Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 16, 2007 22:11

moś pisze:Tigra ja nie kwestionuje twojej wiedzy, ba nawet przypuszczam ze mam mniejsza o zywieniu kotow i genetyce napewno ( nie jestem hodowca), troche mnie razi twój sposob pisania ale nie o to mi chodzilo.Sądze ze wiesz o co. Poprostu , troszeczke poczytalam i wysililam pamięc bo nie jestem na tym forum od dziś, Ty też nie, prawda?.A postronni byc moze mnie nie rozumieja bo rady dajesz cenne, niektore kontrowersyjne np na temat RC ale cenne ale oni nie maja takiego poczucia jak ja, gdy czytam Twoje wypowiedzi , wiesz dlaczego.

to milo z twojej strony :)
skoro przypuszczasz, ze wiesz nieco mniej niz ja, to mysle, ze potrafisz docenic swoja prawdziwa wiedze i zechcesz sie nia dzielic z forumowiczami :D
ja wiem co
wiem takze gdzie
i kiedy
i jestem na tym forum nie od dzis, ba nawet powiedziala bym, ze o wiele dluzej niz ty :)
jednak do tej pory dziwia mnie niektorze rzeczy - coz, moze ja taka niereformowalna jestem
a moj styl pisania? ostrzegalam, ze na tym forum sie go nie lubi...
dla jednych wazna jest tresc - dla innych styl
pozdrowienia dla jednych i drugich :)

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pon lip 16, 2007 22:28

Ja wiem ze jestes dluzej.A co do mojej wiedzy to dziele sie jak tylko moge pomoc .Karmie koty Acana i Orijenem z powodu ilosci miesa, skladnikow i ceny,wiec polecam te karmy.cos jeszcze?
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pon lip 16, 2007 22:48

moś pisze:Ja wiem ze jestes dluzej.A co do mojej wiedzy to dziele sie jak tylko moge pomoc .Karmie koty Acana i Orijenem z powodu ilosci miesa, skladnikow i ceny,wiec polecam te karmy.cos jeszcze?

no wiec powinnas zrozumiec - ja robilam to samo

tig_ra

Post » Pon lip 16, 2007 22:50

Dla mnie EOT w tym watku.Dobranoc
Żegnaj Budusiu......tęsknimy

moś

Od: Wto lip 06, 2004 16:48

Post » Pon lip 16, 2007 23:05

to niedobrze :?
bo przeciez mialas pomagac kotom...
dobranoc

tig_ra

Post » Wto lip 17, 2007 9:00

A ja sie zastanawiam czym ty karmisz tigra :?

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Wto lip 17, 2007 9:25

Kasia16 pisze:A ja sie zastanawiam czym ty karmisz tigra :?

No przecież napisała ze Orijenem, Acaną - karmami które WG zapewnien producentów mają duzo mięsa.

Ja w to nie wierzę po prostu, ale komu tu wierzyc.

SKoro tak piszą ze jest 60%, to jak jest 30 to chyba tez dobrze???

PS: Kupiłem drugiego Kota:P:P:P

Własnie brytyjczyka
Nazywa się Rufus z hodowli Vokenhill PL

Jetsz Przepikęnym niebieskim, bursztynowookim kocurkiem.

Je royal Canin Kitten 34 -bo tylko to chce jeść.
A mi to na rękę, bo kuilem dosc tanio kilka paczek 400 + 400 gram.

SEER
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Wto lip 17, 2007 14:54

Tinka07 pisze:
torwik pisze:
Kinga-Kotki pisze:Być może jest dobry,skoro jest 65% mięsa.

Witam . zawsze chętnie sie włącze w temat jedzonka. Mam pytanie do wszystkich, którzy widzieli "nowego Whiskasa": ile tam jest wody czy też wilgotności wszystko jedno?
bo skoro mięsa jest 65 %, uwzględniając pozostałe składniki - średnio ok. 25% (minerały, włókna pokarmowe i takie tam różne) na wodę pozostaje jakieś 10% - CZYLI TO KARMA SUCHA TAK? No bo jeśli wody jest więcej to proszę Was nie dajcie sobie robić "wody z mózgu". Zupełnie inaczej trzeba spoglądać na zawartość mięsa w karmach mokrych i suchych.

Hi Torwik, ja tylko tak w ramach pewnego sprostowania. Tu woda (czy wilgotność) ma mało do czynienia z zawartością męsa. Karma może mieć 100 proc. mięsa, a będzie również zawierała wodę. Chyba że ususzysz mięso na pieprz, to wody w nim już chyba nie będzie. :wink: To wszystko liczy się troszeczkę inaczej. Wilgotność i inne składniki procentowe potrzebne są do wyliczenia węglowodanów w suchej masie:

Przykład z Animondą Carny Adlut, która ma mięso i produkty uboczne: 80% wołowiny i 20% baraniny.

Deklarowane składniki

Białko: 11,5 %, Tłuszcze: 5%, Włókno: 0,5 %, Popiół: 1,4 %, Wilgotność: 79%

Węglowodany (NfE)
100 – 11,5 – 5 – 0,5 – 1,4 – 79 = 2,6 %
Sucha masa:
100-79 = 21 %
Węglowodany w suchej masie:
2,6 : 21 x 100 = 12,38

Jak tak czytam, że dorosły kot o wadze 3-5 kg powinien zjadać 300g – 400g takiej karmy, to od razu widzę, że jakość jest kiepska, choć zawiera 100% mięsa.

Chyba teraz jest zrozumiałe, w jaki sposób można z mózgu wodę robić.

Pozdrawiam ciepło 8)

PS: Takie wiliczenie można robić też z karmą suchą, która zawiera ok. 8-10 proc. wilgotności (NfE)

Witaj Tinka07
Miałem chwilę przerwy. Myślę, że się zgadzamy. Chodziło mi o to, że w produkcie mokrym, nawet jeśli pisze się o 100% mięsa, nie oznacza to dokładnie tego co producenci chcieliby abyśmy czytali.
Poddałem analizie wedłóg podanego przez Ciebie schematu karme suchą, którą kupuję.
Wyszedł mi następujący wynik:
węglowodany (NfE) - 27,21%
sucha masa - 91%
węglowodany w suchej masie -0,003

Czy możesz ocenić ten wynik?
Pozdrowionka

torwik

Od: Pt lip 06, 2007 12:26

Post » Wto lip 17, 2007 18:35

mam pytanie...czy kocimiętka od czasu do czasu jest zdrowa dla kota? na czym wogule polega jej działanie??

rudawa2

Od: Pt lip 13, 2007 21:04

Post » Wto lip 17, 2007 18:41

Kocimiętka ma na kota działanie narkotyczne...jeśli uważasz, że od czasu do czasu powinien się sztachnąć...na moją Sonię działa natychmiast, dla Otisa może nie istnieć...używałam, kiedy chciałam przekonać koty do czegoś nowego. Sonia ślini się i tarza, totalna ekstaza...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Śro lip 18, 2007 12:48

Oooo, a co robić jak kot nie chce jeśc suchego? Ja mu cały czas daje mokre, ale czy można mieszać? :oops:

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Śro lip 18, 2007 12:51

u mnie Funia jest mokrożerna
nigdy nie tknęła suchego jedzenia
dostaje mięso+puszki

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro lip 18, 2007 13:05

Gosia_kitty pisze:Oooo, a co robić jak kot nie chce jeśc suchego? Ja mu cały czas daje mokre, ale czy można mieszać? :oops:

jeśli jeszcze nie próbowałaś, to polecam karmę Royal Canin Exigent - jest to karma dla wybrednych i bardzo wybrednych kotów. na niej nauczyłam mojego Behemota jeść suchą karmę. wcześniej, podobnie jak Twój kotek, nie chciał wcale jeść suchego.
słyszałam też o różnych metodach przekonywania do suchego. m.in.:
- stopniowe dosypywanie coraz większej ilości chrupek do mokrej karmy,
- moczenie karmy np w rosołku z kury, albo wodzie - robienie papki
- dolewanie oliwy z pestek winogron, albo z oliwy.

Sama ich nie próbowałam. u mnie Royal był skuteczny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Śro lip 18, 2007 13:28

seer pisze:
Kasia16 pisze:A ja sie zastanawiam czym ty karmisz tigra :?

No przecież napisała ze Orijenem, Acaną - karmami które WG zapewnien producentów mają duzo mięsa.

Ja w to nie wierzę po prostu, ale komu tu wierzyc.

SKoro tak piszą ze jest 60%, to jak jest 30 to chyba tez dobrze???

PS: Kupiłem drugiego Kota:P:P:P

Własnie brytyjczyka
Nazywa się Rufus z hodowli Vokenhill PL

Jetsz Przepikęnym niebieskim, bursztynowookim kocurkiem.

Je royal Canin Kitten 34 -bo tylko to chce jeść.
A mi to na rękę, bo kuilem dosc tanio kilka paczek 400 + 400 gram.

SEER

i hill'sem oraz leonardo
nie ukrywam tego, pisalam wielokrotnie :)
z mokrych uzywam almo nature, miamora, leonardo ostatnio kupilam animonde vom feinstein select w saszetkach (podobna do almo nature w zawartosci) oraz saszetki hill'sa (porazka :!: )
nerkowemu (moj debiut na rynku karm nerkowych :twisted:) trovet suchy i mokry, hill's suchy i mokry i taka nieznana na rynku karme specific
a i animonde nieren

jednak podstawa u moich kotow jest orijen i acana
kociaki dostaja suche hill'sa i leonardo

dzisiaj dostalam (z przebojami) z krakvetu mastery, skladem nie grzeszy niestety, zawiera 13 % miesa oraz rozne paskudztwa i ....soje :twisted:
za to ma smieszne roznokolorowe i roznoksztaltne chrupeczki
niestety jest konserwowane bha i bht

nie ukrywam, ze kupuje czasem wiele nowych lub nieznanych karm na probe, przy okazji poznaje sklad - widze reakcje kotow na dana karme...
jednak nie oznacza to, ze co dzien wprowadzam nowa - traktuje to jako dodatek/smakolyk a jednoczesnie test i nie kazdy kot je dostaje - mam dwie alergiczki, ktorym nie moge robic zadnych eksperymentow

niestety u mnie nie sprawdzila sie np. mokra bozita :(
trzy dni tepilam po niej sranie :roll:
na sucha reakcji niekorzystnych brak

i tyle ;) mniej - wiecej

acha
jezeli chodzi o deklaracje skladu i zawartosci miesa w karmie acana i orijen - to jest 100% pewnosc, ze to, co napisane na paczce, w niej sie znajduje
w kanadzie sa takie kary za niezgodnosc zawartosci karmy z opisem, ze zadnej szanujacej sie firmy nie stac by bylo na taki przekret

tig_ra

Post » Śro lip 18, 2007 13:33

w nowym "Kocie" jest wielka reklama karmy Perfect Fit. Czy toto jest coś warte?
Pierwszy raz taką nazwę słysze, wiecie coś na ten temat?
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

[poprzednia][następna]