Jaki kot dla alergika ????????????????????

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 12, 2003 19:08

Wtedy tak czy siak konieczny bylby biorezonans. Tak jak przy klasycznym Dachowcu

hmmmmmmm, powiedz coś więcej na temat tego biorezonansu

waza

Od: Śro lis 12, 2003 11:29

Post » Śro lis 12, 2003 19:11

Z takimi pytaniami nie do mnie, bo dysponuje tylko b. oglednymi informacjami (u mnie nikt sie tym nie odczulal) ale proponuje w forumowa wyszukiwarke wpisac haslo biorezonans, bo temat byl tu juz wspominany.
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Śro lis 12, 2003 19:15

Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Post » Śro lis 12, 2003 19:16

Mam sybiraczka i... uczula. :( Tzn. prztestowałam to na 2 znajomych alergikach, uczulonych na koty (ogólnie- nie wiem, czy na sierść, czy na ślinę). Oczywiscie- za ich zgodą ;)
Ale potwierdzam- wiem o wielu przypadkach udanego odczulania na konkretnego (swojego własnego) kota. Inne nadal uczulają- ten konkretny nie. Więc można :D

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Śro lis 12, 2003 19:34

o ja biedny :cry: :( :cry: :( :cry: :( :cry: :( :cry: :( to w takim razie jeszcze co najmniej przez trzy lata będe mugł sobie pomażyć.
eeeeeeeeeeh, jak pech to pech jak zwykle.

Dzięki za wszelkie informacje.....................ale wychodzi na to że tak czy siak tylko moge czekać...............................................................

waza

Od: Śro lis 12, 2003 11:29

Post » Śro lis 12, 2003 19:37

Waza- a może masz możliwość "wypróbować" reakcję alergiczną swoich domowników np. u jakichś znajomych z sybirakiem czy devonem?
Ewentualnie podowiadywac się o metodach odczulania. Powodzenia :D

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Śro lis 12, 2003 22:17

my mamy dwa devony, podobno koty 'dla alergików' - nic bardziej mylnego - to zwykły chwyt marketingowy.
Być może uczulają rzadziej ale nie możesz mieć pewności, że biorąc devona alergia się nie uaktywni.
Poza tym podobno nie sierść najczęściej uczula tylko ślina i wydzielina skórna.

A wracając do devonów - zdarza się, że znajomi 'alergicy' po bliskich kontaktach z kociambrami mają wysypkę, katar, drapanie w gardle i swiędzenie oczu :roll: .

Tak więc chyba nie ma, niestety reguły...
ale tak jak ktoś już wcześniej napisał - mozna się odczulić na konkretnego kota i to jest właśnie pocieszające :D :wink: .
Obrazek Obrazek

drotka

Od: Wto kwi 22, 2003 11:49

Post » Czw lis 13, 2003 0:11

kilka lat mieszkalem z kotem(europejskim) mimo tego ze mam uczulenie na koty w skali jeden do pieci 5. Byla to straszna meczarnia ale coz bylo robic zostal w spadku po babci nie mial sie nim kto zajc wiec siedzial ze mna( chwilowo jest u brata). Jakis rok temu dostalem od allergologa nowe leki i o dziwo dzialaja :) . Ostatnio zakupilem mlodego syberyjskiego i musze powiedziec ze nawet kataru nie mam mio ze nie biore juz tych medykamentow :lol: . Chyba plotka o tym ze sa to dobre oty dla alergologow jest prawdziwa. Kot jest kozacki polecam :D
elvis Obrazek Obrazek

kocur

Od: Czw paź 23, 2003 0:18

Post » Czw lis 13, 2003 9:46

ja mam pytanko co do odczulenia na konkretnego kota. a jesli ktos ma wiecej niz jednego, to czy mozna sie odczulic na wszystkie?

Aggatt

Od: Sob sie 09, 2003 13:36

Post » Czw lis 13, 2003 9:50

Aggatt pisze: a jesli ktos ma wiecej niz jednego, to czy mozna sie odczulic na wszystkie?

o właśnie, też by mnie to interesowało :roll:
Obrazek

Od: Wto lip 22, 2003 11:25

Post » Czw lis 13, 2003 11:34

Chyba na poszczegolne po kolei :roll: Tak mi sie wydaje.
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Post » Sob gru 20, 2003 23:49 POLECAM DEVONA ! najukochanszy kotek na swiecie

Nie ma kota idealnego dla alergików - ale jesli już to Devon Rex

Devonik

Od: Sob gru 20, 2003 22:46

Post » Nie gru 21, 2003 9:53 Re: POLECAM DEVONA ! najukochanszy kotek na swiecie

Devonik pisze:Nie ma kota idealnego dla alergików - ale jesli już to Devon Rex
Niestety wlasnie devony uczulaja dosc silnie :( i to, ze nie uczulaja to juz naprawde plotka :( Nalezy pamietac, ze bardzo uczula kocia slina na siersci - kot sie w koncu myje... :roll: dlatego to, co uwazamy za alergie "na kocia siersc" moze sie solidnie objawiac nawet przy sfinksie :?
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Post » Nie gru 21, 2003 11:57

Ja byłam uczulona na kota, syn jest alergikiem. Co prawda wyrasta z tego - kiedyś nie mogłam mieć żadnego zwierzęcia w domu - między innymi dlatego zdecydowałam się na syberyjskiego który mnie jak na razie nie uczula, syna też jak na razie nie. Na temat dachowca nie mogę właściwie nic powiedzieć jeszcze. Na razie mnie nie uczula. Ale u mnie zaczynało się to po ok. pół roku pobytu z kotem. Ale sadzę, że mi to " przeszło:-))

Z różnych obserwacji i rozmów w internecie na ten temat wyłaniał się wniosek, że zdaża się tak, że na danego kota nie jesteśmy uczuleni, a na inne tak. Nie za bardzo to miało związek z rasą - ale to takie "badania naukowe na własną rękę :D
Natomiast na pewno są alegicy, którzy na każde zwierzę będą uczuleni. Nie wiem, czy sierśc nie uczula. Moim zdaniem też. W końcu do badania np. bicomem zanosiłam ucięty kawałek sierści (wiem, że jeśli to sierść kota to może tak być też ślina i naskórek) ale również świnki morskiej sierść dawałam w ten sposób do badania.

Możesz zrobić tak, że od kota którego chcesz kupić weźmiesz kawałek sierści (trzeba zapakować to od razu w jakieś malutki pojemniczek szczelny i pójdziesz z tym (oraz z osobą o którą chodzi) do bicomu. Sprawdzą czy na tego konkretnego kota jest ta osoba uczulona.

Mam siostrzeńca który jest bardzo uczulony zawówno na psa jak i kota. Gdy przychodzi do mnie nie idzie sprawdzić czy na Maurycego jest uczulony (bo jest pies, który na pewno go uczula) - ale kiedyś wezmę kota do nich i zobaczymy. Jego rekacje alergiczne są niemal natychmiastowe, więc będziemy wiedzieli.

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Nie gru 21, 2003 12:02 propozycja

Ja proponuję najpierw DOKŁĄDNE badania na alergeny.
Czy są alergikami na sierść kota? ślinę? kał? itd. Może na piasek dla kota??

Dewony i sfinksy maja mało sierści - lub wcale.... ale może sie okazać ze uczulenie nie jest na sierść.

Ponoć BRYTYJCZYKi pomimo pluszakowattości nie uczulają ;-)
Na stanie:
zwierzęta na "k" - Kiełbasa, Mały
Koń

Kiełbasa

Od: Śro gru 17, 2003 15:19

[poprzednia][następna]