Kochani, mam bardzo wazne pytanie, nie udalo mi sie wyszukac odpowiedzi na to pytanie w internecie..
Czy koty wolnozyjace, zarazaja sie rowniez zwyklymi wirusami, ktore powoduja rozstroj zoladka tak jak jest to np. u ludzi.. czy jesli juz wystepuje wirus to tak powazny jak panleukopenia czy fip..
Pytam dlatego, ze rodzice opiekuja sie kotami, ktore sa bardzo dzikie, ogolnie w stadzie jest ich 7, do tej pory bylo 8.. Trzy z nich to male kociaki ok. 3 miesiecy, jedna matka i reszta ok 8 miesiecznych kotow. Ostatnio jeden z 8 miesecznych kotow zachorowal, przez kilka dni byl osowialy, nie jadl, widac bylo ze boli go brzuch, lezal w budce ale uciekal gdy tylko sie zblizalo.. myslelismy ze to niestrawnosc, zaklaczenie.. po kilku dniach odzyl, zaczal jesc i teraz zachowuje sie normalnie, jest troche ospaly ale mam wrazenie, ze on zawsze taki byl. Po tym wydarzeniu, za kilka dni jedno z kociat zachorowalo, w ciagu kilku godzin wystapily nagle wymioty i znalezlismy je martwe

nastepnie kolejne z kociat kilka dni nie bardzo chcialo jesc, ale teraz jest juz normalnie. Ostatnie z kociat od kilku dni jest osowiale, tez nie chcialo jesc ale wraca do normy, bo teraz je normalnie choc nadal jest osowiale.
Co to moze byc? Czy to jest panleukopenia? Z tego co czytam to mocno smiertelba choroba dla takich malych kociat ale narazie te dwa przezyly.. Dzieki Bogu. Czy jest to moliwe ze to jakas infekcja pokarmowa u kotow, czy cos takiego nie wystepuje.. jestem bezradna, gdyby to byly moje koty od razy bylyby u weterynarza, ale one sa tak dzikie ze nie sposob je zlapac.. moi rodzice mieszkaja w mniejszym miescie, nie ma zadnych fundacji, zeby pomoc je wylapac w takiej sytuacji a rodzice sa starszymi ludzmi.. Niektore z tych kotkow sa barsziej oswojone i dzieki bogu sa to dwie kotki ktore udalo sie zlapac i wysterylizowac ale tych chorych nie jest w stanie sie wylapac

problemem jest tez zlapanie matki zupelnie dzikiej do sterylki ale to juz inna bajka..
Czy jest jakies lekarstwo przeciwwirusowe dla kotow ktore mozna byloby podac w zywnosci?
Bede wdzieczna za kazda porade..