Strach dziecka przed kotem - prosze o rady!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 01, 2025 11:52 Re: Strach dziecka przed kotem - prosze o rady!!!!

Mnie w dzieciństwie, siedmioletnią, na wakacjach, kotka w gospodarstwie od razu zajechała pazurem w krwawą szramę, ale to nie zmniejszyło mojego zachwytu. To zależy od nastawienia dorosłych i ich postawy lękowej o relację z kotem. Moja rodzina kociolubna, od małego towarzyszyły mi opowieści o kotach cioci, babci, taty i nastawienie miałam entuzjastyczne. I mam.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 06, 2025 22:38 Re: Strach dziecka przed kotem - prosze o rady!!!!

Jakby to było takie proste, to Świat nie potrzebowałby psychologów :roll:
Moja córcia ma na co dzień w domu dwa psy i kota. Zna zasady postępowania w stosunku do zwierząt. Rodziców ma bardzo pro zwierzęcych i nie narzuca się, zwłaszcza kotom. Do ataku kota u babci doszło w specyficznych warunkach: Wizyta wielu gości w domu, gdzie na co dzień są trzy osoby i kot. Jeden z gości dla zabawy drażniący kota. Dziecko było pod opieką taty, który mniej zna się na sygnałach wysyłanych przez zwierzę i nie jest na nie tak wyczulony. Tzn. nie zorientował się w porę, że może być za chwilę źle. No i na koniec, gdy kot był już na skraju wyczerpania nerwowego - dziecko, które bawiło się dość głośno w przedpokoju. Kot sfrustrowany i pozbawiony możliwości ucieczki i schowania się przeniósł agresję na moja młodą. Do kota nie mam pretensji, tylko do męża i jego rodziny za bezmyślność i brak uwagi. Take sytuacje się zdarzają. Młoda przez dłuższy czas bała się potem naszego Kitka.
Ja jestem z kolei wyczulona na sygnały wysyłane przez zwierzęta. W sytuacji dziecko-zwierzę, wiem, że w 99% przypadków konflikt powoduje dziecko i tłumaczę mu co i dlaczego. Nawet u dziecka zżytego ze zwierzętami i przy świadomych rodzicach może wystąpić sytuacja rodząca lęk. Ważne, żeby móc sytuację poprawić i lęki "odczarować".

szczurbobik

Od: Pon maja 27, 2013 20:29

[poprzednia]