Petycja, wrocek, dlaczego - demot str 6. UDAŁO SIĘ :))))))))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon mar 15, 2010 14:00 Re: Wrocław - bony na sterylki, jest duży problem

Myślę, mawin, ze trzeba się do mediów uśmiechnąć, kryterium jedynie cenowo może wystawiac jedynie osoba/ osoby absolutnie nie zainteresowane praktyczna strona zabiegów. I napisałam to bardzo dyplomatycznie :evil: :evil: :evil:
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon mar 15, 2010 14:11 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Jak tylko powstanie petycja chętnie podpisze :ok:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Pon mar 15, 2010 14:25 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Wszedzie daleko, LEGWAN mnie najbardziej boli :evil:
Petycję tez podpisze jak będzie :?

natasza25

Od: Czw maja 28, 2009 11:35

Post » Pon mar 15, 2010 14:53 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Fajnie, dzięki :1luvu
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

mamucik

Post » Pon mar 15, 2010 15:24 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Ja korzystam tylko z przychodni na Prostej - ale petycję w słusznej sprawie chętnie podpiszę :ok:
Pako

Post » Pon mar 15, 2010 18:10 Re: Wrocław - bony na sterylki, jest duży problem

Gibutkowa pisze:Ja do Głogowskiej i/lub Wiśniowej dodałabym jeszcze Kamila Kruszynowego - on chyba tez ma możliwość wykonywania zabiegów a jest mega fantastycznym wetem szczególnie jeśli chodzi o "byłe" schroniskowce na tymczasie czy bezdomniaczki.

Petycję oczywiście podpisze ale... mam podobne obawy co Mru. Mamuciku - sama najlepiej wiesz jak jest. To jest ewidentna "ustawka" ale nikt nikomu tego nie udowodni :roll:

Popieram Legwana, chętnie podpiszę. Z "moim" wetem już rozmawiałam na ten temat, nie przystępował do przetargu z różnych względów, ja to szanuję i nie dodawałabym go do tej listy.
Obrazek

Kruszyna

Od: Czw gru 13, 2007 22:32

Post » Pon mar 15, 2010 20:57 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Właśnie rozmawiałam z Albertem z Legwana. Oni mieli ofertę min. 50 zł co (po wyliczeniu kosztów wszelkich niezbędnych leków i igieł, nici itp) daje im zarobku niecałe 10 zł na sterylce (przy 45 zł z tego co wyliczył to zarobek za samą sterylkę to coś ok 5 zł) :roll: Mam nadzieję że uda się wspólnymi siłami jakoś uda się ten przetarg (śmieszny moim zdaniem) powtórzyć. :ok: Jak tylko będzie petycja to będziemy rozsyłać gdzie się da :ok: Może by zrobić tak żeby od razu wysyłac linki do dwóch petycji na raz - tej "naszej" i tej z KŻ? Może Animalsi się też dołączą?
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon mar 15, 2010 21:59 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Petycję podpiszę, bezdomniakom nalezy sie godna opieka.
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Wto mar 16, 2010 8:04 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Dzięki dziewczyny, podbijam temat bo ważny.

Animalsi też napiszą petycję - Lena ( dzięki Lena ) wyśle ją do WArszaawy, zeby góra podpisała i popodbijała Bardzo Ważnymi Pieczątkami :ok:

PW od Kasi "wrzuciło" mi do głowy jeszcze jedna rzecz - a co jeśli kotka bedzie w ciąży. Dzięki opieszałości schronu ( bo nawet jeśli były zmiany w przepisach, to można było to zrobić wcześniej ) podejrzewam, ze przynajmniej 1/3 jest już w ciąży. Jak ma wygladać zabieg, jeśli - podaje przykładowo - cena za bon to 45 zł.
Ale to już temat na drugą petycję - tego przetargu sie już nie ruszy,

natomiast uważam, że trzeba zrobic wszystko, zebyśmy miały choć te dwa adresy - pewne i bezpieczne. Bo tam naprawde było dobrych dużo sterylek. A sale chirurgiczne - naprawde fajnie i nowocześnie wyposażone. I chodzi tam sporo osób - których nie ma tu na miau. Są to nieraz i starsze osoby - a przecież w znacznej mierze te bezdomniaczki przeżywają właśnie dzięki opiece Starszych Pań, przyzwyczjonych już choćby do Wiśniowej, czy Głogowskiej
Świetni fachowcy wystawili, jak pisze Gibutkowa, absolutnie przystępne ceny - i kurcze :evil:

mamucik

Post » Wto mar 16, 2010 8:31 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

mam nadzieję, że się coś uda zdziałać.
sama chodzę z wszystkimi kotami do Legwana. To przecież tam udzielono pierwszej pomocu Pumce co spadła z dachu.

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Wto mar 16, 2010 10:17 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Mamucika ale co to znaczy że tego przetargu "nie da się ruszyć"? Czy w przepisach o przetargach nie ma czegoś takiego jak powtórzenie przetargu? Chyba jest... tylko że musiałoby być coś co unieważni poprzedni przetarg... A to znów kurde czxasu zajmie sporo... :roll:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto mar 16, 2010 12:26 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Gibutku, przetarg z uwagi na kryteria został przeprowadzony prawidłowo, niestety. Jedyne kryterium cena. Ciekawi mnie tylko specyfikacja tych zamówień - po ludzku ( aLE lepiej ode mnie by to wyjasniła dagmara, bo ja nie znam dobrze tych przepisów) CO PROPONUJĄ WYGRANI WECI W PAKIECIE BONU ( przepraszam za caps )

Tylko, że chyba najistotniejsze teraz to to, że 5 lecznic na tak duze terytorialnie miasto - to po psostu śmieszne, czy raczej smutne

mamucik

Post » Wto mar 16, 2010 13:52 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

A nie dałoby się wyciągnąć od miasta więcej kasy na to? Zrobić rozliczenie pt. 1 sterylka to X kasy, a utrzymanie np.6 kociaków w schronie to koszt 6 razy Y plus ich sterylki czyli 6 razy X. Może uda się więcej kasy wysupłać. A na ten cel nie można spróbować coś ze środków unijnych zdobyć? Nie wiem czy są takie programy :roll:

Ja się obawiam że to będzie tak - 45 zł sterylka ale... za kaftanik zapłać, za antybiotyk zapłać, za środek przeciwbólowy zapłać, a środek usypiający, to jak wczoraj stwierdził mój TŻ "kotka z młotka i operujemy" :evil:

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Śro mar 17, 2010 13:50 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Gibutku - za cenę 45 zł kot ma jeszcze opiekę pooperacyjną - zdjecie szwów, przetrzymanie po operacji... Nie wiem, śmiac się, czy płakać.
I co z tego, ze tu ktos z nas uratuje tego, czy innego kota, skoro taki przetarg powoduje, ze bedziemy mieli bezdomności, a bezdomnosci.

Na osiedla Gądów, Popowice, Kużniki, Nowy Dwór, Muchobór Mały, Szczepin ( jesli ktos tu zagladnie spoza Wrocka - to są olbrzymie blokowiska i duże tereny działkowe ) jest jedna lecznica, w której przyjmuje jeden lekarz. Choćby się skichał, to fizycznie nie da rady. Przecież to najwieksze skupisko kotów we Wrocku.

I takich bied, które my tu pojedyńczo ratujem są tam setki. I one się rozmnażają. I kurcze jeden lekarz, nawet jeśli to mistrz swiata, to gdzie jeszcze przyjmowanie zwierząt domowych 8O 8O . Kumak działający na tym terenie ma np zatrudnionych osiem osób.

mamucik

Post » Czw mar 18, 2010 12:40 Re: Wrocław- bony na sterylki, jest problem

Dziewczynki, wklejam petycję, jeśli zaakceptujecie treść, umieszczę ją na www.petycje, tak, aby każda mogła podpisać. Czekam na uwagi do jutra Obrazek :mrgreen:

Departament Infrastruktury i Gospodarki
ul. G. Zapolskiej 2/4
50-032 Wrocław

W związku z otrzymaną informacjami, iż w wyniku przetargu na świadczenie usług weterynaryjnych w zakresie wykonania zabiegów kastracji bezdomnych kotów na terenie miasta Wrocławia wybranych zostało jedynie pięć lecznic weterynaryjnych apelujemy o zwiększenie liczby lecznic o dodatkowe lecznic, w tym z uwagi na dużą ilość przeprowadzonych w ubiegłym roku sterylizacji i wysoką fachowość oraz niskie koszty zaproponowane w tegorocznym przetargu o :

- Przychodnię Weterynaryjna KUMAK, ul. Głogowska 2-4, 53-621 Wrocław
- Przychodnię Weterynaryjna LEGWAN, al.Wiśniowa 33, 53-137 Wrocław

Obie te lecznice znajdują się na terenie osiedli, na których to żyją duże populacje bezdomnych kotów. Wyznaczenie na tych terenach tylko po jednej lecznicy uniemożliwi dokonywanie takiej liczby sterylizacji i kastracji, która rzeczywiście zapobiegałaby niekontrolowanemu rozmnażaniu się zwierząt bezdomnych.
Przykładem niech będzie choćby fakt, iż na terenie Gądowa, Popowic, Nowego Dworu, Małego Muchoboru, Szczepina, a zatem osiedli, gdzie znajduje się najliczniejsza we Wrocławiu populacja bezdomnych kotów ( bardzo duża ilość bloków, rozległe tereny ogródków działkowych ) istnieje tylko jeden punkt weterynaryjny sterylizujący na koszt Miasta bezdomne zwierzęta, w którym obecnie przyjmuje jeden lekarz.

Nawet przy zwiększeniu obsady do np. dwóch lekarzy nierealne jest wykonanie ( w ramach wyznaczonego limitu ) odpowiedniej do potrzeb tego terenu ilości sterylizacji,

Niemal równie dramatycznie wygląda sytuacja w stosunku do terenu osiedli Grabiszyna, Grabiszynka, Borku, Krzyków, Partynic, Kleciny, Oporowa i Muchoboru Wielkiego. Także i tu została wyznaczona tylko jedna lecznica, nie posiadająca statusu odpowiednio dużej w stosunku do potrzeb terenu lecznicy lecznicy.

Tymczasem zarówno lecznica Kumak, jak i Legwan posiadają odpowiednią ilość personelu lekarskiego ( np. lecznica Kumak zatrudnia obecnie 8 osób ) , co gwarantuje wykonywanie odpowiedniej do potrzeb ilości sterylizacji.
Przy tym oferta cenowe, jaką wystawiły obie lecznice w tegorocznym przetargu nie pociągnie za sobą zauważalnego wzrostu kosztów, natomiast, co jest istotne zapobiegnie generowaniu kolejnych kosztów Miasta w przyszłości, z uwagi na niewątpliwe zmniejszenie się w tym roku liczby sterylizacji z uwagi na brak odpowiedniego do potrzeb technicznego, „przetargowego” zaplecza weterynaryjnego.

Przy tym podkreślamy, że obydwie lecznice w ubiegłym roku wykorzystały cały limit przyjęć bezdomnych zwierząt przyznany im w ramach przetargu, przy czym z uwagi na ciągle zgłaszające się osoby – lecznicy na ul. Głogowskiej zezwolono na wyjście poza limit.

Istotnym jest także to, iż lecznice te posiadają najwyższej jakości sprzęt, zaś fachowość i serce okazywane zwierzętom bezdomnym przez ich personelu przekłada się na pozytywne opinie, zamieszczanych w sieci, jak choćby www.znanylekarz.pl, www.miau.pl, www.dogo.pl i inne.
Przekłada się to na olbrzymie zaufanie, jakim darzone są wspomniane lecznice przez osoby niosące charytatywnie pomoc zwierzętom bezdomnym w naszym mieście. Jest to niezwykle istotne z ich punktu widzenia, a to z kolei przekłada się na interes miasta, gdyż w znacznej mierze to dzięki tym osobom Wrocław nie stanowi synonimu miasta lekceważącego problemy ekologiczne.
Przy tym, co wielokrotnie podkreślał Prezydent Miasta, Pan Dudkiewicz, Wrocław predestynuje do określenia miasta na europejskim poziomie, także w odniesieniu do prowadzonej przez miasto polityki w stosunku do zwierząt bezdomnych.
Mając zatem na uwadze nie tylko dobro bezdomnych zwierząt, które staramy się otoczyć opieką, ale także i z uwagi na wizerunek miasta Wrocław, jako miasta odpowiedzialnego i realnie, nie zaś sztucznie, rozwiązującego swoje problemy, apelujemy o pozytywne zaakceptowanie naszej prośby.

Do wiadomości:
1. Schronisko dla zwierząt bezdomnych - Wrocław
2. Gazeta Wyborcza - Oddział Wrocław
3. Gazeta Wrocławska
4. TOZ w Polsce, Zarząd Główny
5. Toz, Oddział Dolnośląski

mamucik

[poprzednia][następna]