SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sty 13, 2013 23:22 Re: SPIS KARM dla Kota

Dzięki, Maupo :)

Jeszcze takie pytanko - jak odróżnić mokrą karmę kompletną od uzupełniającej? Pewnie nie ma nic w nazwie i trzeba się doczytywać w składach...?

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

Post » Nie sty 13, 2013 23:58 Re: SPIS KARM dla Kota

właśnie wszystkie mokre karmy muszą mieć napisane, jakie są - czy uzupełniające, czy pełnowartościowe (pełne, bytowe, kompletne itp.). te kompletne zawsze są oznaczone jako kompletne, czasami te filetowe (uzupełniające) podają się za bytowe (zauważyłam to na gimpetach) - ale jak coś ma w składzie np. wyłącznie pierś kurczaka + galaretkę, to jest pycha przysmakiem, ale nie karmą bytową. bo ma za mało innych, a również potrzebnych składników.

właściwie to nie takie trudne, akurat to rozróżnienie ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon sty 14, 2013 0:10 Re: SPIS KARM dla Kota

Maupa pisze:
Madzio pisze:To słuszna uwaga, co prawda zwracam uwagę na daty, ale nie zdawałam sobie sprawy, że karma może diametralnie się pogorszyć. Jeśli możesz odkopać tę instrukcję, to będę wdzięczna - nie wiem, gdzie jej szukać :)

analiza gotowych karm: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=17
wypis najlepszych suchych karm na rynku (wrzesień 2011): http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=166
analogiczna lista karm mokrych niestety nie powstała.

powstała, jeno nie zanalizowano tylko napisano, że z tych wszystkich dostępnych, są najlepsze. Tu link: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168

maneki

Od: Pon wrz 19, 2011 12:40

Post » Pon sty 14, 2013 0:12 Re: SPIS KARM dla Kota

maneki pisze:powstała, jeno nie zanalizowano tylko napisano, że z tych wszystkich dostępnych, są najlepsze. Tu link: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=168

Maneki, znam temat, który podsyłasz - ciężko go przegapić, bo jest tuż obok tych cytowanych przeze mnie ;) ale nie jest to to samo, co lista karm suchych, wystarczy porównać. wstęp tu i tu jest, a później w jednym są analizy konkretów (a to konkrety interesują świeżych właścicieli), a w drugim zabrakło. miało być to samo - pisałam do dagnes w tej sprawie - ale póki co są pilniejsze sprawy, zwłaszcza na forum barfowym, niż siedzenie nad gotowymi karmami ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Pon sty 14, 2013 15:37 Re: SPIS KARM dla Kota

Hej :D
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę,mam problem dotyczący żywienia małego kotka(3 miesiące) i 2 dorosłych kotów,zastanawiam się jaką karmę suchą(najlepiej RC,bo taką jedynie raczą jeść moje koty)mogłabym jednocześnie podawać małemu kociakowi?W dzień jeszcze dam jakoś radę przypilnować misek ,żeby małe nie wyjadało "dorosłych chrupek",ale w nocy to już nie bardzo mam pomysł jak to zrobić :roll:Może są jakieś chrupy z tego nieszczęsnego royala,tak żeby i dorosłe kocury były szczęśliwe i małe mogło je sobie podgryzać bez jakiejś szkody ?
Poradźcie :)

ewelina80

Od: Wto lut 23, 2010 15:40

Post » Wto sty 15, 2013 12:32 Re: SPIS KARM dla Kota

Witam was serdecznie

Mam piękną 5 miesięczną kotkę dachowca :) obecnie jest karmiona suchym RC Kitten 36 i dosypywane ma Acana i Orijen z rybą
Z mokrych żeczy dostaje RC mus dla maluszków ( uwielbia ... ) no i oczywiście surowe mięsko od czasu do czasu :)

Chciała bym jej zmienić to RC na jakąś inną karmę zastanawiam się nad takimi :
-1st Choice
-Pro nature
- Hills
- Applaws
- GranataPet

Co do mokrego to chce wyprubować :
- Applaws
-Animonda carny

Proszę was bardzo o radę i pomoc w wyborze bo już zgłupiałam w tych wszystkich karmach .... 8O

no i znalazłam jeszcze coś takiego : http://animalia.pl/produkt,24168,38,far ... x100g.html

Poza tym mamy problem z nadmiernym linieniem .... może coś na to poradzicie :)

barabara86

Od: Wto sty 15, 2013 11:07

Post » Wto sty 15, 2013 13:36 Re: SPIS KARM dla Kota

Hillsa możesz sobie odpuścić - to karma w klasie RC.

Suche: Acana, Orijen, Pronature Holistic (należy do 1st Choica), Applaws, N&D, Power of Nature - bezzbożowe = OK

Mokre: Anim. Carny też w porzo, poza tym: Power of Nature, Catzfine Food, ZiwiPeak (tylko to juz trochę drogawa impreza), Natures Menu.
Mokry Applaws jest po prostu kawałkiem mięsa, bez dodatku witamin, czy tauryny, więc powinien być traktowany jako przysmak, a nie podstawowy posiłek.

A co do linienia - może wypróbuj takie cóś: Efa Ollie (bodajże tak się to nazywa). Ciemna buteleczka (jak syrop na kaszel), z czerwonym gumowym dzyndzelkiem. To po prostu kwasy NNKT. Tylko trzeba podawać regularnie i dość długo. Kupiliśmy kiedyś u weta i pomogło. U nas nie tyle na linienie, co na dziwne zmiany skórne i przesuszenia.

Sierrrściuch

Od: Wto wrz 25, 2012 10:17

Post » Wto sty 15, 2013 14:53 Re: SPIS KARM dla Kota

Sierrrściuch pisze:Hillsa możesz sobie odpuścić - to karma w klasie RC.

Suche: Acana, Orijen, Pronature Holistic (należy do 1st Choica), Applaws, N&D, Power of Nature - bezzbożowe = OK

Mokre: Anim. Carny też w porzo, poza tym: Power of Nature, Catzfine Food, ZiwiPeak (tylko to juz trochę drogawa impreza), Natures Menu.
Mokry Applaws jest po prostu kawałkiem mięsa, bez dodatku witamin, czy tauryny, więc powinien być traktowany jako przysmak, a nie podstawowy posiłek.

A co do linienia - może wypróbuj takie cóś: Efa Ollie (bodajże tak się to nazywa). Ciemna buteleczka (jak syrop na kaszel), z czerwonym gumowym dzyndzelkiem. To po prostu kwasy NNKT. Tylko trzeba podawać regularnie i dość długo. Kupiliśmy kiedyś u weta i pomogło. U nas nie tyle na linienie, co na dziwne zmiany skórne i przesuszenia.

baaaaaardzo ale to baaaardzo ci dziękuję za szybką i pomocną odpowiedź :ryk: teraz pozostało mi się zdecydować którą wybrać ;)
a na pewno poszukam tego oleju bo kicia leni się niemiłosiernie :) co do mokrego jedzonka to dostaje go mało i bardziej w ramach przysmaku a nie jako normalny posiłek :) więc Applaws też wchodzi w grę :)

barabara86

Od: Wto sty 15, 2013 11:07

Post » Pt sty 18, 2013 15:00 Re: SPIS KARM dla Kota

Witajcie :)
Jestem na forum już od dość dawna, ale to mój pierwszy post, więc wybaczcie jeśli piszę w złym temacie ;)
Mieszkam w UK i jestem posiadaczką 2 kotów: Misi (ok.10 m-cy) i Dżeta (ok. 3/4 m-cy). Koty trafiły do mnie przypadkiem. Misia w lipcu ubiegłego roku była prezentem dla naszej córci od dziadka (wyraziliśmy z mężem zgodę ;)), a Dżet przybłąkał się do nas w Mikołajki, i już został ;) Dodam tylko, że planujemy oba przytulaki wysterylizować/wykastrować (w pierwszej kolejności Misię ze zrozumiałych powodów).
Niedawno mąż trafił w sklepie na suchą karmę Go Cat Complete Puriny. Co o niej sądzicie?
Jaką karmę proponowalibyście dla obu kotów? Do tej pory Dżet był na suchej dla kociaków, a Misia już je karmę dla dorosłych.
Gdyby to było możliwe chciałabym by oba były na tej samej.
Będę wdzięczna za pomoc i rady :)

sylwiadu

Od: Pon maja 09, 2011 16:05

Post » Nie sty 20, 2013 22:41 Re: SPIS KARM dla Kota

sylwiadu pisze:Witajcie :)
Jestem na forum już od dość dawna, ale to mój pierwszy post, więc wybaczcie jeśli piszę w złym temacie ;)
Mieszkam w UK i jestem posiadaczką 2 kotów: Misi (ok.10 m-cy) i Dżeta (ok. 3/4 m-cy). Koty trafiły do mnie przypadkiem. Misia w lipcu ubiegłego roku była prezentem dla naszej córci od dziadka (wyraziliśmy z mężem zgodę ;)), a Dżet przybłąkał się do nas w Mikołajki, i już został ;) Dodam tylko, że planujemy oba przytulaki wysterylizować/wykastrować (w pierwszej kolejności Misię ze zrozumiałych powodów).
Niedawno mąż trafił w sklepie na suchą karmę Go Cat Complete Puriny. Co o niej sądzicie?
Jaką karmę proponowalibyście dla obu kotów? Do tej pory Dżet był na suchej dla kociaków, a Misia już je karmę dla dorosłych.
Gdyby to było możliwe chciałabym by oba były na tej samej.
Będę wdzięczna za pomoc i rady :)

hej, jeżeli chodzi o karmę, to jak już ktoś wyżej napisał, sprawdź, czy nie ma wypełniaczy (np. ryżu, kukurydzy) oraz jaki jest skład mięsny i czy to faktycznie jest mięso, a nie np. jakaś mączka. Jeżeli chcesz karmić jedną karmą, to najlepiej weź bezbożową, bo te najczęściej nie są dzielone na wiek (chociaż applaws ma dla kociąt). W zooplusie brytyjskim kupisz np. Taste of the wild i możesz śmiało podawać i starszakowi i maluchowi :).
Na początku, by nie zrobić zbyt dużej żołądkowej rewolucji, mieszaj ze starą, a później stopniowo zmniejszaj proporcję starej na rzecz nowej.

maneki

Post » Wto sty 22, 2013 23:08 Re: SPIS KARM dla Kota

O mieszaniu karm wiem ;) U chyba większości zwierząt wprowadzając nową karmę powinno się choć trochę wymieszać ze starą ;) Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedź ;)
Rozejrzę się za proponowaną przez Ciebie karmą :) Mam nadzieję, że łobuziaki ją polubią ;)

sylwiadu

Od: Pon maja 09, 2011 16:05

Post » Śro sty 23, 2013 3:09 Re: SPIS KARM dla Kota

sylwiadu pisze:O mieszaniu karm wiem ;) U chyba większości zwierząt wprowadzając nową karmę powinno się choć trochę wymieszać ze starą ;) Wielkie dzięki za pomoc i odpowiedź ;)
Rozejrzę się za proponowaną przez Ciebie karmą :) Mam nadzieję, że łobuziaki ją polubią ;)

jeszcze tak pomyślałam o Wildcat Etosha, wg niektórych jest trochę lepsza od Taste of the wild i z tego, co wiem u was jest do dostania i chyba taniej wychodzi niż jakby kupić w Polsce :crying: (co w sumie nie dziwi)

maneki

Post » Śro sty 23, 2013 11:05 Re: SPIS KARM dla Kota

Planuję zmianę karmy na Royal Canin Kitten i szukam informacji czy ktoś podaje ją swoim milusińskim?
Przeczytałem trochę opinii na jej temat i wyglądają na dość pozytywne(http://cokupic.pl/produkt/ROYAL-CANIN-KITTEN-34-4KG). Zastanawiam się tylko czy warto, bo ceny niestety nie są najniższe :/

Apka

Od: Pon sty 07, 2013 12:37

Post » Śro sty 23, 2013 15:02 Re: SPIS KARM dla Kota

Przeczytaj jej skład.
Suszone mięso drobiowe, ryż, tłuszcze zwierzęce, gluten kukurydziany, kukurydza, białka zwierzęce L.I.P., hydrolizowane białka zwierzęce, włókno roślinne, pulpa buraczana, olej sojowy, sole mineralne, L-lizyna, proszek jajeczny, drożdże tran, fruktooligosacharydy (FOS), hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), fosforan sodu, tauryna, DL-metionina, wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę).

Karma dla kotów NIE powinna zawierać glutenu, kukurydzy, ryżu.
Ja osobiście RC nie polecam, bo za taką cenę można mieć świetną karmę, a karmę tej jakości w cenie dwa razy mniejszej ;)
Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, skorzystałby na tym człowiek, a stracił kot.

Aniołek_

Od: Pon sie 14, 2006 17:28

Post » Nie sty 27, 2013 22:28 Re: SPIS KARM dla Kota

Mam pytanie - jestem świezo upieczonym właścicielem kota, więc nie bardzo wiem, co z karmieniem. Obecnie kotka ma ciągły dostęp do chrupek (przestawiam ją z RC na TOTW), ale nie chce ruszac puszek (konkretnie Animonda Carny). Ja jednak chcę ją karmić mokrym jedzeniem i szukam alternatyw.
Czy jeśli karmię ją już kompletną karmą (TOTW) to mokra może być uzupełniająca, jak Almo Nature?
Czy powinna mieć ciągly dostęp do chrupek, czy dawać jej mniej - np. rano przed wyjściem do pracy a potem wieczorem mięsko z puszki? Jak zje, mogę jej uzupełniać chrupki, żeby miała na noc. Z góry dzięki za pomoc.

Madzio

Od: Nie paź 21, 2012 19:18

[poprzednia][następna]