej je). Jeśli kot spożywa pokarm mokry (80% wilgotności) to otrzymuje z pożywieniem ponad 90% swego zapotrzebowania na wodę. Jeśli je karmę suchą, to wówczas 96% swego zapotrzebowania na wodę musiałby uzyskiwać poprzez picie.
Dobrze powiedziane...Żywienie zwierząt domowych to kompromis pomiędzy wiedzą, wygodą i zdrowym rozsądkiem.
jola od jadzi pisze:Na pewno złe odżywianie ma na to wpływ. Kiedyś jeden z lekarzy powiedział mi, że otwierając jamę brzuszną kota od razu wie, czym był karmiony. Whiskas i podobne mokre karmy w których oprócz wypełniaczy mięsa nie uświadczysz, mogą po kilku latach regularnego spożywania doprowadzić do obumarcia, marskości wątroby.
Szejbal pisze:...zwłaszcza to, że taki kot, który je wyłącznie suchą karmę - musi wypijać codziennie ok. 200-250 ml wody...
Zacytuję: [źródło: http://chatul.pl/viewtopic.php?t=472]Dzienne zapotrzebowanie kota na wodę wynosi około 60 ml na każdy 1 kg masy ciała (zwiększa się gdy kot więcej je). Jeśli kot spożywa pokarm mokry (80% wilgotności) to otrzymuje z pożywieniem ponad 90% swego zapotrzebowania na wodę. Jeśli je karmę suchą, to wówczas 96% swego zapotrzebowania na wodę musiałby uzyskiwać poprzez picie.
Jeżeli kot tyle nie wypija, to właściciel naraża go na poważne choroby. :(
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Maniek19, muza_51, puszatek i 67 gości