Stan zapalny łap?- proszę o porady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 11, 2010 11:21 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

a co dostaje kocurek, jakie leki?
jak długo to trwa u niego?
czy z przerwami?

Prążek

Od: Śro gru 26, 2007 21:33

Post » Czw mar 11, 2010 11:38 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Prążek pisze:a co dostaje kocurek, jakie leki?
jak długo to trwa u niego?
czy z przerwami?

Zmiany na łapach ma od około roku ( pierwsze badania zrobione zaledwie parę miesięcy temu ). To stan permanentny, bez przerw.
Leków nie dostaje żadnych, bo wg. weta jak na razie nie ma wskazań ku temu. I rzeczywiście, wyniki badań są praktycznie w normie ( kilka wskaźników jest lekko podwyższonych, ale nie jest to stan do leczenia podobno, informuje tylko o tym, że coś tam się niedobrego zaczyna ), kot czuje się doskonale. Jesteśmy w trakcie dalszej diagnostyki.
Łapy ma smarowane maścią tranową w celu natłuszczenia, bo te zmiany są bardzo suche i go pobolewają.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Od: Pt lut 09, 2007 21:41

Post » Czw mar 11, 2010 13:39 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

agatka84 pisze:Wet jest przekonany o chorobie autoimmunologicznej. Jesteśmy w trakcie badań. Dotychczasowe wyniki były dość dobre, ale wet mówi, że coś zaczyna się dziać z nerkami i być może są to początki kłębuszkowego zapalenia nerek o podłożu autoimmunologicznym.
Z badań jakie zrobiliśmy to była morfologia, biochemia, badanie ogólne moczu + kreatynina w moczu. Z tego wnioski weta. Za jakiś czas będziemy robili kolejne badania z krwi ( mam gdzieś zapisane na kartce jakie ), które potwierdzą/wykluczą podejrzenia weta.
Wycinka nie pobieraliśmy, nie było nawet o tym mowy.

doszło do mnie
no to w jaki sposób on stwierdził, że to podłoże autoimmunologiczne? czy od razu czy po pogorszeniu wyników nerek?

ile kocurek ma lat?

tłumaczyli mi, że się powinno podawać steryd, bo jęzeli to autoimunologiczne podłoże to wtedy organizm atakuje potocznymi słowami "cokolwiek z brzegu", no ale wtedy steryd niszczy nerki

czyli następne specjalistyczne jakieś badania będą miały potwierdzić lub wykluczyć chorobę autoimu... tak?

Prążek

Post » Czw mar 11, 2010 13:59 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Prążek pisze:
agatka84 pisze:Wet jest przekonany o chorobie autoimmunologicznej. Jesteśmy w trakcie badań. Dotychczasowe wyniki były dość dobre, ale wet mówi, że coś zaczyna się dziać z nerkami i być może są to początki kłębuszkowego zapalenia nerek o podłożu autoimmunologicznym.
Z badań jakie zrobiliśmy to była morfologia, biochemia, badanie ogólne moczu + kreatynina w moczu. Z tego wnioski weta. Za jakiś czas będziemy robili kolejne badania z krwi ( mam gdzieś zapisane na kartce jakie ), które potwierdzą/wykluczą podejrzenia weta.
Wycinka nie pobieraliśmy, nie było nawet o tym mowy.

doszło do mnie
no to w jaki sposób on stwierdził, że to podłoże autoimmunologiczne? czy od razu czy po pogorszeniu wyników nerek?

ile kocurek ma lat?

tłumaczyli mi, że się powinno podawać steryd, bo jęzeli to autoimunologiczne podłoże to wtedy organizm atakuje potocznymi słowami "cokolwiek z brzegu", no ale wtedy steryd niszczy nerki

czyli następne specjalistyczne jakieś badania będą miały potwierdzić lub wykluczyć chorobę autoimu... tak?

Od razu, na pierwszej wizycie po obejrzeniu łap wet stwierdził, że to choroba autoimmunologiczna, bez badań. Ta grupa chorób daje właśnie objawy na końcach kończyn zwierzaka. Wet pokazał mi nawet książkę ze zdjęciami łap psa, który miał taką chorobę. Najpierw była mowa o tym, że to może toczeń albo łuszczyca, ale właśnie wyniki biochemii, badania moczu z kreatyniną podsunęły wetowi pomysł na kłębuszkowe zapalenie nerek o podłożu autoim...( wet sobie coś tam wyliczał, stosunek czegoś do czegoś innego-to świetny wet z powołania i bardzo go cała ta sprawa zaintrygowała )

Maniek ma 6 lat. Nie było mowy o podawaniu sterydu, bo nie ma ku temu wskazań.
Na koniec marca będę się umawiała z wetem na następne badania ( jak znajdę kartkę to napiszę co zlecił w dalszej kolejności ), żeby potwierdzić jego podejrzenia co do kłeb. zap. nerek.

Gdyby nie te łapy, to do głowy by nikomu nie przyszło, że coś się dzieje z Mańkiem, bo na oko to okaz zdrowia. Z ogromnym apetytem i energią. W przeciągu tych 6 lat był chory dosłownie raz, na zapalenie pęcherza ( 3 lata temu, szybko przeszło po podaniu antybiotyku i leków przeciwzapalnych ).

Jak wrócę do domu to przejrzę książeczkę zdrowia Maniasa. Może znajdę jeszcze jakąś istotną informację.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Czw mar 11, 2010 14:14 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Prążek pisze:...
On nie jada karmy dla zwierząt ani suchej ani mokrej, jada tylko mięso, ryby i na siłę warzywa
zastanawiam się czy nie zbyt uboga ta dieta, teraz "katuję go" witaminami w paście
...

Zaglądnij na forum fundacji chatul do wątków żywieniowych: http://www.chatul.pl/viewforum.php?f=52&sid=ea7edbd20135712b55da16ace9cf15d4 i wątku na Hodowlanym: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=104755
Jeśli nie suplementujesz takiej diety to kot może mieć niedobory wielu składników a w takim wypadku problemy skórne to nic nadzwyczajnego. W żadnym wypadku nie namawiam do przejścia na karmy komercyjne (wręcz odwrotnie :wink: ). Karmiąc mięsem trzeba mieć jednak pewność, że kot dostaje wszystko czego potrzebuje.
Ostatnio edytowano Czw mar 11, 2010 14:15 przez Sylwka, łącznie edytowano 1 raz

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw mar 11, 2010 14:14 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Tak sobie pomyślałam, że u mojego kota to wygląda zupełnie inaczej niź u Twojego.
To coś znajduje się na całych poduszeczkach łap ( tylnych i przednich ) i wygląda jakby skóra mu się bardzo wysuszyła i zaczęła schodzić. W każdym razie wiem, że wet mówił, że choroby autoim... dają objawy na końcach kończyn.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pt mar 12, 2010 8:51 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Przejrzałam książeczkę Mańka. Wet niestety nic tam nie wpisał. Na ostatniej wizycie wyliczył stosunek białka do kreatyniny w moczu i wyszedł wynik ( wskaźnik liczbowy 1,5 a powinno być poniżej 1 ), który wskazuje na to, że nerki mogą kiedyś przestać prawidłowo pracować na tle autoimm...w jego przypadku.
Wet mówił o jeszcze jednym badaniu z krwi, ale nie pamiętam co to miało być.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Pt mar 12, 2010 14:31 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

myślę o tym wszystkim...

Prążek

Post » Pt mar 12, 2010 18:42 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Agatko, dziękuję za "już"

mam prośbę jakbyś się z nim umawiała to podpytaj czy takie łapy też zaliczyłby do tego?

pryskałam fungidermem, widzę poprawę...

znalazłam taką stronę
http://vetlandia.pl/pl,category,72509,p ... etyka.html

preparatów od groma leczących różne alergie...

Prążek

Post » Pt mar 12, 2010 19:02 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Sylwka pisze:
Prążek pisze:...
On nie jada karmy dla zwierząt ani suchej ani mokrej, jada tylko mięso, ryby i na siłę warzywa
zastanawiam się czy nie zbyt uboga ta dieta, teraz "katuję go" witaminami w paście
...

Zaglądnij na forum fundacji chatul do wątków żywieniowych: http://www.chatul.pl/viewforum.php?f=52&sid=ea7edbd20135712b55da16ace9cf15d4 i wątku na Hodowlanym: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=10&t=104755
Jeśli nie suplementujesz takiej diety to kot może mieć niedobory wielu składników a w takim wypadku problemy skórne to nic nadzwyczajnego. W żadnym wypadku nie namawiam do przejścia na karmy komercyjne (wręcz odwrotnie :wink: ). Karmiąc mięsem trzeba mieć jednak pewność, że kot dostaje wszystko czego potrzebuje.

Sylwia, dziękuję, wiedzy nigdy dość :wink:

Prążek

Post » Sob mar 13, 2010 1:01 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

:!:

Prążek

Post » Sob mar 13, 2010 14:59 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Byłam z Mańkiem u weta, bo mi się rozchorował w nocy. Sama chyba wykrakałam chorobę, bo pisałam, że taki zdrowy jest a teraz mam za swoje.
Dopiero teraz przeczytałam Twój post, Prążek, więc nie mogłam go zapytać o te łapy.
Natomiast dopytałam o jego podejrzenia. Więc podwyższony wynik białka do moczu sugeruje kłęb. zap. nerek, które z kolei może być wynikiem choroby autoimmunologicznej. Za tym przemawia również stan łap. Prędzej chyba troszkę zakręciłam. Żeby zdiagnozować jaka to choroba trzeba pobraną krew wysłać do Niemiec, bo podobno w Polsce nie robią w ogóle takich badań.
Będziemy powtarzać badanie ogólne moczu+kreatynina w moczu. Jeśli stosunek białka do kreatyniny nadal będzie podwyższony to pobieramy krew i wysyłamy ją do Niemiec.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

Post » Nie mar 14, 2010 3:36 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

ten stosunek ustalaliście w specjalnym laboratorium, prawda?

Prążek

Post » Pon mar 15, 2010 9:57 Re: Stan zapalny łap?- proszę o porady

Prążek pisze:ten stosunek ustalaliście w specjalnym laboratorium, prawda?

Stosunek wyliczył sam wet na kartce ( mówiąc najprościej-podzielił ilość białka przez kreatyninę ). Poziom białka i kreatyniny w moczu wziął z wyniku badania moczu, które było wykonywane w ludzkim laboratorium.
Obrazek
Fell on black days

agatka84

[poprzednia]