Zapalenie dróg mocz, bialko, nowe wyniki -proszę o rady

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw sty 28, 2010 15:47 Re: Zapalenie dróg mocz, struwity,bialko, tluszcz -proszę o rady

Zadzwonilam i okazalo sie ze skoro na wyniku nie ma wyszczegolnionych krysztalow i bakterii to znaczy ze ich nie znaleziono.
Wiec karma chyba sie sprawdzila.
Ale skad znowu to bialko i tluszcz? 8O
Ktos ma jakies pomysly?
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Od: Wto kwi 07, 2009 17:14

Post » Czw sty 28, 2010 16:19 Re: Zapalenie dróg mocz, struwity,bialko, tluszcz -proszę o rady

Viena, powtórzyłabym jeszcze raz to badanie, jako mniej inwazyjne, żeby mieć pewność czy wyjdzie to samo. Jeżeli ponowne wyjdzie białko w moczu, trzeba zrobić badania krwi z profilem wątrobowo-nerkowym. Białko w moczu może być wynikiem choroby nerek, a także wynikiem domieszki krwi z dróg moczowych (np. po ataku kamicy nerkowej) oraz dużej ilości bakterii w moczu. Ale podobno bakterii i kamieni już nie ma, dlatego warto sprawdzić nerki.
Ale przede wszystkim pokazałabym ten wynik wetowi, najpierw, bo forum to nie wiedza lekarska ;).
Ostatnio edytowano Czw sty 28, 2010 23:32 przez Anja, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Czw sty 28, 2010 18:12 Re: Zapalenie dróg mocz, struwity,bialko, tluszcz -proszę o rady

Dziekuje Anja :)
Wiadomo ze przez internet kota nie zdiagnozuje ale chcialam zapytac o opinie takze forumowiczów. Czasami nawet weta trzeba naprowadzic :roll: wiec chcialam sie troche zorientowac w sytuacji.
Na forum znalazlam ze kulkami tluszczu nie nalezy sie wogole martwic, ale to bialko :?
Jeszcze miesiac temu go nie bylo.
ObrazekEros
W stosunku do zwierząt wszyscy jesteśmy nazistami, a świat niekończącą się Treblinką.

Viena

Post » Czw sty 28, 2010 20:27 Re: Zapalenie dróg mocz, struwity,bialko, tluszcz -proszę o rady

Możesz zlecić też sprawdzenie stosunku białka do kreatyniny w moczu. Niskie wartości (różnie podają, poniżej, 0.2; 0.4; 0.6) są OK.
http://www.czterylapy-gorzow.pl/pages/c ... stadia.php
Tylko należy zlecić określenie białka ilościowo, u mnie robią to tylko ludzkie laboratoria. Zresztą wyniki testów paskowych są raczej średnio wiarygodne, u mnie na pasku białko wychodzi 100 mg/dl lub >= 300, a w ilościowym określeniu jest to 20-70 mg/dl.
Odkrycie skąd jest białko w moczu może być dość trudne, ja od kwietnia staram się dojść. Wyniki krwi OK, 3 posiewy moczu bez bakterii a białko jest cały czas. Jest jeszcze coś takiego jak elektroforeza białka z moczu, możesz poczytać o tym tutaj:
http://www.laboklin.de/pdf/pl/wetinfo/a ... _nerek.pdf
Oczywiście, jak pisze Anja, powtórzyłbym to badanie moczu zanim zacząłbym się cokolwiek bać.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pon lut 08, 2010 13:05 Re: Zapalenie dróg mocz, struwity,bialko, tluszcz -proszę o rady

Zrobilam kolejne badanie moczu.
barwa zółta
klarownosc przejrzysta
pH 6,5
cięzar 1.025
bialko 1+ 30mg/dL
cukier,ketony, erytrocyty, bilirubina neg
osad moczu:
nablonki plaskie 0-2 wpw
leukocyty 1-2 wpw
erytrocyty swieze pojedyncze w preparcie
bakterie nieliczne wpw

Bialka jest znacznie mniej, kulki tluszczu i waleczki zniknely, ale zastapily je erytrocyty i bakterie :roll:
Nie wiem, mam wrazenie ze gdybym badala ten mocz codziennie to za kazdym razem wyjdzie co innego.
ObrazekEros

Viena

Post » Śro lut 17, 2010 14:27 Re: Zapalenie dróg mocz, bialko, nowe wyniki -proszę o rady

A jak łapałaś mocz?
Może tłuszcz był na ściankach naczynka?

U mojej znajomej kiedyś z tym tłuszczem tak było.

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Śro lut 17, 2010 16:10 Re: Zapalenie dróg mocz, bialko, nowe wyniki -proszę o rady

Za każdym razem lapalam do wyparzonej filiżanki.
Gorsze jest to ze niewiadomo skąd obecność bialka.
ObrazekEros

Viena

Post » Śro lut 17, 2010 16:54 Re: Zapalenie dróg mocz, bialko, nowe wyniki -proszę o rady

Niewielkie ilości leukocytów i erytrocytów mogą występować w moczu zdrowego kota. Mocz był pobierany niejałowo więc niewielkie ilości bakterii też. W sumie zawsze dla pewności można zrobić posiew.
Niewielkie ilości białka też mogą występować w moczu. Wg. tego co przysłali mi z Laboklinu to wartości w przedziale 0.02-0.63 g/l są ok. Określiłbym to białko ilościowo, u mnie różnice między paskiem a ilościwym określeniem są spore.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

[poprzednia]