[GDA]Kropka-ma FIV i ma DS...dobrze jej w nowym domu :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 18, 2009 23:32 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Moze ona ma zaburzony jonogram?
I stad taka ilosc szczawianow, bo duzo mineralow wytraca z moczem?
W tym badaniu krwi oznaczaliscie jonogram?
To by tlumaczylo tez to dziwne chodzenie.

Pytalam sie o wyciskanie - bo ten zabieg zwieksza sztucznie ilosc czerwonych krwinek przy podraznionym, przekrwionym pecherzu.

Mocz nie jest za ladny, ale wyniki w zaden sposob nie wskazuja na uszkodzenie nerek, no moze te wylugowane krwinki czerwone nieco, ale jak po ukladzie moczowym szoruja w duzej ilosci krysztaly to tez nic dziwnego.
Sam mocznik troszke podwyzszony rowniez nie oznacza uszkodzenia nerek - przy w porzadku kreatyninie - a ona jest w porzadku.

To dziwne chodzenie jest znacznie powazniejszym objawem czegos - ale moze ja boli pecherz?
Jest mocno podrazniony :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon paź 19, 2009 6:14 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Blue pisze:Moze ona ma zaburzony jonogram?
I stad taka ilosc szczawianow, bo duzo mineralow wytraca z moczem?
W tym badaniu krwi oznaczaliscie jonogram?
To by tlumaczylo tez to dziwne chodzenie.

Pytalam sie o wyciskanie - bo ten zabieg zwieksza sztucznie ilosc czerwonych krwinek przy podraznionym, przekrwionym pecherzu.

Mocz nie jest za ladny, ale wyniki w zaden sposob nie wskazuja na uszkodzenie nerek, no moze te wylugowane krwinki czerwone nieco, ale jak po ukladzie moczowym szoruja w duzej ilosci krysztaly to tez nic dziwnego.
Sam mocznik troszke podwyzszony rowniez nie oznacza uszkodzenia nerek - przy w porzadku kreatyninie - a ona jest w porzadku.

To dziwne chodzenie jest znacznie powazniejszym objawem czegos - ale moze ja boli pecherz?
Jest mocno podrazniony :(

Dlaczego zaburzenia w jonogramie miałby powodować problemy w chodzeniu?
Nie robiliśmy jonogramu.
Badań krwi było za 85zł-nie liczę za pobranie, bo to było "gratis".
Wapń i fosfor ma w normie.
Profil wątrobowy też.

Ja powtarzam , że ten mocz to nie jest poranny( bo wysikała mi się), tylko po nawodnieniu i furosemidzie.
Jakby był to "mocz po całej nocy" to by było więcej wszystkiego...

Martwi mnie.
Kropka od mniej więcej tygodnia nie ostrzy pazurów.
Byłam ciekawa czy może robi to jak nas nie ma w domu... specjalnie całą sobotę i niedzielę siedziałam w domu i czekałam aż jak Kropa podejdzie do kanapy i zacznie ją rajbować,albo dywanik pruć...
NIC! Wcześniej pruła aż miło i strzępy leciały... i trwało to minimum minutę...
A teraz co? Nie może łap do góry podnieść???? Nie wiem co się dzieje...
Ona nie jogginguje, a jeszcze na starym mieszkaniu biegała,aż się chałupa trzęsła, bawiła się...
A od kiedy mieszkamy tu, zero, nic...też prawda , że ostatnie tygodnie na starym mieszkaniu byłam zajęta Miśką i kociętami, w międzyczasie przeprowadzką, która trwała kilka tygodni... coś mi uciekło!!

Mam kota ,który śpi, je, śpi, kuwetuje i śpi. Ma wszystko gdzieś...no , chyba , że Tina ją zaczepia, to ją pogoni pod meble i odchodzi spać...
Wcześniej się bawiła, biegała, była aktywniejsza, a teraz śpi pewnie z 22h na dzień, 2h je i kuwetuje.

Jonogram zrobię przy najbliższej morfologii.

Czuję przez skórę , że coś się święci...tylko jeszcze nie wiem co... i wszystkiego się obawiam...

seja

Od: Sob lis 29, 2008 6:23

Post » Pon paź 19, 2009 10:31 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Objawy Kropeczki waskazywalyby moze na brak równowagi miedzy wapniem a fosforem, ale jak piszesz Asiu,są w normie.Choć wiem ze badac powinno sie wapń zjonizowany, aby badanie bylo miarodajne.
Kiedys mialam szczeniaka z takimi objawami :(
Choc moze tak byc , ze boli ja pecherz .
kciuki za zrowie Kropeczki. :ok:

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Pon paź 19, 2009 18:01 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

gisha pisze:Objawy Kropeczki waskazywalyby moze na brak równowagi miedzy wapniem a fosforem, ale jak piszesz Asiu,są w normie.Choć wiem ze badac powinno sie wapń zjonizowany, aby badanie bylo miarodajne.
Kiedys mialam szczeniaka z takimi objawami :(
Choc moze tak byc , ze boli ja pecherz .
kciuki za zrowie Kropeczki. :ok:

Wet dziś zażartował z dną moczanową...mnie zmroziło...

Ja się cholipcia nie znam na nerkowcach :?
A teraz nawet nie mam czasu , żeby sobie posiedzieć i spokojnie poczytać w sieci , dokształcić się, tak jak przy Miśce siedziałam i grzebałam...

Nie wiem czego mam się spodziewać, czego oczekiwać, jak bardzo być konsekwentną w tym "leczeniu".
Nie wiem tylu rzeczy :?

seja

Post » Wto paź 20, 2009 22:45 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Poszperałam po wątkach nerkowców i pare objawów się pokrywa...

Od wczoraj podajemy antybiotyk i jakoś spokojniejsza jestem.

Kropa , wydaje mi się , że się lepiej poczuła.
Dlaczego tak mi się wydaje?
Bo drapała dywanik, bo przyszła do nas(co już jej się nie zdarzało od wieków) i miauknęła :) ale tak śmiesznie :)
Gadam do niej " Kropeczka, cześć, co tu robisz" na co Kropun :) miauknął tak że brzmiało to jak "Hej!" i poszła sobie :)
A my z TŻtem :ryk: :ryk:

W tej chwili jest jak najbardziej na mnie obrażona, bo podawaliśmy na siłę 1,5 tabletki...
Nie chciała wciągnąć z jogurtem...wczoraj się jako tako udało , dziś zbojkotowała jogurt.
Trochę trudno podać kotu tabletkę...wiedząc , że można stracić palca...
Zaśliniła się z nerwów,ale wygląda na to , że tabletki połknęła.
Jutro zobaczymy, może kupie jakąś puchę albo saszetkę i przemycę w ten sposób, bo Kropka się całkiem na mnie obrazi...

W tej chwili pochrapuje sobie na kocyku, na kredensie obok kaloryfera :) rano przeważnie znajduję ją rozłożoną na stole (przy stole jest grzejnik i blat się nagrzewa, a że jest szklany to miły i cieplutki ) :) zabawne to jak ona dobrze wie, że jej tam być nie powinno i czym prędzej po ujrzeniu mojej zaspanej minki zmyka ze stołu, tak szybko, że nie jestem w stanie zdrobić zdjęcia.

2dni antybiotyku za nami.

seja

Post » Śro paź 21, 2009 17:45 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

:!:

seja

Post » Śro paź 21, 2009 18:10 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

seja pisze:Dlaczego zaburzenia w jonogramie miałby powodować problemy w chodzeniu?

Bo moze powodowac ogolne zle samopoczucie, czasem oslabienie sily miesni, czasem bolesnosc miesni, stawow, zaburzenia neurologiczne.
Przy takich problemach z chodzeniem warto jongoram zrobic.
Szczegolnie gdy u kota w moczu wychodzi bardzo duzo szczawianow w niezbyt kwasnym odczynie, to sugeruje ze pewnych substancji jest w moczu duzo za duzo i dlatego tak masowo sie krystalizuja.

Taka mala uwaga - nie powinno sie podawac lekow (z malymi wyjatkami) wraz z pokarmem bogatym w wapn - bo to moze zmniejszac ich skutecznosc.
Dlatego jogurt nie jest dobrym dodatkiem :)

Ciesze sie ze koteczka troszke lepiej sie czuje :)

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw paź 22, 2009 17:09 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Blue pisze:
seja pisze:Dlaczego zaburzenia w jonogramie miałby powodować problemy w chodzeniu?

Bo moze powodowac ogolne zle samopoczucie, czasem oslabienie sily miesni, czasem bolesnosc miesni, stawow, zaburzenia neurologiczne.
Przy takich problemach z chodzeniem warto jongoram zrobic.
Szczegolnie gdy u kota w moczu wychodzi bardzo duzo szczawianow w niezbyt kwasnym odczynie, to sugeruje ze pewnych substancji jest w moczu duzo za duzo i dlatego tak masowo sie krystalizuja.

Taka mala uwaga - nie powinno sie podawac lekow (z malymi wyjatkami) wraz z pokarmem bogatym w wapn - bo to moze zmniejszac ich skutecznosc.
Dlatego jogurt nie jest dobrym dodatkiem :)

Ciesze sie ze koteczka troszke lepiej sie czuje :)

Jogurt je... ale nie z lekami...przerzuciłam się na nadziewanie saszetek w sosie... :)

seja

Post » Nie paź 25, 2009 11:46 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Kropka ma za sobą już pare dni antybiotyku.
Koszmarnie na nas obrażona.
Chowa się za szafę i wychodzi na żarcie i kuwetę.
O dziwo urinary RC jej smakuje i chętnie je , a Tince Urinary nie podchodzi i je grzecznie swoje :)

seja

Post » Pon paź 26, 2009 2:30 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Kolejny dzień antybiotyków za nami.
Kropka dziś grzecznie zjadła swoje tabletki przemycone w krokiecikach z saszetki.
Ona z każdym dniem lepiej się czuje.
Gania Tinę :) można powiedzieć ,że się nawet bawią :)
Ja się cieszę.

seja

Post » Wto paź 27, 2009 22:50 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Kropka ma za sobą kolejną dawkę antybiotyku.
Zaczęła drapać dywaniki i drapaki :dance:

Tina też już jej przeszkadza.
Dostała dziś meloxicam- konsultowałam to z Wetem.
Powinna mieć za chwil kilka power :)
Przyda się pacyfikator na noc, bo Tina ostatnio spać nam nie daje ...

seja

Post » Sob paź 31, 2009 13:47 Re: [GDA] Kropka-szuka DS-POMOCY-przyszły nerkowiec :(

Jeszcze dziś i jutro antybiotyk .
Kropeczka szaleje :) widać , że jest.
"bawi się " z Tiną - poluje na nią :twisted:

seja

Post » Nie lis 01, 2009 22:23 Re: [GDA] Kropka-szuka DS

Dziś ostatni dzień antybiotyku :dance2:
Na badanie moczu wpadniemy po 14.11.
Przy okazji morfologię zrobimy.

seja

Post » Pon lis 02, 2009 23:30 Re: [GDA] Kropka-szuka DS