Jak adoptować psa mając kota?

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto sty 26, 2010 0:05 Re: Jak adoptować psa mając kota?

u mnie nie było aż tak zle,moja kota olewała psa całkowicie,nawet po tych próbach łapania się go nie boi wcale. Ale ona ma malutki rozumek...Ja tymi nagrodami próbowałam psa przekonać ale dopiero dość ostre karcenie dało rezultaty. Teraz pies udaje,że lubi kota
Obrazek

Andzia12

Od: Czw sty 14, 2010 15:57

Post » Wto sty 26, 2010 1:10 Re: Jak adoptować psa mając kota?

Po pierwsze jaki to jest pies? Duży, mały, w typie czegoś? Po drugie koty goni w celach rozrywkowych, czy morderczych? Kot jak rozumiem dorosły (to upraszcza sprawę, bo kociaka bałabym się zostawić z nieznanym psem)...

Na początek obserwacja, osobiście poszłabym ciut na żywioł i psa od razu sprowadziła. Pierwsza konfrontacja oczywiscie pod pełną kontrolą! Pies od poczatku powinien być poinformowywany, że TEGO kota się nie goni i już- więc każda próba ganiania=skarcenie/odwołanie, każda pozytywna reakcja na odwołanie=nagroda.

Na pocieche powiem, że mi się przez dom przewinęła ponad setka psów od cziłki do bernardyna i więcej kotów i wszyscy wyszli ze spotkań międzygatunkowych cało :wink: a Kra która na poczatku ganiała koty z dzikim obłędem w oczach teraz ma swojego ukochanego, prywatnego kota......
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Wto sty 26, 2010 14:36 Re: Jak adoptować psa mając kota?

pizez,że to takie proste:skarcenie-odwołanie. To może nie zadziałać w przypadku podnieconego kotem psa(w dodatku nie swojego psa) u którego takie zachowania są utrwalone i jak rozumiem nigdy nie był karcony za to. Tym bardziej,że nie ma możliwości odizolowania zwierzaków. No i właśnie-jaki to pies?
Obrazek

Andzia12

Post » Wto sty 26, 2010 20:03 Re: Jak adoptować psa mając kota?

To się używa pomocy (czytaj smycz, kaganiec, kantar etc). I nagroda za prawidłowe (nawet lekko wymuszone) zachowanie. Ew. inna komenda odwracająca uwagę. Czy ja mówię żeby puscić psa luzem, pozwolić mu gonić kota, a potem latac za nim z wrzaskiem? A skąd. Po prostu dac się zwierzakom zapoznać (wyraźnie pisze - pies pod kontrolą- linka, smycz, ale absolutnie bez napinania), a reagujemy na zachowania niepożądane (natychmiastowe powstrzymanie) i pożądane (nagroda, pochwała).

Chyab że sie okazę że problemu nie ma i pies kota "nie widzi".
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Śro sty 27, 2010 13:20 Re: Jak adoptować psa mając kota?

w kazdym razie uważam,że zwierzaki powinny się poznać wcześniej. Przynajmniej bedzie już wiadomo jak na siebie reagują i można wtedy myśleć jak rozwiązać ewentualny problem. I dalej nie wiemy jaki to pies
Obrazek

Andzia12

Post » Śro sty 27, 2010 13:30 Re: Jak adoptować psa mając kota?

poza tym my się tu produkujemy i prawie kłócimy :wink: a sama zainteresowana jakoś przestała zaglądać. A szkoda,bo jestem ciekawa czy się zwierzaki zgodzą :)
Obrazek

Andzia12

[poprzednia]